Intre 2 si 30 mai, Timisoara organizeaza cea de-a 49-a editie a Festivalului „Timisoara Muzicala”, un eveniment dedicat muzicii clasice, cu 25 de concerte, recitaluri si spectacole de opera.
Festivalul organizat de Filarmonica Banatul Timisoara, Opera Nationala Romana din Timisoara si Filarmonica din Arad, reprezinta continuarea traditiei inceputa in 1968-1969, la initiativa dirijorilor Nicolae Boboc si Ion Romanu, care au pus bazele unui eveniment dedicat muzicii de calitate, desi era o perioada dificila pentru Romania.
„Trebuie sa recunosc ca aceasta colaborare, desi pare recenta, are radacini mai vechi si s-a consolidat in timp. Meritul este, in mare parte, al maestrului Boboc, care a contribuit la formarea repertoriului si la directia muzicala, usurand munca tuturor celor implicati.
In acea perioada, eu activam deja la Opera Nationala Romana din Timisoara si am fost martor la felul in care, in ciuda contextului politic dificil, s-au facut eforturi reale pentru a aduce pe scena muzica de calitate.
Trebuie amintit faptul ca, in acei ani, cultura era deseori subordonata propagandei, iar a organiza un festival dedicat cu adevarat artei presupunea un fin simt diplomatic.
Cu toate acestea, datorita perseverentei si viziunii unor oameni ca maestrul Boboc, s-au reusit lucruri extraordinare. Astazi, ceea ce vedem pe scena este rezultatul acestor eforturi din trecut”, a declarat Cristian Rudic, directorul operei timisorene.
In cadrul editiei din acest an, sunt pregatite 11 concerte simfonice si vocal-simfonice, sase recitaluri si opt spectacole de opera.
„Editia de anul acesta a festivalului este una deosebita, cuprinzand 11 concerte simfonice, interpretari vocale atent pregatite si momente camerale rafinate. De asemenea, vom avea parte de sase recitari impresionante si opt spectacole de opera”, a spus Ovidiu Andris, directorul Filarmonicii Banatul Timisoara.
Printre acestea, se remarca „Damnation de Faust” de Hector Berlioz. Spectacolul va avea loc prima data pe 15 mai, pe scena Filarmonicii din Arad, iar in Timisoara pe 16 mai, sub conducerea dirijorului Sascha Goetzel.
La eveniment vor participa aproape 200 de artisti: instrumentisti si coristi din Timisoara si Arad, precum si solisti internationali precum Svetlina Stoyanova, Yaroslav Abaimov, Petri Lindroos, Lucian Onita si Virginia Maria Onita.
De asemenea, conducerea corurilor este asigurata de Iosif Todea si Robert Daniel Radoias.
Opera Nationala Romana din Timisoara contribuie la festival cu mai multe titluri din repertoriul clasic, printre care „Rigoletto” de Verdi, „Turandot” de Puccini, „Contesa Maritza” de Kálmán si o seara de lied in Sala Baroca a Muzeului de Arta.
Un alt moment important este reluarea operei „Aida”, lucrarea care a deschis activitatea operei timisorene in anul 1947, in urma fondarii institutiei prin Decret Regal in 1946.
Totodata, Filarmonica din Arad, una dintre institutiile partenere, a fost invitata in acest an sa participe si la alte evenimente internationale, inclusiv la celebrul concert de Anul Nou din Sala Aurie din Viena.
„Acest festival este, in esenta, o adevarata sarbatoare a muzicii, aici, in Timisoara. Reprezinta un gest de apreciere din partea comunitatii timisorene fata de artistii care ne onoreaza cu prezenta lor. Participarea la acest festival este o oportunitate rara, atat pentru public, cat si pentru noi, interpretii, de a aduce in fata oamenilor lucrari de o profunzime si valoare remarcabila. Din acest motiv, consider ca avem parte de un parteneriat cu adevarat valoros”, a declarat Ovidiu Andris. (Laura Ilioiu)