Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Timisoara a avut loc, vineri, 14 februarie, in prezenta ministrului Justitiei, Radu Marinescu, iar in cadrul intalnirii a fost prezentat Raportul de bilant privind activitatea instantei in 2024, incluzand indicatori statistici si de performanta relevanti.
La nivelul Curtii de Apel Timisoara, tribunale si judecatorii, in 2024 au fost inregistrate 52.000 de dosare, o crestere determinata de majorarea numarului de cauze nou intrate.
In ceea ce priveste activitatea Curtii de Apel Timisoara, 8.291 de dosare au fost inregistrate, iar 8.152 de dosare au fost solutionate. Astfel, gradul de operativitate al instantei a fost de 98,3%, ceea ce o incadreaza la nivelul de eficienta „Satisfacator” (90%-100%).
Judecatorul Maria Cristina Dica, presedintele Curtii de Apel Timisoara, a subliniat ca metodologia de calcul a gradului de eficienta nu ia in considerare un factor esential: perioada de raportare include doar dosarele solutionate pana la 31 decembrie 2024, in timp ce multe dintre acestea sunt transmise in calea de atac spre alte instante chiar pana la finalul anului.
„Chiar si in conditiile utilizarii unor termene procedurale scurte, timpul necesar solutionarii unor dosare complexe nu a fost suficient. Din acest motiv, o parte dintre cauze au primit termene de judecata pentru 2025, pentru a respecta principiile procedurale si actul de justitie de calitate”, a explicat presedinta CAT, citata de Ziua de Vest.
In perioada analizata, gradul de eficienta al sectiilor Curtii de Apel Timisoara a variat intre foarte eficient (103,8%) si satisfacator (93,8%), media situandu-se la 98,3%, o crestere fata de 2023 (97%).
La sfarsitul anului 2024, din totalul de 2.042 de dosare aflate in stoc, 137 de dosare erau mai vechi de un an, ceea ce reprezinta 6,7% din total si incadreaza instanta in gradul de eficienta „Eficient” (5%-10%).
In ceea ce priveste solutionarea cauzelor intr-un termen de maximum un an, 98,9% dintre dosare au fost solutionate in aceasta perioada, ceea ce plaseaza instanta in categoria „Foarte eficient” (peste 80%).
Referitor la redactarea hotararilor, 848 de dosare au depasit termenul legal, iar procentul de redactari peste termen s-a situat la 10,8%, incadrand instanta in categoria „Foarte eficient” (sub 10%).
„Acest rezultat a fost posibil datorita unei bune organizari interne, a echilibrarii volumului de munca intre completurile de judecata si monitorizarii stricte a termenelor de redactare”, a precizat judecatorul Maria Cristina Dica.
In cadrul Adunarii Generale, ministrul Justitiei, Radu Marinescu, a anuntat investitii de 60 de milioane de lei in reabilitarea, modernizarea si mansardarea Palatului Dicasterial din Timisoara. De asemenea, Compania Nationala de Investitii va finanta proiecte de modernizare pentru Palatul de Justitie din Arad si va efectua reparatii capitale la Judecatoriile Faget, Lugoj si Oravita.
Ministrul Justitiei, Radu Marinescu, prezent la Timisoara, a subliniat ca Ministerul sau este preocupat de introducerea digitalizarii in sistemul judiciar, ca sprijin pentru celeritatea desfasurarii activitatii de profil si ca nu intentioneaza sa faca niciun fel de restructurari.
“Am discutat cu conducerea Curtii de Apel Timisoara (CAT) AT si despre digitalizare. Actualul Guvern si Ministerul nostru pun un accent deosebit de digitalizare, in care am vazut o solutie de optimizare a desfasurarii activitatii judiciare, de aducerea ei la standarde europene si de asigurare a unor deziderate pe care cetatenii ni le transmit cu foarte multa insistenta, si anume: accesibilitate la justitie, celeritate in de desfasurarea actului de justitie cu o rapiditate apta sa raspunda interesului cetateanului.
Suntem in finalizare cu sistemul ECRIS 5V, cu dosarul electronic national si de asemenea avem un proiect care va ajutat foarte mult activitatea judiciara, respectiv proiectul de a converti exprimarea verbala din cartul sedintelor de judecata in text, reducand astfel timpii alocati procedurii de transferare a exprimarii verbale in cea scrisa.
Ministerul Justitiei nu intentioneaza sa faca niciun fel de restructurari, functionand in momentul de fata, in ceea ce priveste structura de conducere a ministerului, dupa o schema cu cinci secretari de stat, dar avem doar doi in momentul de fata. In toate directii noastre nu avem o schema de personal completa, iar in ceea ce priveste Ministerul propriu-zis nu se pune problema de restructurari de personal”, a spus ministrul Justitiei.
Radu Marinescu a adaugat ca introducerea sistemului speech-text nu va duce la reducerea de posturi, ci la ajutorul acordat celeritatii actului de justitie.
“Digitalizarea nu face decat sa ajute, sa simplifice actul de justitie si de aceea nu cred ca trebuie sa ne punem problema ca reusita digitalizarii ar afecta sub o forma sau alta cariera si prezenta in schema a personalului”, a precizat Radu Marinescu.
In acest sens, Curtea de Apel Timisoara detine, in momentul de fata, doua sali de judecata functionale, adica de preluarea si transcriere automata, de la inceputul anului, si figureaza ca instanta pilot pentru toate salile de judecata, dar la acest moment sunt doar doua sali de judecata cu aceasta dotare, cu rezultate foarte bune, potrivit presedintei Curtii de Apel Timisoara, Maria-Cristina Dica.
Radu Marinescu a mai adaugat ca Ministerul Justitiei va veni in acest an cu un proiect complet pentru reabilitarea, modernizarea si mansardarea cladirii Palatului Dicasterial din Timisoara, ridicat intre anii 1855 – 1860 si in care isi desfasoara activitatea instantele de judecata si parchetele de pe langa acestea.
“Este vorba de 60 milioane de lei ca investitie. Tot in acest an, pe fondurile companiilor nationale de investitii avem in vedere si demararea si realizarea investitiilor la Tribunalul Arad. (…). Ministerul Justitiei beneficiaza si a obtinut la nivelul Guvernului si parlamentar un buget suficient pentru a regula aceste investitii care sunt foarte importante pentru aceasta zona, pentru Curtea de Apel Timisoara. Ne intereseaza foarte mult problemele legate de personal, schemele de personal atat in ceea ce priveste magistratii dar si personalul auxiliar”, a aratat ministrul Justitiei.
Totodata, oficialul a subliniat ca ministerul va continua armonizarea legislatiei nationale cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, Curtii de Justitie a Uniunii Europene si Curtii Europene a Drepturilor Omului.
„Ne preocupa asigurarea finalitatii actului de justitie, in special in materie penala, si accelerarea demersurilor pentru recuperarea produsului infractiunilor”, a adaugat ministrul.
In final, ministrul Justitiei a apreciat rezultatele instantei din 2024 si a exprimat increderea ca 2025 va aduce performante si mai bune.
„In contextul provocarilor actuale, am convingerea ca echipa Curtii de Apel Timisoara va continua sa obtina rezultate excelente si in 2025”, a concluzionat ministrul Justitiei, Radu Marinescu. (I.P.)