Inspectorii ITM Timis, impreuna cu Politia si Parchetul, verifica imprejurarile in care o femeie in varsta de 43 de ani, angajata unei fabrici de textile din Timisoara, a suferit un grav accident de munca, in urma caruia a ramas mutilata pe viata.
Incidentul s-a petrecut in urma cu aproape o luna, la Compania Intercolor din Timisoara, iar de atunci autoritatile tot incearca stabilirea cauzelor care au provocat ranirea grava a inginerului sef, Elena Daniela Muller, care si-a pierdut bratul drept in timp ce incerca sa lucreze la o centrifuga.
Intamplator sau nu, accidentul de la Intercolor a fost tratat cu toata discretia de catre ITM, Politie si Parchet, motiv care a starnit suspiciuni ca se incearca musamalizarea discreta a cazului.
“Nu intelegem de ce, la trei saptamani de la producerea accidentului, ITM inca nu a stabilit imprejurarile in care doamna Elena Daniela Muller si-a pierdut bratul drept in timp ce incerca sa lucreze la o centrifuga! Dimpotriva, cand inspectorul Ilie Frantescu a aflat ca victima a apelat la un avocat, a devenit foarte agitat si i-a transmis ca trebuie sa vina la companie, la Intercolor, pentru a da o declaratie. Este incredibil cinismul celor ce verifica imprejurarile accidentului, in conditiile in care stiu ca femeia si-a pierdut bratul drept, deci se afla in imposibilitatea de a da declaratii scrise”, ne-a declarat, revoltat, avocatul Florin Kovacs.
Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, Pavel Kasai, ne-a confirmat faptul ca, in cazul gravului accident de la Intercolor, se fac cercetari asidue.
“Este adevarat, facem verificari in cazul accidentului de la Intercolor si, probabil, vom finaliza raportul in cateva zile. L-am invitat la mine pe patronul companiei, care ne-a dat asigurari ca o vor ajuta pe doamna Elena Daniela Muller cu tot ce e nevoie. Ii vor asigura loc de munca pana la iesirea la pensie, locuinta, tot ce e nevoie pentru a trece peste aceasta drama personala”.
Conducerea Intercolor a declansat o ancheta paralela cu cea a autoritatilor, pentru a descoperi motivele acestui accident ingrozitor.
“Am angajat o firma din afara, care verifica imprejurarile in care s-a produs acest accident. Este regretabil ceea ce s-a intamplat, intrucat in fabrica noastra niciodata nu ne-am mai confruntat cu asemenea situatii. A fost un incident minor anul trecut, cand o persoana si-a prins o unghie la usa. Am dat declaratii si la politie, asteptam si raportul final al ITM”, a precizat Nanu Petre, responsabilul cu Protectia Muncii la Intercolor Timisoara.
Totusi, dupa cum ne-a comunicat aparatorul femeii mutilate la fabrica de textile din Timisoara, Florin Kovacs, exact la acelasi utilaj s-a mai produs un accident anul trecut, cand un angajat a fost la un pas sa ramana fara degetele de la mana dreapta.
“Accidentul de anul trecut a fost musamalizat, probabil ca angajatul a fost despagubit si nu a mai facut scandal. Speram ca nu se incearca acelasi lucru si in cazul doamnei Elena Muller. Desi cei de la Intercolor ne-au comunicat ca au toata disponibilitatea de a o mentine pe doamna Muller angajata cu contract de munca pana la pensie si de a-i achita chiria la un apartament, ca protectie sociala dupa accident, eu le transmit ca ne vom adresa Justitiei pentru despagubiri. Daca in cazul madularului taiat de Ciomu s-au acordat daune de 500.000 de euro, iar in cazul tinerei de la Constanta, care a ramas tot fara un brat, CNADR a fost obligat la plata a un milion de euro, eu cred ca si in acest caz vom obliga compania italiana la plata unor despagubiri care sa acopere implantul unui brat bionic performant si alte cheltuieli si daune morale”, spune Florin Kovacs.
Accidentul de munca s-a produs in momentul in care Elena Daniela Muller a incercat sa introduca o pereche de blugi in centrifuga, pentru verificarea unei culori a materialului textil dupa uscare. Desi utilajul ar fi trebuit sa se opreasca automat la deschiderea hubloului de protectie, centrifuga a continuat sa functioneze, smulgand, efectiv, bratul femeii, din zona umarului. Totodata, prinsa in vartejul rotativei, victima a fost izbita de corpul utilajului, suferind o serie de fracturi intercostale.
Fabrica Intercolor din Timisoara are capital integral italian, a fost inaugurata in 1999 si este specializata in vopsirea, spalarea industriala si finisarea confectiilor textile. (G.I.)