Omul de afaceri Romeo Dunca pare sa fi renuntat la proiectul investitional in valoare de 500 milioane de euro ce viza dezvoltarea turismului pe Muntele Mic, pe Valea Cernei si Muntele Semenic, dupa ce a reclamat faptul ca unul dintre liderii politici importanti din zona Banatului i-ar fi cerut sa-i cedeze un anumit procent din firma care urma sa dezvolte proiectul.
Cazul se afla in atentia procurorilor anticoruptie si, in asteptarea verdictului oamenilor legii, Romeo Dunca a decis sa-si anunte partenerii de afaceri ca renunta la implementarea planului investitional. ”Stimati parteneri, va anunt cu regret ca atat presedintele, cat si vicepresedintii Consiliului Judetean, alesi in urma alegerilor locale, nu prezinta garantie pentru derularea Contractului nr. 2016-15/08.01.2016, incheiat intre firmele noastre. Neducerea la indeplinire a unor obligatii luate cu trei ani in urma, care necesita sume derizorii, descurajeaza orice initiativa in turismul carasean”, le-a transmis Romeo Dunca turcilor cu care urma sa intre in parteneriat pentru demararea investitiei montane.
Raspunsul investitorilor nu a intarziat sa apara. ”Sunteti initiatorul acestui proiect si, prin urmare, nu vom continua fara dumneavoastra. Ne-am bucura daca Guvernul Romaniei ne-ar fi alaturi in aceasta dezvoltare si suntem de acord sa amanam inceperea lucrului la acest proiect. De aceea va rugam sa ne sugerati cum ar trebui sa ne ajute Guvernul Romaniei si ceea ce trebuie sa facem noi mai departe”, a raspuns Turgay Gurer, reprezentantul investitorilor turci.
De fapt, dupa cum a dezvaluit milionarul Romeo Dunca, proiectul investitional care ar fi transformat Muntele Mic intr-o statiune montana la standarde europene a fost blocat de insusi Ministerul Mediului, dupa ce a refuzat sa sponsorizeze cu o suma importanta de bani o anumita asociatie cu “radacini” prin minister. Romeo Dunca nu s-a ferit sa dezvaluie numele demnitarului care i-a solicitat sponsorizarea in schimbul sustinerii pentru demararea proiectului investitional in care-i avea parteneri pe turici. Secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Erika Stanciu, este acuzata ca ar fi pus bete in roatele proiectului, desi, initial, a fost de acord sa sprijine planul lui Dunca. ”Erika Stanciu m-a sunat si mi-a spus ca vrea sa discute cu mine, ea stia ca eu ma lupt sa fac acel PUZ acolo. Ea stia ca sunt un timp potent si am bani. Chiar faptul ca a mers cu mine cu elicopterul si ca vroiam sa dezvolt acest proiect. Ea stia lucrul asta. M-a sunat, mi-a spus unde este, m-am dus, am aterizat cu elicopterul la aeroport la Satu Mare, am luat un taxi, m-am dus la adresa indicata, m-am pus la masa. Scurt a fost: Domnu Dunca, nu vreti sa? Dumneavoastra sunteti foarte puternic. Acest proiect costa o gramada de bani. Nu vreti mai bine ca, cu o parte din acesti bani, sa ajutati fundatia noastra ca noi sa facem proiect, sa ajutati fundatia noastra sa facem acolo nu stiu ce cu natura, sa nu mai circule nimeni… Puteti si dumneavoastra sa sponsorizati cu 3-4-500.000 de euro”. Refuzul de a o ajuta pe Erika Stanciu sta la baza atitudinii ei ostile fata de proiectul de pe Muntele Mic, spune Dunca.
”Eu am contract de milioane de euro semnat de ani de zile cu o firma turceasca pentru dezvoltarea asta si stiti ca ma intorc la Mediu si ma chinuie pentru tot felul de lucruri pe care le-am discutat si le-am explicat si le-am prezentat de zece ori. Pentru ca Erika Stanciu este acum ministru secretar de stat si ea fiindca ma are la mana de atunci cand m-a chemat si mi-a cerut bani s-o ajut in demersul ei de-a face totul virgin”.
Investitiile din Muntii Tarcu, blocate pentru a se proteja “salbaticia” zonei
Surprinsa de atacul milionarului banatean, care devine din ce in ce mai nefrecventabil de catre reprezentantii autoritatilor din cauza riscurilor de flagrant la care se expun, secretarul de stat Erika Stanciu a declarat ca nu a solicitat, niciodata, vreo sponsorizare de la Romeo Dunca.
”Nu am solicitat niciodata, nimanui, sponsorizare pentru niciunul din ONG-urile pentru care am lucrat. Cu atat mai putin domnului Dunca, ale carui intentii de investitii ilegale le-am contestat si am ajutat la impiedicarea realizarii intentiilor sale de a distruge zonele de salbaticie din Muntii Tarcu. La intalnirea de la Satu Mare, ceruta de dansul, vroia sa ma convinga ca investitiile sale nu distrug salbaticia. Nu a fost vorba de nicio suma de bani, la nici una din discutiile avute cu dansul. Mizeria cu care incearca sa arunce in mine confirma furia lui pentru zadarnicirea planurilor din Tarcu. Ma bucur ca am contribuit, alaturi de cei de la Asociatia Altitudine, la zadarnicirea lor. Da, am fost cu elicopterul dansului o data. Deplasarea cu elicopterul s-a facut la prima intalnire cu domnul Dunca, atunci cand incerca sa puna proiectele sale in lumina favorabila. Nu am planificat si nu aveam timp sa urc la zona cu proiectul, asa ca s-a oferit sa ne duca cu elicopterul, ca sa discutam la fata locului. Speram foarte tare sa reusim sa il convingem sa ajute la mentinerea salbaticiei, nu la distrugerea ei. Si am considerat ca este un om cu bune intentii, care tine la muntele acela. Nu aveam niciun motiv sa refuz deplasarea rapida. Constat cu amaraciune ca este extrem de usor la noi sa se arunce cu noroi in oameni”, a declarat secretarul de stat Erika Stanciu.
Un alt activit de mediu care s-a opus proiectului de milioane de euro din Muntele Mic este liderul Asociatiei Altitudini, Doru Domuta, care a declarat ca Romeo Dunca a incercat sa-l castige de parte lui. ”Cand noi am inceput sa nu fim de acord cu schimbarea asta de proiect, a inceput sa ne tenteze. De exemplu, pe mine m-a luat cu elicopterul, mi-a aratat ce vrea, unde vrea sa faca si ca o sa-mi dea si mie lucrari de constructii daca voi fi de acord. El ne-a tentat, dar el este un spaguitor cunoscut. Stiti scandalul cu Primaria Zavoi. Eu atiu tot ce facea, ca in perioada aia venea la noi la pensiune si ne zicea”. Acuzatiile lui Doru Domuta sunt negate vehement de catre Romeo Dunca, care spune ca, de fapt, ar fi fost conditionat pentru aprobarea proiectului in discutie. ”Eu te ajut, dar tot ce se construieste aici, cu firma mea…”, reclama Dunca.
“Cabana fara pret”, constructia ilegala din varful muntelui care a starnit mania activistilor de mediu
De fapt, la baza refuzului constant al Ministerului Mediului de a elibera autorizatiile pentru construirea unei statiuni de iarna pe Muntele Mic, sta atitudinea discretionara fata de zonele protejate, aflata la altitudini unde greu se poate ajunge pe jos. In 2009, Romeo Dunca si-a construit o vila in Muntii Tarcu, intr-o zona protejata ”Sit Natura 2000”.
Omul de afaceri recunoaste ca nu a avut autorizatie si spune ca a avut o intelegere verbala cu primarul de atunci al comunei Zavoi. Ulterior, autoritatea locala i-a dat o amenda modica de 1.000 de lei, dar de atunci nu mai are ce sa-i faca. Acum, fostii responsabili ai ariei protejate spun ca statul ar trebui sa-i confiste vila. ”Se numeste «Cabana fara pret», pentru ca eu am zburat 500 de ore de elicopter, care costa jumatate de milion de euro doar zborul. 150 de tone de materiale de constructii. “Nici macar nu o incui. Cine sa mearga? Daca vrei sa furi televizorul, dupa 10 metri trebuie sa il pui jos, sa scoti limba de gafaiala. Eu am carat marfa cu elicopterul. Turistii care urca pe jos si-au facut un punct de pelerinaj la cabana. Sunt oameni seriosi care stau, trec, se uita, se minuneaza, pentru ca cabana e chiar deosebita, credeti-ma. Parca e crescuta din iarba. Eu am placat-o cu piatra naturala toata, de culoarea ierbii. Am adus piatra de la Valiug, ca piatra din zona e albastruie. Ciobanii vin la mine la cabana si-si incarca telefoanele. Le-am lasat o priza afara. La toate stanele din zona eu le-am carat sarea pentru oi. Ei doar ma suna si-mi zic ce au nevoie. Le-am dus si tabla si materiale de constructii ca sa-si faca stanele ca lumea, sa nu le ploua. Eu sunt cu oamenii aia amarati care ii vezi ca-s vai de capul lor”.
Romeo Dunca spune ca pentru constructia cabanei de pe Muntele Tarcul a avut doar avizul verbal al primarului din Zavoi, care i-a garantat posesia oricarei parcele de teren de pe munte, doar sa spuna ce va face.
“Dunca, iti dau ce vrei, numai sa faci. Si ala a fost contractul nostru practic. Si de acolo am inceput: «Trebuie sa imi dai dreptul ca aici sa-mi construiesc o statiune pe 150-170 ha». Prin asta el imi rezerva dreptul ca eu, ca primul venit, sa imi gasesc cel mai prielnic loc. La fel am facut contract pe 105 ha la Muntele Mic”.
Contractele prin care primariile din zona, dar si Comunitatea de Avere, se obligau sa-i permita sa achizitioneze doua parcele de 500 mp ca sa-si construiasca o casa, oriunde vrea, sunt autentice si pastrate la loc sigur, in conditiile in care in prezent se discuta despre daramarea sau rechizitionarea cabanei.
Dunca si-a ales locul, a platit 25.000 euro pe el si a devenit proprietar, cu gandul sa isi construiasca cabana. Edificiul a fost ridicat in ilegalitate din cauza schimbarii de atitudine a primarului din Zavoi, iar in prezent activistii de mediu cer tot mai insistent demolarea constructiei si amendarea consistenta a milionarului. “Trist ar fi daca i-ar darama-o. Pana la urma s-ar face dreptate daca i-ar darama-o, dar tot ar fi trist, ca, na, cabana e foarte frumoasa. Si mie-mi place. Ar fi perfect daca am avea un stat puternic, care i-ar confisca-o si i-ar da un sut in fund, ca sa se-nvete minte si el, si altii sa mai faca cabane in arii protejate. Si sa amenajeze acolo o cabana turistica sau de cercetare”.
Romeo Dunca a mai declarat ca rezilierea contractului s-a facut din cauza ca n-a acceptat sa ofere mita ceruta de unul din liderii politici judeteni: ”Eu inainte de sedinta Consiliului Local in care urma sa se discute PUZ-ul meu, am fost chemat la Ion Mocioalca, care m-a chemat la el acasa si mi-a spus: «Vrei sa faci proiectul asta? Bine, te ajutam. O sa-ti semneze primarul, dar trebuie sa-mi dai 20% din actiunile firmei care dezvolta acest proiect». Si mi-a si indicat omul. Se numeste Bejerita”. Deocamdata, denuntul lui Romeo Dunca impotriva liderului social-democrat este in faza de evaluare la DNA, urmand ca oamenii legii sa stabileasca de partea cui se afla dreptatea in acest caz. (D.C.)