Inrautatirea situatiei economice a Romaniei, in conditiile in care economia a incetinit in primul trimestru al acestui an iar deficitul comercial a crescut in primele doua luni cu 35% fata de perioada similara din 2024, poate provoca o scadere a ratingului de tara, care va fi insotita de scumpirea imprumuturilor guvernamentale, deprecierea leului si o eventuala intrare in recesiune.
In opinia analistilor CFA Romania, in 2025 exista un risc de usoara recesiune, cu o scadere a PIB de 1 – 1,5%, atat pe fondul noilor tarife vamale, a razboiului de la granita cat si a situatiei politice din Romania, inainte de a afla cine este viitorul presedinte.
Lunea aceasta, cursul euro a urcat de la 4,9774 la 4,9775 lei, maximul primelor patru luni, in conditiile in care tranzactiile se realizau in culoarul 4,9774 – 4,9780 lei.
BNR a semnalizat, la inceputul saptamanii, cand a decis sa mentina dobanda de referinta la 6,50%, nivel stabilit in august trecut, ca inflatia se va mentine in jurul pragului de 5% pana la jumatatea anului. Conform INS, inflatia din martie a fost de 4,86%, dupa o crestere de 5,02% in februarie.
In aceste conditii, indicii ROBOR au cunoscut o crestere marginala. Vineri, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a stagnat la 5,90%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
Dealerii bancari si clientii lor nu puteau sa ramana indiferenti la perspectivele negative cu care se confrunta Romania, dar si de „foamea” de lei cu care se confrunta Finantele. Motiv pentru ca sa solicite o dobanda mai ridicata la licitatiile de titluri de stat. Lunea aceasta, Trezoreria s-a imprumutat cu 440,2 milioane de lei, printr-o emisiune cu scadenta in iulie 2033, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,48%.
Razboiul tarifelor vamale declansat de administratia de la Casa Alba se prelungeste treptat intr-un conflict intre moneda americana si celelalte valute majore, in conditiile in care dolarul – cel mai utilizat in comertul mondial si cea mai importanta moneda de rezerva internationala – este considerat sursa problemelor economice ale SUA.
Pe de alta parte, dupa anuntarea noilor tarife de import american, un important oficial al conducerii BCE a declarat „Multumesc lui Dumnezeu, Europa a creat moneda euro in urma cu 25 de ani”. Iar investitorii din Uniunea Europeana au raspuns prin vanzarea de active americane, actiuni sau obligatiuni, si repatrierea sumelor obtinute, ceea ce a majorat cererea de moneda unica.
Marcarea profiturilor a coborat euro de la un varf de 1,1475 dolari, maxim a mai mult de trei ani, atins vineri, la 1,1318 – 1,1429 dolari. In piata locala cursul monedei americane a crescut de la 4,3617 la 4,3683 lei.
Media francului elvetian a scazut la inceputul acestei saptamani la 5,3438 lei, iar cel al lirei sterline a crescut de la un minim al ultimelor 17 luni de 5,7330 lei la 5,7573 lei.
Pretul gramului de aur a crescut marginal de la 452,6023 la 452,6946 lei, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a fost atins maximul istoric de 3.246,80 dolari/uncie, si fluctua, luni, 14 aprilie, in culoarul 3.205 – 3.245 dolari/uncie.
Metalul galben este alaturi de francul elvetian sau yenul japonez, unul dintre „refugiile” la care apeleaza investitorii in perioadele tulburi, cautat atat de bancile centrale sau populatie, pentru a se proteja in fata impredictibilitatii si socurilor geopolitice generate de razboiul tarifelor vamale si cel al valutelor.
Analistii Goldman Sachs prognozeaza atingerea pragului de 3.700 dolari/uncie pana la sfarsitul acestui an, pentru ca la jumatatea celui viitor sa urce la 4.000 dolari/uncie. (Radu Georgescu)