Presedintele Klaus Iohannis participa la ceremonia care marcheaza deschiderea noului an universitar in tot spatiul academic timisorean, eveniment care se deruleaza in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara.
Prezenta sefului statului la universitatea unde sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si-a sustinut doctoratul, atat de mult contestat in ultimele zile, poate constitui un mesaj pentru profesorii care vor analiza si vor da un verdict in privinta tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi. De altfel, in discursul sau incendiar, Klaus Iohannis a “atacat” tema acuzatiilor de plagiat, tot mai frecvente in politica romaneasca, si a decretat ca plagiatorii dovediti trebuie sa faca un pas in spate din viata publica. Prezentam cateva fragmente din discursul presedintelui de la Timisoara.
“Am venit astazi la Timisoara din doua motive. Primul este ca astazi se deschide anul universitar 2016-2017 si am considerat ca cele 4 universitati din Timisoara reprezinta universitati de o caitate atat de buna incat merita sa facem aici deschiderea iar studentii din Timisoara au o viata universitara atat de vie. Al doilea motiv este faptul ca Timisoara a fost selectata pentru a fi capitala culturala europeana in 2021. E imposibil ca aceasta energie a capitalei culturale sa nu se resimta si in viata universitara. Va doresc rezultate frumoase.
Este un moment festiv, dar cred ca as gresi daca nu as vorbi pe scurt si despre cateva chestiuni care va preocupa si ma preocupa. Nu cred ca este bina sa trec peste temele cares e dezbat in societatea romaneasca. Poate va asteptati sa vorbesc despre “Romania educata”, despre problema plagiatelor, despre alegerile care urmeaza. Se aude foarte mult despre plagiate! Persoane publice si mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Sunt multe discutii, daca este adevarat sau fals, daca trebuie sa ramana in viata publica sau sa se retraga.
Este pacat ca a durat atat pana aceasta tema a devenit o tema publica importanta. Acum este. Domnule ministru, tine de dumneavoastra, dar si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni. Cred ca in chestiunea plagiatelor sa avem un verdict clar si sa fie dat in timp util. Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza suspiciunilor de plagiat sa dureze la fel de mult ca elaborarea tezei. Intre timp politicenii au descoperit ca acuzarea cuiva de plagiat este o metoda de a duce voturi.
Nu inteleg de ce a durat 3-4 ani pentru acea prima acuzatie de plagiat (n.red. cazul V. Ponta).
Intre timp avem noi acuzatii de plagiat. Este daunator pentru societatea romneasca ca aceste acuzatii sa treneze atat de mult timp. Dumneavoastra, universitarii, aveti datoria de a aduce un raspuns in cel mai scurt timp. Nu intereseaza pe nimeni cum se numeste comisia sau comitetul care analizeaza dar ne intereseaza pe toti sa avem un verdict clar cat mai repede. Daca un cadru universitar este identificat ca plagiator, trebuie sa dispara din universitate, dar cand se dovedeste ca acest lucru nu este adevarat atunci acest lucru trebuie sa se afle foarte curand pentru ca bunul renume al unei persoane este foarte usor de distrus.
Pentru a-i sanctiona pe cei care au copiat dat si pentru a salva bunul renume al unei persoane acuzata pe nedrept ca a copiat este nevoie de proceduri rapide, clare, credibile. Iata de ce este nevoie de proiectul “Romania educata”. Trebuie sa introducem meritocratia. Nu putem construi o Romanie solida fara meritocratie. Trebuie sa eliminam aceste proceduri care duc la netransparenta, proceduri care incurajeaza nepotismul. Trebuie sa revenim la o Romanie predictibila, cu proceduri transparente.
Daca avem un Parlament performant atunci si legea pe care o propune domnul ministru si care trebuie sa clarifice procedurile de doctorat trece si nu este intoarsa de niste smecheri. Sunt convins ca avem nevoie de proiecte politice care tintesc spre viitor, avem nevoie de viziune politica, avem nevoie de oameni politici care vor sa construiasca o Romanie mai buna.
Daca ne uitam la televizor avem o pleiada de politicieni care ne spun ca nu mai avem nimic dar ce bine a fost pe vremea lor, si ce proasta este justitia asta. Avem multe discursuri retrograde, antijustitie, care nu rezolva nicio problema a Romaniei.
Este nevoie de voi, dragi tineri, voi trebuie sa fiti o voce puternica!”, a incheiat discursul Klaus Iohannis, adresand invitatia studentilor de a intra in partide si de a reforma clasa politica romaneasca. (M.I.)