Decizia Curtii de Apel Timisoara prin care s-a anulat certificatul de proprietate al terenului din spatele magazinului Bega a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema urmand sa fixeze primul termen de judecata. Atat SC Bega Turism SA, firma fratilor Emil si Marius Cristescu, cat si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri au contestat hotararea judecatorilor de la Curtea de Apel, care au redat patrimoniului orasului un teren ultracentral evaluat la circa 2 milioane de euro.
Magistratii nu au fost de acord ca peste 3.700 de metri patrati de teren din spatele magazinului Bega si partea laterala a cladirii, inspre Ceasul Floral, sa ajunga in folosinta deplina a celor doi milionari locali, in calitate de proprietari tabulari, doar in baza unui document semnat abuziv de fostul ministru al Economiei, Constantin Nita. La o prima discutie despre acest “jaf imobiliar” din domeniul public, este cat se poate de clar ca aceasta tentativa de transfer a unei proprietati publice in patrimoniul companiei Bega Turism poarta amprenta PSD, cata vreme fostul lider social democrat Ilie Sarbu isi stabilise un centru de putere local la Hotelul Timisoara, care apartine fratilor Emil si Marius Cristescu, iar Constantin Nita facea parte din Guvernul Ponta III, din care ministrii liberali fusesera “evacuati”, condus la vremea respectiva de nimeni altul decat Victor Ponta, ginerele omnipotentului Ilie Sarbu.
Pe de alta parte, exista unele suspiciuni ca primarul Nicolae Robu si-ar fi dat acordul tacit pentru derularea acestei dubioase afaceri imobiliare si doar a mimat surprinderea, in ianuarie 2015, in momentul in care i s-a adus la cunostinta faptul ca terenul fusese intabulat de Bega Turism.
Carcotasii sustin aceasta teza, intrucat toata documentatia pentru ridicarea parcarii publice, care ajunsese in faza de proiect de Hotarare de Consiliu Local, a fost intocmita in primarie, de catre subalternii primului gospodar al orasului, care se lauda ca detine controlul total asupra institutiei. Important este faptul ca, vrand – nevrand, Nicolae Robu, in calitate de primar al orasului, a atacat in justitie actul prin care fratii Cristescu au fost improprietariti cu 3.700 metri patrati de teren ultracentral, iar magistratii i-au dat castig de cauza.
“Transferul s-a facut abuziv, incorect!”
De altfel, imediat dupa ce a aflat ca acel teren nu mai face parte din domeniul public al municipiului, Nicolae Robu s-a aratat extrem de revoltat ca, printr-o afacere ticluita in institutia pe care o conduce, patrimoniul Timisoarei fusese vaduvit de un teren in suprafata de 3.700 metri patrati, in valoare de peste 2 milioane de euro, si a dispus ca juristii Primariei sa pregateasca actele, in cel mai scurt timp, pentru sesizarea instantei de judecata.
Magistratii erau chemati sa evalueze daca transferul de proprietate se facuse in mod abuziv si, in cazul in care acel lucru se confirma, sa dispuna revenirea terenului din Piata Ferdinand Foch inapoi in patrimoniul public al orasului. “Transferul s-a facut abuziv, incorect, si vom ataca in instanta acest act de transfer. Vom sesiza instantele judiciare. Exista o lege care trebuie respectata. Eu imi fac datoria de a lupta pentru apararea patrimoniului public. Parerea mea si a juristilor din primarie este ca nu s-a respectat legea in cazul acestui transfer si, drept urmare, fara patima, cerem instantelor sa judece”, a declarat, atunci, edilul Timisoarei, aratandu-si nedumerirea ca nimeni din Primarie nu stia nimic despre acest rapt imobiliar din patrimoniul orasului.
“Nu ne-a transmis nimeni, nici Ministerul Economiei, nici compania Bega Turism, absolut nimeni, nicio informatie legata de pierderea proprietatii!”. Paradoxal, Primaria Timisoara a aflat ca nu mai este proprietara terenului pe care se afla parcarea din spatele magazinului Bega si perimetrul Ceasului Floral in mod intamplator, desi, in aprilie 2014, Consiliul Local Timisoara tocmai isi daduse acordul pentru atribuirea directa, prin contract de concesiune, a aproape 2.000 de metri patrati din spatele magazinului Bega, pe o perioada de 49 de ani, catre S.C. Drumuri Municipale Timisoara S.A., in vederea realizarii unei parcari supraterane.
In momentul in care se lucra de zor la proiectul de Hotarare de Consiliu Local pentru construirea parcarii in regim public – privat, Emil si Marius Cristescu au anuntat Primaria Timisoara ca terenul le apartine, ca, din aprilie 2014, se aflau in posesia unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului – emis de Ministerul Economiei in baza unei documentatii trimise la Bucuresti, in februarie 2014 -, insa nu au facut public acest lucru pana nu au reusit intabularea terenului. Lucru care s-a intamplat, cu largul concurs al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in data de 10 decembrie 2015, dupa care actele au fost trimise spre conformitate si la Primaria Timisoara. In mod ciudat, intabularea se realizase in baza unui act legislativ aproape anacronic, din anul 1991, fapt semnalat si de primarul Robu!
“Se dispune intabularea dreptului de proprietate conform Hotararii de Guvern 834 din 1991, in favoarea S.C. Bega Turism S.A. Este o hotarare prin care cine are o cladire cu anumite functionalitati intr-o zona, dupa ce isi rezolva problemele de granituire, poate primi in proprietate si acel teren. Haideti sa ne intrebam: pana acum n-a fost necesar terenul? Cum a devenit asa necesara activitatii aceasta parcare incat sa justifice preluarea in patrimoniul companiei Bega Turism?”, s-a intrebat retoric primarul Nicolae Robu. Un alt indiciu care atesta caracterul de tun imobiliar al afacerii a iesit la iveala o data cu aflarea unor informatii despre firma care s-a ocupat de documentatia privind intabularea terenului. S.C. Pilot Cad S.R.L. Timisoara era controlata, prin interpuși, de Marcel Torje, care fusese dat afara din primarie de fostul primar Gheorghe Ciuhandu.
Paradoxal, acesta a fost readus in palatul de putere local, in Primarie, la inceputul anului 2013, de viceprimarul Traian Stoia, partener de afaceri si om de casa al fratilor Cristescu. Ulterior, sprijinit de PSD, Marcel Torje a ajuns chiar si la “butoanele” Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timiș, in calitate de sef al Oficiului, de unde a plecat la revenirea in funcție a lui Arthur Ursu.
Plimbat pe traseul institutional al acestei afaceri, Marcel Torje a pus umarul, cu siguranta, la succesul temporar al actiunii. Pana la faza pe instanta… Generos cu interesul public, milionarul Emil Cristescu a acceptat, in acea perioada, in cadrul unei discutii cu primarul, faptul ca este foarte necesara o parcare in zona centrala a orasului si a promis ca Bega Turism va construi o parcare in regim privat, pe terenul devenit, brusc, proprietatea companiei.
Sentinta! Fostul ministru al Economiei a semnat abuziv documentul in favoarea fratilor Cristescu
Dupa aproape un an de la sesizarea instantei de judecata, in data de 31 martie 2016, judecatorii Curtii de Apel Timisoara au dat dreptate municipalitații. „Admite cererea formulata de reclamantii Municipiul Timisoara prin Primar, Primarul Mun.Timisoara, Consiliul Local al Mun.Timisoara si Primaria Municipiului Timisoara, in contradictoriu cu paratii Ministerul Economie, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si SC Bega Turism SA. Dispune anularea Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor Seria M03 nr.12931/18.04.2014 emis pentru SC Bega Turism SA; restabilirea situatiei anterioare in CF nr.438513 UAT Timisoara, in sensul reinscrierii dreptului de proprietate al Primariei Municipiului Timisoara; restabilirea situatiei anterioare in CF nr.400348 UAT Timisoara, CF nr.409640 UAT Timisoara, CF nr.411551 UAT Timisoara, CF nr.411566 UAT Timisoara, inainte de dezmembrare si sistarea CF nr.439698 UAT Timisoara”, au decis magistratii care au solutionat acest dosar.
In motivarea sentintei prin care s-a anulat certificatul de proprietate asupra terenului ultracentral, judecatorii au aratat ca Ministerul Economiei a emis ilegal acel certificat, in conditiile in care nu au fost intrunite trei conditii de baza: terenul sa fi fost in proprietatea intreprinderii de stat, adica a magazinului Bega, la data construirii, in 1972, sa nu faca parte din domeniul public la data emiterii certificatului de proprietate si sa fie necesar desfasurarii activitatii societatii comerciale improprietarite. In zadar au incercat fratii Cristescu sa arate ca, in prezent, terenul este necesar desfasurarii activitatii societatii, ca acesta a apartinut Centrului Comercial Bega in momentul edificarii, in zadar au depus la dosar o autorizatie de construire din 1972 din care reiesea ca terenul a fost folosit pentru amplasarea platformei de lucru.
„Majoritatea magazinelor isi desfasoara activitatea fara a dispune de parcare privata, iar daca au fost amenajate parcari in cazul marilor centre comerciale, care se afla la periferia oraselor, nu aceeasi este situatia in cazul centrelor comerciale aflate in centrul oraselor, cum este cazul in speta, unde parcarile sunt amenajate si intretinute de catre municipalitate, pentru a fi folosite de catre toti cetatenii aflati in centrul orasului si nu doar de catre clientii Centrului comercial”, au precizat judecatorii in motivarea hotararii.
Pe de alta parte, inainte de rezolvarea acestei situatii pe filiera PSD, prin invocarea unui act legislativ vechi de aproape 25 de ani, fratii Cristescu puteau pune mana pe acel teren si in mod legal. Fie cumparau, pur si simplu, cele doua parcele de teren atat de necesare activitatii magazinului Bega, la pretul pietei, adica peste 2 milioane de euro, fie sa fi acceptat ca statul, prin Ministerul Economiei, sa fi redevenit actionar la Centrul Comercial Bega in contul terenului atribuit societatii. Desigur, cele doua variante n-au intrat in calculul fratilor Cristescu, cate vreme dispuneau de parghiile politice necesare pentru influentarea deciziei Ministerului Economiei, iar terenul sa fie achizitionat in mod gratuit. (D.C.)
Trafic de influenta, abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu….. O gramada de infractiuni si procurori ii acopera pe fratii cristescu si complicele lor sarbu. Pai dna si diicot ce pazesc? Sau au treaba cu frunzaverde?