Feteasca ori Babeasca (“E curata, romaneasca”), horinca (“de familie, de traditie”), zacusca (“cu hribi, cu vinete sau cu fasole, de ce nu?”) sau mancarica de praz si intregul inventar aproape nesfarsit de ciorbe, plus nenumarate alte bucate “istorice” sau “modernizate cu cap”, sunt la baza reconstructiei “brandului de tara” al tarii noastre, sustin initiatorii legii (79/2019) care proclama prima duminica din octombrie, in fiecare an, drept Zi nationala a gastronomiei si vinurilor din Romania – jurnalistii si activistii sociali Cosmin Dragomir si Cezar Ioan.
Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, reuniunea de “Vinuri si bucate dobrogene”, dar si “Craiova, capitala gastronomica est-europeana” sau “Conferintele gastronomice” sunt doar inceputul.
Intr-o conversatie purtata cu prilejul anuntarii celui mai recent proiect de promovare turistica a unei localitati – e vorba de seria care incepe cu Festivalul “Scrumbii de Rusalii”, care are loc in Satul Pescaresc Traditional al municipiului Tulcea in 6-8 iunie 2025, si care continua cu actiunea dedicata aceluiasi scop in Capitala, in 14-15 iunie, sub numele de “Vinuri si bucate dobrogene” – Cosmin Dragomir si Cezar Ioan au anuntat si continuarea unei campanii care a debutat in 2024 si care consacra municipiul Craiova drept “capitala gastronomica est-europeana” (targ-festival cu participare internationala, urmat de vanzari de preparate tipice din 11 tari europene intr-o retea de 11 restaurante de top din Banie).
Interesul public in crestere fata de gastronomia romaneasca arata clar o directie pe care se construieste imaginea de tara
“Vedem un interes in crestere – din partea publicului, in primul rand, dar si din partea autoritatilor, asociatiilor si companiilor private din HoReCa – pentru intelegerea gastronomiei ca vector de promovare a unor destinatii turistice de la noi din tara”, a afirmat Cezar Ioan, care si explica: “Daca pastram in minte niste vorbe intelepte – ca suntem ceea ce mancam, ca dragostea trece prin stomac si ca cine mananca impreuna, ramane impreuna – devine foarte clar ca una dintre cele mai importante surse de identitate, de coeziune comunitara si de atractivitate catre descoperire, catre experiente noi si seducatoare, este mancarea, “cu tot alaiul ei” de bauturi si ritualuri mai vechi sau mai moderne”.
Bucataria romaneasca de azi e o sinteza pe care nu o regasesti nicaieri in alta parte
Cei doi activisti arata ca “este de datoria conducatorilor din administratiile locale, dar si a oamenilor de cultura, de arta si de afaceri din domeniul ospitalitatii, sa redescopere si sa scoata la lumina, in toata splendoarea lor, retete si ingrediente regionale. Gastronomia nu e un moft, nu e o distractie, ci este – si asta e extraordinar de important de notat! – unul dintre elementele fundamentale care au tinut pur si simplu in viata locuitorii acestor meleaguri. Si este fascinant sa observam cum Romania de azi, departe de a fi “furat” sau “primit de pomana” retete de la cele trei mari imperii inconjuratoare si a grupurilor etnice conlocuitoare, a integrat, a sintetizat si a imbogatit aceste retete, transformandu-le in cu totul altceva – ceva distinct, definitoriu”.
Romania e sigura, accesibila, frumoasa si deosebit de ofertanta gustativ
Cei doi initiatori ai Zilei nationale pentru gastronomia si vinurile din Romania sunt de parere ca “poti merge in Turcia si vei degusta foarte bine bucatarie otomana, poti merge in Rusia sau Ucraina si sa te delectezi cu preparatele slavilor si poti merge la Viena sa te bucuri de bucatele Europei centrale, dar numai in Romania poti intalni, la un loc, toate aceste tipologii de mancaruri”.
Ei mai arata ca tara noastra este una sigura pentru turisti, din ce in ce mai accesibila prin linii aeriene si terestre de transport, relativ ieftina fata de marile capitale europene si, totodata, ofera o diversitate deosebita de peisaje, gusturi, produse, obiceiuri si culturi locale si regionale.
“Noua ospitalitate romaneasca, cea la care incercam si noi sa punem umarul prin actiunile si ideile noastre, poate fi o propunere, o oferta de nerefuzat pentru majoritatea turistilor din grupul tinta de interes din punct de vedere al veniturilor, al educatiei si al intereselor”, mai indeamna la reflectie pe toti cei interesati Cosmin Dragomir si Cezar Ioan. (I.P.)
Foto: Sorin Retevoi