Prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu, a transmis un mesaj dur dupa ce un elev de clasa a VI-a de la Liceul „Grigore Moisil” din Timisoara a fost victima unui abuz grav, fiind fotografiat in ipostaze indecente atat in afara scolii, cat si in toaleta unitatii de invatamant, de catre un alt elev.
Incidentul a scos la iveala, spune Ritivoiu, probleme profunde din sistemul educational si o lipsa de reactie adecvata din partea autoritatilor scolare. Oficialul subliniaza ca, desi astfel de forme de agresiune intre elevi nu sunt o noutate, tehnologia actuala – telefoanele mobile si retelele sociale – amplifica impactul emotional asupra victimelor.
„Ca asistam la o disolutie a autoritatii statului, am stabilit de mult. Ca aceasta disolutie este mai acuta in sistemul educational, e evident. Cand acestea genereaza, in schimb, drame personale la copii, ar trebui sa fim fara mila!
In ce sens fara mila? In a elimina macar aici cumplita si generalizata forma fara fond, atat de prezenta in fibra noastra institutionala. In a gandi legi si regulamente scolare care chiar sa protejeze copiii. In a respecta aceste regulamente si a le pune in practica.
Intr-o scoala de elita din Timisoara, un elev de clasa a VI-a a fost umilit si santajat. Prima oara de colegii sai de clasa, peste cateva zile de cei mai mari, dintr-a VIII-a. Nici nu mai conteaza ca primul episod a avut loc in afara scolii si doar al doilea in pauza, la toaleta.
Ramane drama acestui baiat, clipele de disperare pe care le-a petrecut singur. Informatia si sesizarea s-au facut printr-un alt parinte din clasa, care este si cadru didactic la scoala. Iar faptul ca baiatul nu a avut curajul sa ceara ajutor, la parinti sau la profesori, este adevarata problema si esecul nostru, al tuturor”, a afirmat prefectul.
Mai mult, prefectul ridica o serie de intrebari esentiale despre functionarea scolilor:
Orele de dirigentie se tin pe bune sau, exact ca intotdeauna, nu da nimeni doi bani pe ele, nici elevii, nici profesorii?
Consilierea individuala sau de grup, disponibila in fiecare scoala, se face cu seriozitate si rigurozitate?
Se respecta Regulamentul de Ordine Interioara, asumat de fiecare scoala? Intrarea si iesirea elevilor din scoala este strict controlata? Chiar se retin telefoanele copiilor in scolile unde este prevazut acest lucru?
Dar mai ales: sunt dispusi profesorii si directorii de scoala sa tina piept parintilor tot mai agresivi care cred ca totul li se cuvine si care ameninta cu presa, cu avocati, care fac presiuni sa fie inlocuiti profesori de la clasa sau directori? Ii apara cineva pe acesti profesori? Au ei garantia ca, in statul asta cu atatea numiri politice, cu pile si relatii, nu li se va intampla nimic?
”Agresiunea si abuzul intre copii nu sunt lucruri noi. Ele au existat dintotdeauna si fac parte, vrem nu vrem, din procesul de maturizare a tinerilor. Ceea ce e ingrijorator tine de avansul tehnologiei din ultimii ani, de prezenta telefoanelor cu camera video si de existenta social media si a grupurilor de conversatie prin care orice poate fi propagat cu o viteza incredibila. Iar traumele pe care victimele le traiesc sunt mult mai profunde cand esti expus peste tot, cand te stie toata scoala, tot orasul.
Viata nu e dreapta, dar copiii au suficient timp sa vada acest lucru cand vor fi maturi. Datoria noastra este sa ii ocrotim pana cresc. Si pentru aceasta trebuie sa fim fara mila in a ne face treaba, in a respecta legile, regulamentele scolare, indatoririle pe care fiecare dintre noi le avem. Pentru ca daca un singur copil are doar un moment de indoiala sau varsa o singura lacrima ca urmare a unei nedreptati la care este supus, inseamna ca noi toti – parinti, profesori, directori, politisti, prefecti, ministri – am esuat”, spune Ritivoiu
Dupa ce cazul a fost fpcut public, politistii din Timisoara au deschis o ancheta iar Inspectoratul Scolar Judetean Timis a anuntat ca va monitoriza indeaproape intreaga situatie, asigurandu-se ca toate masurile necesare vor fi implementate cu promptitudine si responsabilitate. (Eva Theodorescu)
Sursa: Ziua de Vest