Galeria de Arta Helios din Timisoara a fost locul unde, ieri, 4 aprilie, de la ora 18, jocurile copilariei, metafore – prezentate grafic – au prins viata prin picturile cunoscutului artist polonez Amadeusz Popek.
Pasind in galerie, resimti intoarcerea la copilarie, plimbandu-te de-a lungul salii, admirand picturile care surprind jocuri, precum: X si 0, kaleidoscop, domino, twister. Altele, in schimb, te trimit spre tineretea invapaiata cu jocuri, cum ar fi: biliard, darts, pinball. Indreptandu-te spre capatul incaperii, esti readus la varsta de adult prin lucrari grafice cu caracter suprarealist, care ofera imagini catalogate ca fiind intime, dar cu o esenta ascunsa, mult mai patrunzatoare.
Profesorul universitar si criticul de arta vizuala, Gabriel Kelemen, spune cu o voce ferma, pe un ton serios – despre expozitia de fata – ca este o „gravura de inalta calitate”. Isi schimba pozitia corpului – mai aproape de Amadeusz Popek, gesticuland cu un mic suras spre acesta, afirmand: „Avem de fata un om curajos, care merge pe o linie noua, iar linia asta noua il atinge cumva, fin de tot, mai mult sau mai putin voluntar, de aripa postmoderna”.
Se indreapta spre picturile din spatele lui si continua: „Mai ales, in jocuri, el vine undeva si nu neaparat ca este ironic”. Se opreste cateva secunde, uitandu-se ca o statuie blocata spre picturile atarnate in drepta sa, revenindu-si apoi fulgerator, sustinand: „Vine si incepe sa decanteze aceasta interesanta cutuma a regulii jocului” –accentuand fiecare cuvant, cu o voce ferma, simtindu-se pasiunea pentru arta, dar si admiratia pentru artistul polonez.
Gabriel Kelemen mai spune ca picturile expuse la Helios nu doar ca surpind un joc, dar il si aduc la viata prin modul in care te fac sa te simti: „Un joc care este de aur, de argint, de cupru – te gandesti la povestile din padurea de argint, te gandesti la metafizica alchimica, totul devine o mandala”, ridicand entuziasmat vocea, „care, din gluma, in joaca, intr-o metafora complexa a gravurii, el o vede ca pe un tunel al timpului”. Se lasa loc de imaginatie, de intrebare, adaugand: „Ambiguitatea si conversitatea pe care el o angreneaza este complexa. A ales tensiunea, un joc pe cat de simplu pe atat de complex. De ce nu ar fi 1 si 0 – sa fie vorba de numere binare”, totul e intrigant. Exemplul in discutie a fost pictura care ilustreaza jocul grafic X si 0, care nu este inchis, ci lasat intr-o ambiguitate care te pune pe ganduri.
Un artist cu „o armata de amprente, cu fragmente, de fapt, din propria cautare”, cum il descrie Gabriel Kelemen. Continua prin a-i admira si aplauda munca, talentul, dar si geniul artistic: „Gravura in alb si negru nu e usoara, mai ales fiind pe dimensiune mare, de tip postere facute in pasta de carbune. El vine ca un miner adevarat si gaseste diamantele”.
Discursul este preluat, apoi, de Amadeusz Popek: „Asta este prima data cand vin in Timisoara si sunt complet impresionat atat de arhitectura frumoasa, cat si de oamenii calzi pe care i-am intalnit”, declara zambind si gesticuland cu apreciere spre lumea din sala.
Povesteste despre expozitia sa pe un ton cald, calm: „Probabil va intrebati de ce jocuri grafice. Am fost inspirat de jocuri simple, precum: kaleidoscop, tik tak tok (X si 0), domino, labirint si asa mai departe”.
Se opreste pentru o secunda, observand greutatea barieri lingvistice, dar este de admirat ca nu se lasa invins, gasindu-si repede vocea si cuvintele potrivite… „Insa, chiar daca majoritatea picturilor grafice sunt bazate pe aceste jocuri, e ceva mai mult la ele. Pentru mine, creatia si realizarea acestora trebuie sa fie distractiva pentru ca jocurile erau distractive cand le practicam, nu?”, spune razand. „Incerc sa arat mai multe versiuni ale unei picturi grafice”.
Folosind metafore deghizate sub forma „unei femei, unei bluze, unor jocuri sunt doar un pretext”, mai spune, zambind.
„Aceste picturi sunt doar un pretext pentru a crea ceva, distrandu-ma, si pentru a experimenta. Asa poti sa evoluezi artistic, depasindu-ti zona de confort”, incheie puternic discursul de deschidere a expozitiei, in apluzele si admiratia celor prezenti.
Expozitia „Jocuri grafice” te asteapta la Galeria de Arta Helios in perioada 4-22 aprilie, de marti pana vineri, de la 10 la 18, si sambata, de la 11 la 17. (Ana-Maria Brehui)