Un club sportiv din Timisoara, AMENINTAT de oamenii din anturajul unei alte echipe importante din oras! Ce miza a dus la o situatie fara precedent

stadion-CFR_21Banul e ochiul dracului fără indoiala, iar acest proverb se aplica si in sportul timisorean, chiar si pentru cluburi intre care nu ar trebui sa existe rivalitati. In unele situatii insa, fair-play-ul este lasat la o parte, atunci cand mizele financiare sunt suficient de mari. Clubul CFR Timisoara traieste la limita subzistentei in ultimii ani, dar totusi se incapataneaza sa nu moara, iar astfel, ”leoparzii” sunt o piedica serioasa in calea celor care vor sa se mute pe Stadionul CFR, cei de la RCM Timisoara.


CFR Timisoara se zbate de ani buni in Liga a IV-a cu sectia de fotbal masculin, iar de anul acesta, ar putea sa nu mai activeze nici macar acolo. Ultima aparitie a ”leoparzilor” in Liga a II-a a fost in sezonul 2009-2010, dupa ce Georgica Cornu nu a mai bagat bani in club, din motiv de criza financiara, dar si pentru ca si-a dat seama ca nu va putea pune mana pe teren si baza sportiva, o adevarata ”mina de aur” in centrul orasului, un teren care sta pe deasupra de un izvor termal nevalorificat. Conducerea a reusit insa sa tina clubul in viata, cu echipa de fotbal la nivel de campionat judetean, grupe de juniori, finantate printr-un ONG separat la care parintii copiilor sunt membri cotizanti, dar si printr-o echipa de fotbal feminin care in 2013 a luat medalia de bronz in Superliga rezervata fetelor iubitoare de fotbal.

Inca din 2012, cei de la clubul RCM Timisoara au dorit sa devina vecini cu cei de la clubul alb-visiniu, deoarece Stadionul ”Gheorghe Rascanu” din Ronaț nu este unul pentru o echipa campioana a Romaniei. Initial, primarul Robu le-a promis marea cu sarea, dar mutarea nu s-a putut realiza deoarece doar terenul de pe strada Nera apartine municipalitatii, in timp ce baza sportiva propriu-zisa e detinuta de Ministerul Transporturilor. Arena este in continuare obiect al unei lungi dispute juridice, tocmai din cauza acestei particulatati. RCM Timisoara ar fi dorit sa modernizeze stadionul, pentru a putea coabita cu echipele de fotbal ale clubului CFR, dar Ministerul Transporturilor nu si-a dat acordul ca terenul sa fie trecut in proprietatea municipalitatii.  Astfel, clubul de rugby a abandonat investitiile, dupa ce firma Drufec a presedintelui Sorin Doda a demolat o parte a tribunei a doua, in vederea reabilitarii. Galben-albastrii si-au pus sperante ca vor putea obtine doar terenul din spatele tribunei, insa si un teren este considerat din punct de vedere legal ca tot o anexa, iar astfel, proprietatea Ministerului Transporturilor.

In aceste conditii, anul acesta nu s-a mai auzit nimic despre o posibila mutare a echipei de rugby in Blascovici, iar oficialii, impreuna cu Primaria Timisoara, au vorbit la inceputul anului si de varianta alternative, cum e terenul de rugby din spatele Liceului cu Program Sportiv Banatul. Intre timp insa, clubul CFR a primit o lovitura grea. ”Leoparzii” primeau finantare de la autoritati, CJT și CLT, doar pentru echipa de fete, deoarece activa in campionatul primei divizii. In 2014, dupa un an in care fotbalistele au luat medalia de bronz, autoritatile locale au decis sa nu mai dea niciun ban clubului CFR, in timp ce au finantat in continuare toate celelalte sporturi din oras. Iar CJT a acordat doar suma de 15.000 de lei vechi, una foarte mica chiar si in conditiile de fotbal aproape pro bono din Superliga feminina. In aceste conditii, cei de la club se vor chinui sa tina totusi echipa de fete, fara sa stie daca vor putea termina campionatul in sezonul 2014-2015. De asemenea, un mare semn de intrebare se refera la inscrie echipei masculin in Liga a IV-a sau a VI-a. Din lipsa de bani, clubul ar vrea o inscriere in cel mai jos esalon, Campionatul Municipal Timisoara, dar s-a gasit si solutia sa isi mentina locul in Liga a IV-a, prin inscrierea grupei de fotbalisti nascuti in 1996 de la LPS Banatul.

Teoretic, subfinantarea echipei de fotbal feminin nu se explica prin rezultatele clubului, chiar daca este vorba de un sport cu audiente mai reduse. Insa cum un stadion pe care nu mai activeaza niciun club e mai usor de obtinut decat unul in care exista activitatea sportiva, raspunsul apare din zona politicului. Conform surselor noastre, consilierul PSD Radu Toanca le-a spus celor de la CFR Timisoara ca nu vor mai primi bani de la autoritati, sub forma de amenintare. Ceea ce s-a si adeverit, iar daca tinem cont ca Toanca este consilierul local din structura interna a RCM Timisoara, putem gasi usor conexiuni si cu clubul campion.

Paradoxul este ca CFR Timisoara nu ar avea nevoie de multi bani pentru a participa in cupele europene. Locul doi in Superliga asigura participarea intr-o competitie similara Europa League, cei de la CFR Timisoara abia ar astepta sa joace in cupele europene. De cealalata parte, RCM Timisoara a obtinut doua titluri de campion, dar nu merge in Challenge Cup din cauza destul de prost explicate de club si federatie. anul acesta, conducerea RCM a invocat lipsa de organizare a competitiilor europene ale ERC-ului, care au trecut printr-un proces de reorganizare. Astfel, ar fi fost vorba de lipsa manualelor de turneu, iar FRR a speculat ca RCM nu are destui jucatori in lot, si a inscris in Challenge Cup eterna selectionata a Lupilor Bucurestiului. Ultima participare a unei echipe din Timisoara in cupele europene a fost cea in FIBA EuroChallenge a BC Timisoara, in sezonul 2012-2013. Anterior, tot ”leii” din Banat au evoluat in Liga Balcanica, in sezonul 2011-2010, o competitie privata de tip euro-regional. Iar ultima descindere oficială a Europa League la Timisoara s-a petrecut la meciul dintre Poli si Manchester City,  in preliminariile din 2010, in timp ce astazi ACS Poli se pregateste pentru Liga a II-a.

foto: www.opiniatimisoarei.ro

Leave a Reply