Ancheta procurorilor intr-unul dintre cele mai mediatizate dosare aflate pe rolul instantelor din Timis – cel in care fostul sef al Politiei Gataia este judecat pentru loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, dupa ce un barbat chemat la post pentru o declaratie a decedat chiar in sediul unitatii de politie – poate fi rasturnata spectaculos in urmatoarele zile, in conditiile in care aparatoarea politistului a intrat in posesia interceptarilor telefonice si ambientale a caror transcriere se afla la dosar.
Paradoxal, desi probele prezentate de procuror in momentul in care a solicitat arestarea preventiva a inculpatului pareau imbatabile, motiv pentru care comisarul Daniel Disaga a si fost arestat preventiv si a fost tinut dupa gratii nu mai putin de sase luni, inregistrarile dovedesc, spune avocata Carmen Obirsanu, ca anumite pasaje din discutii, favorabile politistului, nu au fost consemnate in stenogramele atasate la dosar. “Am obtinut, in sfarsit, inregistrarile convorbirilor interceptate de SRI in acest dosar si pot sa va spun ca, daca in alte dosare se cere eliminarea acestor probe, pentru a usura soarta inculpatilor, noi am insistat ca acestea sa fie pastrate la dosar, pentru ca dovedesc nevinovatia politistului. Vorbim despre inregistrarile aflate pe suportii magnetici, nu despre stenograme, intrucat cei care au transcris discutiile purtate de persoanele monitorizate cu tehnica de ascultare au facut o adevarata selectie pentru incriminarea politistului. La urmatorul termen de judecata voi dovedi ca acuzatiile la adresa comisarului Daniel Disaga sunt, mai mult, speculatii ale procurorului, intrucat, la un moment dat, pe banda se poate auzi foarte clar cum acesta dicteaza – martorului cheie din dosar – anumiti termini ai declaratiei”, spune Carmen Obirsanu.
De altfel, avocata in discutie nu este la prima incercare de devoalare a unei anchete partinitoare a procurorilor. In urma cu cativa ani, agentul de politie Flavius Bloanca, care facea parte din Detasamentul de Politie pentru Interventie Rapida (DPIR), a scapat de inchisoare datorita preocuparilor de detectiv ale avocatei. Aceasta a demonstrat ca nu clientul sau a fost responsabil pentru lovirea unui interlop, in timpul unei descinderi pe o strada din Timisoara, lovitura care a provocat o ruptura de splina, ci o persoana necunoscuta. Dupa repunerea in drepturi, Flavius Bloanca a obtinut de la CEDO o decizie care a obligat statul roman la plata unei despagubiri de 15.000 de euro, pentru perioada petrecuta in arest preventiv si detentie.
O persoana a decedat in sediul Politiei Gataia! Motivul?
Arestarea preventiva a comisarului de politie Daniel Disaga, seful Politiei Orasului Gataia, acuzat de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, s-a produs la sfarsitul anului 2015, dupa alte arestari de rasunet in randul politistilor cu functii importante din Timis.
Astfel, intr-un an in care lucratorii DGA si SIPI si-au luat misiunea in serios, au cazut unul dupa altul inspectorul sef Sorin Muntean si adjunctul acestuia, Florin Bolbos, chiar in primele zile ale anului 2015, acuzati de abuz in serviciu, a urmat seful Serviciului Politie Rutiera, Marcel Craciunescu, pentru luare de mita, fostul inspector sef Gheorghe Popescu, pentru primire de foloase necuvenite, agentul Ovidiu Gitan, acuzat de implicare intr-o retea de proxenetism, o tura intreaga de la Sectia 1 Timisoara, retinuta pentru luare de mita, doi agenti spagari de la Sectia 2 Timisoara, iar in decembrie, pentru ca anul sa se incheie in acelasi spirit justitiar in care a inceput, a cazut si comisarul Daniel Disaga.
Acuzat de lovirea mortala a unui barbat din Gataia… Conform procurorilor, a caror ancheta a durat aproape un an si jumatate, in data de 09.08.2014, in jurul orei 17.30, Disaga Daniel Ion, ofiter de politie in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Timis, in timp ce se afla in biroul de investigatii criminale din sediul Politiei Gataia, i-a aplicat unui cetatean o lovitura de pumn in zona barbiei, in urma careia victima s-a dezechilibrat, a cazut pe podea, iar in cadere s-a lovit cu capul de mobilier si de parchet, suferind un traumatism cranio-cerebral care a condus la decesul imediat.
In conditiile in care comunicatul procurorilor a fost extrem de sumar, am incercat sa aflam contextul in care s-a produs acest incident dramatic petrecut intr-un post de politie din Timis, in anul de gratie 2015, cand excesele militienilor, cu celebrul “rotisor”, ar fi trebuit sa fie doar niste amintiri sinistre din vremea comunismului.
“In data de 9 august 2014, sambata, sotul meu a plecat la Timisoara, la serviciu, si s-a intors cu microbuzul de ora 17. Pe la 17,25 l-am sunat sa-l intreb daca a ajuns, sa faca unele cumparaturi. Mi-a spus ca merge la Politie. Apoi nu a mai raspuns la apeluri, avea telefonul inchis. Pe la 11 noaptea, copilul cel mare a primit un telefon de la un prieten, care i-a spus ca se aude ca un om a facut preinfarct in microbuz si ca s-ar putea sa fie el. La 11 noaptea, chiar atunci, am plecat intr-un suflet la dispensar. Acolo era o doamna pe care am intrebat-o daca este adevarat ca, cu microbuzul de 5, a venit un barbat cu preinfarct. Mi-a zis – nu, dar au venit doi politisti cu un barbat decedat. A venit medicul, pe care l-am rugat sa-mi spuna cum il cheama pe acel barbat. Mi-a spus ca Ivanescu. Tot speram sa nu fie sotul meu, sa fie alta persoana… Am intrebat – si mai cum il cheama? Viorel, mi-a raspuns. Tot nu-mi venea sa cred si am mai intrebat – cum era imbracat? Intr-o salopeta, mi-a raspuns… Am plecat de acolo direct la Politie. Acolo era multa lume, doi jandarmi si mai multi politisti. Am intrebat – unde este sotul meu? Cineva mi-a raspuns – sotul dumneavoastra a murit! Mi-a intins o sticla de apa si m-a trimis acasa cu o doamna. Inainte de asta mi-au spus ca i-a dat o hartie sa scrie si dintr-o data i s-a facut rau. Luni m-am dus din nou la Politie, cu cumnata mea. Am intrebat ce s-a intamplat, iar domnul Disaga mi-a spus ca era foarte baut si ca in microbuz l-a calcat pe picior si de trei ori a sarit sa-l bata. Si ca, la sosirea in Gataia, l-a chemat la Politie sa spuna ce nemultumiri are fata de politisti. Nu cred ca a sarit sa-l bata, pentru ca sotul meu in 19 ani nu mi-a dat o palma! Si niciodata nu a avut probleme cu politia, cu vreo amenda, cu vreo sesizare. Mi-am dat seama ca a fost batut, pentru ca, in ziua in care l-am inmormantat, partea dreapta a fetei i se innegrise. Dupa cum am aflat dupa aceea, medicul de pe salvarea chemata sa-l preia pe sotul meu a refuzat acest lucru. Le-a spus politistilor sa-l duca la medicina legala, pentru ca este decedat. In data de 14 am facut plangere la Parchet, in care am cerut sa se faca dreptate”, ne-a povestit Gabriela Budaru, sotia ramasa vaduva. Incidentul a fost raportat rapid la comanda Politiei Timis, iar comisarul sef Florin Bolbos, care indeplinea functia de inspector sef adjunct, a dispus primele masuri. “Imediat dupa ce ni s-a raportat despre incidentul de la Politia Gataia, am dispus ca o echipa de criminalisti sa se deplaseze la fata locului pentru a face primele cercetari. De asemenea, am anuntat si Parchetul, care a delegat un procuror care sa coordoneze ancheta. Totul s-a facut ca la carte, comisarul Disaga a fost audiat chiar in acea noapte, dar a prezentat o varianta menita sa-l exonereze de raspunderea penala”, si-a adus aminte Florin Bolbos, care, intre timp, a fost retinut, pus in libertate si anchetat in continuare intr-un dosar de abuz in serviciu.
Despagubiri pentru curmarea unei vieti, 1,5 milioane de euro
Acest incident funest de la Gataia a provocat reactii dure din partea fostilor colegi ai comisarului Daniel Disaga, de la Politia Resita sau Politia Deta, care au comentat ca ofiterul bataus era cunoscut ca o persoana violenta, care deseori isi pierdea cumpatul in relatia cu cetatenii sau chiar si cu colegii.
“In perioada in care a lucrat la Politia din Resita, a fost la un pas sa agreseze o femeie ! Se pot lua relatii de acolo ! De altfel, comportamentul dur al ofiterului era cunoscu de cei de la Doi si-un sfert, de cei din conducerea politiei, insa nu s-a luat nicio masura. Crima din sediul politiei de la Gataia putea fi prevenita, daca toti responsabilii de comportamentul politistilor, de excesele lor, si-ar fi facut datoria’’, acuza un agent de politie de la Deta. Ca un semn ca Disaga nu prea era iubit de colegi, trebuie spus ca unul dintre martorii acuzarii este chiar fostul sef al Politiei Orasului Deta, comisarul sef Cornel Glavan, fost ofiter in cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Timis, care a povestit in instanta filmul tragediei, asa cum i-a fost adus la cunostinta de martorii politisti de la Gataia.
De partea cealalta, avocata Carmen Obirsanu spune ca Daniel Disaga este victima unei anchete partinitoare a procurorilor. De altfel, datorita argumentelor sale, in iunie 2016, inculpatul a parasit arestul preventiv si a plecat acasa.
“Vom demonstra ca moartea nu a survenit in urma vreunei lovituri, ci din cauza unor afectiuni patologice. Expertiza medicala a confirmat faptul ca la nivelul craniului nu exista urme de lovituri, insa in interiorul creierului s-a produs un accident vascular. Mai multe vase capilare s-au spart. Sa nu uitam ca victima a avut o alcoolemie de 1,8 la mie. In camera preliminara am solicitat nulitatea primei expertize, intrucat a fost facuta inainte de punerea in miscare a actiunii penale, si efectuarea unei contraexpertize, insa instanta nu ne-a admis aceasta cerere”, a declarat Carmen Obirsanu. In ciuda acestor argument, legislatia europeana se pare ca-i este cat se poate de potrivnica lui Disaga. In 2008, CEDO a statuat, in cazul Bursuc vs Statul Roman, ca, intr-un post de politie, un politist nu numai ca nu are voie sa loveasca o persoana cercetata, ci trebuie fie cat se poate de atent, sa aiba grija ca aceasta sa nu-si provoace singura rani, adica, sa se automutileze.
In final, sa mai spunem ca familia victimei Viorel Ivanescu, sotia si cei doi copii, s-a constituit parte civila in proces cu suma record de 1,5 milioane de euro. (D.C.)
In interceptare se aude foarte clar vocea denuntatorului Surdu ora 9,50-10,00 din 4 iunie 2015 la sediul PTT “Domnule procuror chiar ma interogati? O lasam asa daca nu merge cu partea aia macar sa zica ca, atuncea zic si eu ca i-a dat doua palme sa zboare afara”… “si ca sa-l stressam mai tare sa-l mai intrebati cine a mai fost in politie si sa-l chemati si pe Voicea sa mai vina odata Voicea”
Ce rol are aceasta discutie dintre denuntator si procuror???
Raspuns Cu acea ocazie procurorul a aflat de la denuntator ca afirmatiile acestuia sint facute sa-l infunde pe rivalul lui Glavan.
De ce nu s-a incuviintat o expertiza in conditii de contradictorialitate in situatia in care experta Ciocani a declarat in fata instantei in iunie 2016 ca nu-si mai sustine propriul raport de expertiza (victima a fost lovita a cazut s-a lovit la cap si a pornit hemoragia) si ca cel mai probabil victima a decedat fie din motive medicale fie ar fi fost lovita, i s-a lovit creierul de calota craniana si atunci a cazut ????
De ce judecatorul nu a trimis Comisiei Superioare din cadrul INML si aceasta declaratie a expertului legist?
De ce martorul Glavan a trimis la fiecare termen in sala avocati care sa asculte declaratiile martorilor audiati inaintea lui inclusiv in ziua in care a fost audiat acest fost ofiter SIPI?
Ce obiect avea dosarul ginerului lui Glavan, dosar in care lucra Disaga?
De ce cms Mirescu nu permite juristului sa vina la proces desi IPJ -ul este parte responsabila civilmente pentru pretentiile de 1 milion 500 mii euro?
Justitia se face in sala de judecata, nu pe aici prin presa. Asa ca ar fi bine sa nu fie influentat prin presa completul cu aberatiile astea. Discutati dupa pronuntare.