In cadrul unui proiect Erasmus+ de mobilitate, 31 de studenti din Austria, Germania, Slovenia, Letonia si Portugalia, alaturi de colegi din Romania, participa la un program intensiv cu tema „Solutions for Mobility and Environmental Challenges in EU Transport and Logistics: From Identification to Action!”, organizat de Facultatea de Mecanica a Universitatii Politehnica Timisoara.
Dupa o pregatire online de o saptamana, in perioada 7 – 11 aprilie 2025, acestia au fost prezenti la Timisoara, unde coordonatorii proiectului, s.l.univ.dr.ing. Patrick Stefanescu si conf.univ.dr.ing. Eugen Ghita le-au pregatit un program bogat, ce a inclus prelegeri sustinute de cadre didactice universitare, dar si de reprezentanti din mediul antreprenorial, vizite la companii, vizite de studiu la Astra Vagoane si la centrele de management al traficului din Arad si Timisoara, realizarea unor mini-proiecte dezvoltate in sesiuni de grup, dar si o excursie pe cea mai veche linie de cale ferata din Romania, Oravita-Anina.
Valoarea stiintifica adaugata pe care o aduce proiectul este evidentierea problemelor de mobilitate si mediu in sectorul transporturilor si logisticii din regiunea UE si identificarea si aplicarea solutiilor pentru a le reduce. Mai mult, un alt avantaj major pe care proiectul il ofera studentilor este invatarea de a lucra in echipe si in medii multiculturale.
Cele 5 zile de activitati fata in fata, cu un volum de munca de opt ore pe zi, care au inclus cursuri teoretice si practice, ateliere si vizite la laboratoare reprezinta o experienta care imbogateste experienta interculturala, prin imbinarea traditiilor din tara gazda cu interactiunea dintre studenti, profesori si reprezentantii sectorului privat.
Studentii participanti si-au putut astfel forma o perspectiva globala, dar si regionala, referitoare la mobilitatea durabila.
In perioada petrecuta la Timisoara, studentii participanti au aflat care sunt principalele probleme din oras si din Romania in general in ceea ce priveste prioritizarea transportului public si decongestionarea principalelor intersectii, au participat la activitati de monitorizare in timp real a traficului si de interventie in timp real pentru a corecta sau rezolva problema care apare in orele de varf in intersectii, au participat la dezbateri cu privire la poluarea chimica si fonica generata de traficul pe drumurile si intersectiile principale si au cautat modalitati de a le reduce, au discutat despre mobilitatea intr-un oras folosind diferite tipuri de transport, in principal cele verzi, luand in considerare costul, timpul si locul de parcare, au invatat cum se calculeaza amprenta de carbon, care sunt combustibilii alternativi etc.
La final studentii participanti, organizati pe echipe au avut de realizat un proiect care sa rezolve problemele prezentate si sa poata fi aplicat in alte orase precum Timisoara. Proiectul se va incheia cu alte doua saptamani de activitati online. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)