Fosta sefa a DIICOT, condamnata la 4 ani de inchisoare in dosarul favorizarii “infractorului” Adriean Videanu! “Mi-au furat viata si si-au batut joc de mine!”

alina-bica-impact

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, la 4 ani de inchisoare in dosarul de abuz in serviciu si favorizare a infractorului in care a fost trimisa in judecata impreuna cu Adriean Videanu. Paradoxal, fostul ministru al Economiei a fost achitat de acuzatiile de complicitate la abuz in serviciu, desi a fost beneficiarul direct al actiunii penale pentru care a fost condamnata Alina Bica. Cu alte cuvinte, favorizarea unui infractor pe care instanta il considera nevinovat.


Procurorul de sedinta a cerut ca Alina Bica sa primeasca o pedeapsa maxima – 7 ani – pentru abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, dar si aplicarea unei pedepse maxime, cu executare, si pentru fostul ministru Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz in serviciu.

“Sunt uimita si sunt socata. Nu exista favorizarea infractorului legata de Adriean Videanu. Dosarul lui Videanu a pornit la cererea mea. Totul a pornit la ordinul meu. Nu inteleg decizia. Sunt dezamagita de solutie. Eu nu am savarsit fapte. Mi-au furat viata si si-au batut joc de mine. Nu am parte de dreptatea care rezulta. M-au tarait in catuse, m-au facut infractoarea Romaniei, mi-au inscenat dosarul cu Tender. Sper ca in apel lucrurile sa fie mai clare si sa conving ca ceea ce a constatat instanta de fond nu e așa”, a declarat Alina Bica la aflarea sentintei.

Dosarul “Bica 2” a fost trimis de DNA in instanta pe data de 26 februarie 2015. Procurorii sustin ca Alina Bica l-a ajutat pe Adriean Videanu “sa-si puna la adapost” actiunile pe care acesta le detinea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuziva a sechestrului instituit de procurori in dosarul Romgaz. Videanu este cercetat in acest dosar alaturi de alte persoane pentru punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, procurorul DIICOT, Valentin Trif, a dispus in dosarul Romgaz sechestru asigurator asupra bunurilor imobile detinute de Adriean Videanu pana la concurenta sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de actiuni detinute de acesta la SC Titan Mar SA.

In perioada urmatoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reusit sa instraineze actiunile pe care le detinea la Titan Mar SA, operatiune facilitata si de faptul ca, inainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a facut demersuri pentru transformarea celor 80 de actiuni nominative, pe care le detinea, in actiuni la purtator.

DNA mai arata ca, dupa ce a fost pus sub acuzare in dosarul Romgaz, Adriean Videanu a facut mai multe plangeri la DIICOT impotriva instituirii sechestrului, toate fiind insa respinse.

Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, desi nu avea competenta, a admis o plangere depusa de Videanu si a dispus ridicarea sechestrului pe actiuni.

“In motivarea solutiei dispuse in mod abuziv, deoarece numita Bica Alina nu avea competenta solutionarii acestei plangeri, potrivit normelor de competenta, a retinut si si-a insusit afirmatiile numitului Videanu Adriean – in sensul ca nu mai era proprietar al actiunilor la purtator la data cand a fost instituit sechestrul asigurator si a ridicat masura asiguratorie, favorizand persoana cercetata”, se arata intr-un referat al DNA.

Hotararea nu este definitiva, atat procurorii, cat si Alina Bica, avand posibilitatea sa declare contestatie la completul de 5 judecatori ai ICCJ. (G.I.)

 

Leave a Reply