Puls VALUTAR / Pretul aurului, un nou maxim istoric, pe fondul politicilor comerciale agresive ale administratiei Trump

Redeschiderea pietei dupa minivacanta de Paste a fost de bun augur pentru leu, care s-a apreciat fata de principalele valute. Tendinta s-ar putea mentine si in zilele urmatoare, in conditiile in care se asteapta o crestere a ofertei companiilor care se pregatesc sa isi achite taxele si impozitele la bugetul de stat.

Vedeta ultimelor saptamani ramane aurul, in urma cresterii cererii din partea investitorilor, care doresc sa se protejeze fata de politicile comerciale ale administratiei Trump, care schimba regulile jocului de la o zi la alta.

Uncia de aur a crescut la inceputul saptamanii la 3.431 dolari, iar marti a atins un nou maxim istoric de 3.499,70 dolari/uncie, nivel care era anticipat de catre analisti pentru partea a doua a anului. In piata locala, pretul gramului de aur a urcat la un nou record de 480,8399 lei, mai mult cu peste 13,5 lei, fata pretul stabilit inainte de minivacanta de Paste.

Evolutia a survenit in contextul intensificarii amenintarilor lansate de presedintele Donald Trump la adresa independentei Rezervei Federale si al incertitudinilor generate de politicile comerciale agresive ale administratiei sale.

Jerome Powell, presedintele Fed, a avertizat, recent, ca politicile tarifare ale Casei Albe pot incetini cresterea economica si chiar stimula inflatia, si a afirmat in privinta dobanzilor, “pentru moment, suntem bine pozitionati sa asteptam mai multa claritate inainte de a ajusta politica monetara.”

Cursul leului a scazut marginal, marti, de la 4,9775 la 4,9774 lei, insa culoarul de tranzactionare s-a largit la 4,976 – 4,978 lei, fata de 4,9775 – 4,978 lei, in precedentele sedinte. Inainte cu cateva saptamani de alegerile prezidentiale, banca centrala continua sa monitorizeze cu atentia evolutiile din piata, pentru a stopa eventualele miscari speculative care ar putea sa influenteze mediul social.

Cresterea cererii de lei, in contextul in care urmeaza platile la bugetul de stat si cele salariale, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a crescut de la 5,89 la 5,90%. In schimb, indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.

Moneda americana s-a depreciat, la inceputul acestei saptamani, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani fata de un cos al principalelor valute, iar euro a atins un maxim de 1,1574 dolari. Marti, cotatiile s-au retras usor, la 1,1473 – 1,1548 dolari, iar cursul monedei americane a scazut de la 4,3756 la 4,3291 lei.

Dolarul este principala moneda de rezerva a bancilor centrale utilizata in tranzactiile comerciale si de rezerva globala, a beneficiat de o cerere ridicata in ultimul deceniu, datorita performantei superioare a activelor americane. Insa recentele dispute comerciale si incertitudinile privind politica economica au dus la scaderea simultana a burselor si obligatiunilor americane, afectand negativ si cursul dolarului.

Monedele elvetiana si britanica se depreciau la randul lor fata de cea europeana, iar cursul lor a scazut la 5,3406 lei/franc, respectiv 5,7890 lei/lira sterlina.

Moneda poloneza se aprecia usor la 4,2801 zloti/euro. In schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 409,24 forinti/euro.

Bitcoin se tranzactiona, marti, in culoarul 87.098 – 88.892 dolari, valori usor mai ridicate fata de cele de vinerea trecuta. Ethereum se misca intre 1.546 – 1.638 dolari.

Leave a Reply