Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) s-a alaturat campaniei de constientizare a malware-ului ce afecteaza dispozitivele mobile, derulata la nivel paneuropean.
Pentru a ajuta populatia sa-si protejeze dispozitivele mobile de criminalitatea informatica, Centrul European Cybercrime din cadrul Europol a realizat materiale de campanie disponibile in 20 de limbi, ce vor fi puse la dispozitia publicului larg, in Romania, prin intermediul DIICOT.
Toate aceste demersuri paneuropene vor fi insotite de desfasurarea unei campanii de comunicare pe retelele de socializare si pe site-urile nationale.
Materialele atasate contin informatii despre riscurile si vulnerabilitatile dispozitivelor mobile, dar si recomandari despre cum se poate securiza activitatea desfasurata online, ca downloadarea aplicatiilor, internet banking-ul, conectarea la wi-fi sau cum poti sa nu devii victima a online ransomware.
Aceasta campanie se desfasoara in paralel cu preocuparile concernului Samsung ce vizeaza identificarea cauzelor care au dus la explozia mai multor telefoane mobile Galaxy Note 7.
De altfel, Samsung a retras de pe piata smartphone-ul si a pierdut peste 2 miliarde de dolari. Expertii independenti au spus inca de la primele incidente ca exista mai multe cauze posibile: bateria nu a fost fabricata cum trebuie, carcasa telefonului este prea mica pentru o baterie atat de mare, eroare la design telefonului si felul in care bateria interactioneaza cu celelate compontente. Samsung a demerat o ancheta interna insa, se pare, ca pana acum nu a ajuns la nicio concluzie. ”Nu am gasit atunci o cauza a poblemei si ramanem concentrati sa o gasim”, a declarat un purtator de cuvant al companiei. (Mara Ion)