Legea privind Statutul rezervistilor voluntari a intrat în vigoare la 01 ianuarie 2017, normele de aplicare a legii urmand sa fie emise in termen de cel mult 90 de zile, dupa care Ministerul Apararii Nationale (MApN) va incheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari.
Normele metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezervistilor voluntari sunt in curs de finalizare si vor intra in vigoare in primul trimestru din anul 2017, MApN urmand sa incheie contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari, din care circa 2.300 de soldati şi gradati, 400 de subofiteri si maistri militari si 200 de ofiteri.
MApN anunta ca in acest moment nu se pune problema reluarii stagiului militar obligatoriu si ca voluntarii rezervisti urmeaza sa primeasca, pe toata perioada in care vor beneficia de acest statut, 10 la suta din salariul de baza.
“Este vorba in esenta despre un sistem care presupune o pregatire cu formare initială de trei, patru luni, o introducere in materie, asta in functie de cei care raspund acestei posibilitati, respectiv daca au sau nu au background pentru armata. Dupa aceasta ar urma stagii periodice de o durata mult mai scurta, de o saptamana, doua saptamani de reimprospatare a cunostintelor si mentinere a nivelului de instructie cu scoatere din productie si respectiv plata in toată aceasta perioada a unui procent, probabil 10 la suta din salariul pe care acesti rezervisti voluntari il au. (…) Ne uitam in 2017, intr-o prima etapa, la un numar de aproximativ 2.900, dupa care va trebui sa vedem care sunt nevoile de completare a rezervei noastre si care este reactia publicului. Reactia de principiu pe care am inregistrat-o pana acum este foarte buna. Nu cred ca exista sustinere in acest moment pentru reluarea stagiului militar obligatoriu si nu cred ca se pune problema”, a declarat ministrul Apararii, Mihnea Motoc.