Administratorul unui restaurant din Timisoara se pregateste sa sparga piata preparatelor culinare extravagante din oras si sa-si completeze meniul cu o reteta cat se poate de exotica.
Astfel, in aceste zile face ultimele preparative ce tin de aprovizionare si dotarea bucatariei pentru introducerea in meniu a melcilor – gatiti la cuptor, cu sos de unt si usturoi -, iar aceasta delicatesa urmeaza sa fie promovata in randul clientilor ca si specialitate a casei.
Paradoxal, ideea introducerii in meniu a melcilor de gradina reprezinta reactia patroanei la o tentativa de discreditare a restaurantului sau, dupa ce un client s-a plans unui amic din presa ca a gasit un melc intr-o salata.
“La sfarsitul lunii noiembrie, anul trecut, un client a comandat o salata, in care, subit, a descoperit un melc. L-a filmat, zglobiu, pe o frunza de salata, apoi a filmat interiorul restaurantului, dupa care a trimis filmarea unui amic din presa. Asa ne-am trezit cu un articol rautacios prin care, incontestabil, s-a dorit denigrarea noastra. Facatura putea fi sesizata imediat, deoarece frunza de salata era aproape intreaga si fara urme de ulei sau dressing din farfurie. In aceste conditii, am considerat cat se poate de oportun sa introducem melcii in meniu, pentru ca reclama a fost deja facuta”, spune mai in gluma, mai in serios, Liliana Covaci, patroana restaurantului in discutie, care inca se gandeste daca este cazul sa se adreseze instantei de judecata pentru a cere daune morale.
Mai cu seama ca, intre timp, a descoperit cu uimire ca tanarul “vanator” de melci este barman la concurenta, adica prepara bauturi la un pub din centrul orasului, care incearca sa ademeneasca clientela de noapte. “Am incercat sa vorbesc cu patronii acelui restaurant, sa-i intreb daca au urzit denigrarea noastra, daca stiu ca angajatul lor a incercat sa ne atace bucataria, insa n-am avut cu cine discuta. Au refuzat orice dialog telefonic sau face to face”, mai spune Liliana Covaci.
De remarcat ca pub-ul la care se face referire este situat in imediata apropiere a birourilor DNA si DIICOT Timisoara, iar procurorii sunt clienti fideli ai casei, motiv suficient pentru patron sa-si inchipuie ca poate denigra concurenta sub umbrela anumitor protectii.
Revenind la pregatirile de completare ale meniului, sa mai spunem ca bucatarii au inceput repetitiile dupa o reteta cat se poate de exotica: melcii se fierb 5 minute, dupa care sunt scosi din cochilii. Se continua apoi fierberea, in apa si vin, timp de o ora. Melcii sunt pusi, apoi, din nou in cochilii. Intre timp se face o pasta din unt, ceapa, usturoi si verdeata si se adauga peste melci. Se introduc la cuptor, unde se lasa 20 de minute, la foc mediu… (Gabriela Gaspar)
cum se numeste restaurantul? dorim sa incercam meniul de melci pentru ca am mai mancat in Franta