Joi, 20 februarie, a avut loc prezentarea bilantului activitatii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara pentru anul 2024. Evenimentul a fost sustinut chiar de seful ITPF Timisoara, chestorul Tiberiu Giurea, care a expus principalele concluzii ale evaluarii anuale, realizate pe baza indicatorilor de performanta si a obiectivelor stabilite.
Potrivit acestuia, in anul 2024, valorile traficului de calatori inregistrate in punctele de control a trecerii frontierei de pe raza de competenta a inspectoratului au fost de peste 4,6 milioane persoane, ceea ce inseamna o crestere cu 7%, comparativ cu anul precedent. O crestere de 6% a fost inregistrata si la valorile de trafic pentru mijloacele de transport, peste 1,7 milioane masini tranzitand frontiera anul trecut.
In ce priveste fenomenul migratiei ilegale, in anul 2024, politistii de frontiera au depistat 76 migranti care au incercat sa intre in Romania prin trecere frauduloasa a frontierei de stat, in scadere cu 7% comparativ cu anul 2023, cand au fost depistati 82 migranti.
Dintre cei 76 de migranti depistati la zona verde, 38 au fost predati autoritatilor din R. Serbia, iar 38 au solicitat azil si au fost predati structurilor I.G.I..
„In baza Protocolului incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Serbia, pentru aplicarea Acordului dintre Comunitatea Europeana si Republica Serbia, privind readmisia persoanelor aflate in situatie de sedere ilegala, au fost transmise Republicii Serbia 24 cereri de readmisie pentru persoanele care au incercat sa intre fraudulos in tara din R. Serbia in zona de competenta, fiind primite raspunsuri favorabile pentru toate cererile inaintate. Pentru celelalte 14 persoane cererile de readmisie au fost intocmite si transmise de catre structurile I.G.I.”, a explicat chestorul Tiberiu Giurea.
Acesta a precizat ca, in decursul anului trecut, un numar de 34 persoane, majoritatea din Nepal (n.r. 29 persoane) au incercat sa treaca fraudulos frontiera din Romania in Serbia, in crestere cu 21% fata anul 2023 cand au fost depistate 28 persoane in aceasta situatie.
Actuala provocare cu care se confrunta Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara este migratia interna (secundara), este vorba despre cetateni din sudul Asiei care obtin vize in scop de studii sau angajare in munca, intra legal in Romania, iar ulterior incearca sa treaca ilegal frontiera de stat in Serbia sau Ungaria, cu scopul de a ajunge in alte state din spatiul Schengen.
„In anul 2024, structurile noastre au depistat in tentativa de trecere frauduloasa a frontierei din Romania in Serbia 167 migranti, in scadere cu 78% comparativ cu anul 2023, cand au fost depistati 743 de migranti.
Se poate observa faptul ca majoritatea persoanelor care sunt depistate in tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat din Romania in Serbia provin din state precum Nepal, India sau Bangladesh, sunt recrutati de catre firme de profil, intra legal in Romania in baza vizelor cu scop de angajare in munca sau studii, lucreaza pentru o scurta perioada de timp, isi organizeaza deplasarea pana in apropierea frontierei de stat si incearca sa treaca ilegal in Serbia cu scopul de a ajunge in statele vest-europene urmand ruta Balcanilor de Vest prin Serbia-Bosnia si Hertegovina-Croatia”, a explicat seful ITPF Timisoara.
Potrivit acestuia, masurile adoptate de institutie si efortul depus de structurile teritoriale, prin supraveghere de tip termoviziune, misiuni de supraveghere aeriana la frontiera cu avionul Agentiei Frontex (Sparrow2), precum si schimbul de date si informatii cu autoritatile sarbe, au dus la o scadere aproape completa a cifrelor privind cazurile de prevenire a trecerii ilegale a frontierei, cu aproximativ 67% fata de anul 2023 si 99% fata de anul 2022.
Pe fondul masurilor adoptate la nivelul inspectoratului pentru combaterea migratiei secundare, in anul 2024, la frontiera cu Ungaria a fost inregistrata o scadere cu 77% fata de anul 2023, privind numarul migrantilor depistati in tentativa de iesire prin trecere frauduloasa a frontierei de stat, 56 migranti fiind depistati la nivelul SPF Sannicolau Mare, fata de anul 2023, cand au fost 244 de migranti implicati.
In scopul combaterii fenomenului migratiei ilegale in zona de competenta, ITPF Timisoara a actionat pentru destructurarea retelelor organizate de trafic de migranti, retinerea persoanelor implicate, probarea activitatii infractionale si prezentarea acestora in fata procurorilor si a instantelor de judecata. In cauzele penale inregistrate la nivelul inspectoratului, 16 persoane sunt cercetate in libertate, 11 persoane sunt arestate preventiv, iar pentru 34 de persoane s-a instituit masura controlului judiciar.
Chestorul Giurea s-a declarat multumit de rezultatele activitatilor desfasurate de frontieristi, considerand ca obiectivele si indicatorii de performanta asumati pentru anul 2024 au fost indepliniti.
„Masurile dispuse la frontiera in cooperare cu reprezentantii Agentiei Frontex in cadrul operatiunii JO ROMANIA 2024, misiunile executate in sistem integrat cu celelalte structuri ale MAI de pe raza judetului Timis (Politie, Jandarmerie, IGI), cat si prin cooperare internationala cu autoritatile sarbe (monitorizare prefrontaliera) au determinat o descurajare a fenomenului si o scadere semnificativa a indicatorilor pe linie de migratie ilegala. Politistii de frontiera sunt la datorie in permanenta legatura cu partenerii institutionali, fiind dispuse toate masurile necesare in vederea mentinerii unui nivel inalt de vigilenta in executarea misiunilor specifice pentru securizarea frontierei externe a Uniunii Europene”, a mai precizat seful ITPF Timisoara.
Intrebat de reporterul ImpactPress daca schema de personal a ITPF Timisoara, incompleta in prezent, va fi afectata si mai mult in urma redistribuirii politistilor de frontiera dupa inchiderea unor puncte de lucru, odata cu intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, si in lipsa unor concursuri de angajare din sursa externa, chestorul Tiberiu Giurea a explicat ca, momentan, nu sunt probleme in asigurarea misiunilor politistilor, accentul fiind pus pe incadrarea directa din scolile de politie. Acesta a precizat ca masurile actuale sunt dispuse pentru o perioada de sase luni, iar daca indicatorii de infractionalitate la frontiera vor creste in acest timp, se vor relua masurile de supraveghere la frontiera, in prezent controalele la frontiera fiind efectuate prin sondaj. (Diana Mihai)