Inspectoratului General pentru Imigrari a aniversat 144 de ani de cand Regele Carol I a semnat “Legea asupra streinilor”

Politistii de imigrari celebreaza, la data de 7 aprilie a.c., 144 de ani de la semnarea, de catre Regele Carol I, a primului act normativ care reglementa regimul strainilor in Romania „Legea asupra streinilor“, publicata in Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881.

In contextul acestei zile, ieri, 7 aprilie a.c., s-a desfasurat evenimentul festiv, iar alaturi de conducerea Inspectoratului General pentru Imigrari, la eveniment au luat parte reprezentanti ai institutiilor Ministerului Afacerilor Interne, structurilor aparatului guvernamental, ai organizatiilor internationale si neguvernamentale, precum si ai organizatiilor sindicale si profesionale.

De asemenea, alaturi de politistii de imigrari au fost prezenti si colegi rezervisti, care si-au dedicat ani din viata acestei institutii si care raman parte din familia noastra profesionala.

Astazi, la ceas aniversar, pentru rezultate deosebite obtinute in indeplinirea atributiilor de serviciu, domnul inspector general adjunct a acordat 10 diplome de excelenta politistilor si structurilor, care s-au remarcat prin profesionalism, implicare si rezultate deosebite in activitatea desfasurata.

Conform traditiei, in fiecare an, Inspectoratul General pentru Imigrari acorda titlurile onorifice „Politistul anului” si “Structura anului”. De aceasta data distinctiile au fost inmanate de domnul viceprim-ministru, ministru al Ministerului Afacerilor Interne Catalin Predoiu.

Selectia politistilor nominalizati pentru aceste titluri s-a realizat pe baza rezultatelor deosebite obtinute in activitate, precum si a conduitei morale si profesionale.

Scurt istoric

In fiecare an, data de 7 aprilie a.c., este sarbatorita ca zi aniversara de catre Inspectoratul General pentru Imigrari. Anul acesta se implinesc 144 de ani de la atestarea documentara a primului act normativ, care reglementa regimul strainilor in Romania „Legea asupra streinilor“, publicata in Monitorul Oficial nr. 6 din anul 1881.

In cele sapte articole, legea reglementa modalitatea in care strainul putea fi constrans de a se departa din locul in care se afla, de a locui intr-un anumit loc sau chiar de a parasi tara, termenul in care strainul va trebui sa “execute ordinul de espulsiune sau de schimbare a resedintei”, timpul cat va avea dreptul sa se “poprésca in fiecare localitate, pana la frontiera”, conducerea afara din ”téra prin forta publica”, precum si corectia aplicata in cazul reintrarii pe teritoriul Romaniei.

Totodata, se stabilea datoria strainului nou venit in tara de a obtine de la autoritatea politieneasca o carte de libera trecere “pentru timpul cat va arata ca voesce sa stea sau sa calatoreasca.”

Legea avea sa fie completata cu Regulamentul din anul 1900, care stipula ca documentul pentru strainii intrati in Romania ”Biletul de libera trecere”.

(IGI, Biroul Informare si Relatii Publice)

Leave a Reply