Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca DNA Timisoara sa refaca urmarirea penala in dosarul in care deputatul Cornel Samartinean a fost trimis in judecata pentru un pretins abuz in serviciu, savarsit, dupa cum spun procurorii anticoruptie, in perioada in care actualul parlamentar a fost directorul Aeroportului International Timisoara.
In acest fel, judecatorii instantei supreme au sanctionat excesul de zel al procurorului Lucian Dolcu, care a ignorat toate probele care atestau nevinovatia deputatului si a incropit un rechizitoriu bazat, in cea mai mare parte, pe stenogramele convorbirilor telefonice sau a discutiilor ambientale.
Mai mult, procurorul a anuntat finalizarea anchetei si trimiterea deputatului in judecata exact in perioada in care PNL Timis, prin vocea lui Nicolae Robu, incerca sa aleaga presedintele organizatiei PNL Timisoara. Prin trimiterea in judecata a parlamentarului Cornel Samartinean, care s-a si autosuspendat din toate functiile detinute in partid, conducerea organizatiei locale a PNL a revenit, fara probleme, contracandidatului sau, Dan Diaconu.
“Admite, în parte, cererile şi exceptiile formulate de inculpatii Samartinean Cornel Mircea, Mezin Marius Florin si Blaga Lucian. Constata neregularitatea rechizitoriului nr. 81/P/2011 din data de 16 decembrie 2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara, in ceea ce priveste descrierea faptelor pentru care au fost trimisi in judecata cei trei inculpati. Exclude din materialul probator interceptarile si inregistrarile comunicatiilor efectuate in baza mandatelor (…) emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Restituie cauza privind pe inculpatii Samartinean Cornel Mircea, Mezin Marius Florin si Blaga Lucian la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara in vederea refacerii urmaririi penale in dosarul nr. 81/P/2011 al aceleiasi unitati de parchet, cu respectarea drepturilor procesuale ale partilor”, au decis judecatorii ICCJ.
De altfel, fostul director al Aeroportului International Timisoara, Cornel Samartinean, atragea atentia inca de la declansarea anchetei ca acuzatiile impotriva sa se bazeaza pe un document care prezenta caracteristicile unui inscris falsificat. Documentul a fost scos la iveala, pentru prima data, de un inspector al Curtii de Conturi Timisoara, care a refuzat sa dea detalii despre locul din arhiva unde l-a descoperit sau despre numele persoanei care i l-a pus la dispozitie.
“Domnul Alexandru Papp, de la Curtea de Conturi, a aparut cu acest document in timpul controlului la aeroport, spre marea uimire a mea, ca director, dar si a celorlalte persoane cu atributii pe linia punerii in aplicare a hotararilor consiliului de administratie! L-am intrebat pe acest domn Papp de unde a scos acel asa-zis document, aparut peste noapte, insa a refuzat sa-mi dea vreun fel de detalii, spunand doar ca trebuie sa faca ceea ce face. Nu stiu daca se referea strict la atributiile sale din fisa postului sau la obligatia impusa de cineva de a mentiona in raport existenta acelui act suspect”, spunea Cornel Samartinean.
Practic, era vorba despre un document aparut peste noapte, Hotararea Consiliului de Administratie al AIT nr. 28 din 2005, care stabilea preturile de pornire la inchirierea de spatii in incinta Aeroportului International Traian Vuia Timisoara, in cadrul activitatii de licitare a spatiilor.
“Aceasta hotarare aparuta peste noapte pare un act special ticluit pentru formularea unor acuzatii penale impotriva mea, acuzatii care fac obiectul unui dosar instrumentat de DNA. Am solicitat procurorului sa-i audieze pe toti membrii vechiului consiliu de administratie, sa constate daca acestia au elaborat si semnat acel document, insa ni s-a refuzat aceasta aparare. O vom reluan in fata judecatorilor, in cazul in care acest dosar va fi trimis in instanta”, mai spunea deputatul Cornel Samartinean.
Este posibil ca, o data cu refacerea urmaririi penale, procurorul Lucian Dolcu sa depisteze si eventualul fals din inscrisul care a fost folosit ca regina a probelor in acest dosar cu tot mai acut caracter politic. (G.I.)
Martorul cheie din afacerile dubioase “” made Samartinean”,este juristul Venter,angajat special in perioada 10 ianuarie 2010-18 iunie 2012,ca sa semneze,contrasemneze documentele care erau gandite intentionat sa aduca beneficii substantialle,circa 1 milion de euro,domnului nea Cornel..Exemple de afaceri cu semne penale:afacerea-hala cargo,spatii comerciale,drumul perimetral,SESAP,pista,platforma,sperietorile de pasari,cositul zonei inerbate,parcarile aeroportului,creditele de la banci,s,a.m,d.
Mna fain…rămâne acum ca Dolcu sa l sune pe Coldea și Falca și sa și ceara iertare ca a greșit..asta dacă nu ne lasă presa și informația precum Dolcu Lucian a fost un alcoolic cu program de dezalcoolizare integrat în clinica..însă și asta după ce a trădat băieții din Arad cu contrabanda. PS..stimate ziarist verifica trecutul stimabilul ui procuror și vei ajunge uimit cum raportează filierei Coldea doar reușitele…acum saracul sa raporteze și eșecul!?? Nu e prea mult pentru .ficatul dansului!?