INTERDICTIE CANONICA! Casatoriile dintre ortodocsi si membrii altor religii, interzise! Hotararea a fost adoptata de sefii bisericilor ortodoxe la lucrarile Sfantului si Marelui Sinod Panortodox care a avut loc in Insula Creta

CRETA2

Membrii Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, reuniti in perioada 16-27 iunie 2016, in Creta, au decis sa nu mai permita casatoriile dintre ortodocsi si neortodocsi. La intalnirea Intaistatatorilor din Bisericile Ortodoxe, la care a luat parte si Patriarhul Daniel, s-a discutat si despre tema “Sfanta Taina a Cununiei si impedimentele la casatorie”.


Una dintre concluziile discutiilor a fost ca biserica ortodoxa nu poate accepta contractele de coabitare pentru persoanele de acelasi sex. Alta concluzie a fost de interzicere a casatoriilor intre ortodocsi si neortodocsi. Conform documentului adoptat de sefii celor 13 biserici ortodoxe din lume, “Casatoria intre ortodocsi si ne-ortodocsi este interzisa conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext)”, iar “Casatoria dintre ortodocsi si ne-crestini este absolut interzisa, potrivit acriviei canonice”.

De asemenea, Marele Sinod a mai adoptat documente referitoare la “Diaspora ortodoxa” si “Misiunea Bisericii in Lumea Contemporana”. In documentul referitor la casatorii se face diferenta dintre “Casatoria civila dintre un barbat si o femeie inregistrata legal”, care nu are un caracter sacramental, ci “constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de casatoria binecuvantata de Dumnezeu si Biserica Sa”.

Casatoria civila dintre un barbat si o femeie inregistrata legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de casatoria binecuvantata de Dumnezeu si Biserica Sa. “Membrii Bisericii care contracteaza o casatorie civila trebuie tratati cu responsabilitatea pastorala necesara, pentru ca ei sa inteleaga valoarea Tainei Cununiei si binecuvantarile care decurg din ea”, se precizeaza in document.

CRETA1

Biserica nu accepta ca membrii ei sa incheie contracte de coabitare cu persoane de acelasi gen, precum si nicio alta forma de coabitare diferita de casatorie. Biserica trebuie sa depuna toate eforturile sale pastorale astfel incat membrii ei care se angajeaza in astfel de forme de coabitare sa poata intelege adevaratul sens al pocaintei si al iubirii binecuvantate de Biserica.

Conform traditiei canonice ortodoxe, care condamna categoric bigamia precum si a patra casatorie, o casatorie care nu este dizolvata irevocabil sau anulata, precum si a treia casatorie preexistenta constituie impedimente absolute pentru incheierea unei casatorii.

“La aplicarea traditiei bisericesti cu privire la impedimentele la casatorie, practica bisericeasca trebuie sa tina cont, in egala masura, de prescriptiile legislatiei civile cu privire la acest subiect, fara sa depaseasca limitele iconomiei bisericesti”, au mai stabilit sefii bisericilor ortodoxe, lasand ca legislatia civila sa aiba intaietate in fata celei bisericesti. (E.R.)

Leave a Reply