Batausii si interlopii care-si amenintau victimele sa-si retrage plangerile depuse la Parchet, pentru a scapa de inchisoare in dosarele de violenta comise in public, impotriva unei singure persoane, nu vor mai avea aceasta posibilitate.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea Curtii de Apel Timisoara, formulata in dosarul nr. 5.287/290/2013, prin care s-a solicitat pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept ce vizeaza aplicarea articolului 371 din Codul Penal, respectiv daca infractiunea de tulburare a linistii si ordinii publice se pedepseste si cand agresiunea este indreptata impotriva unei singure persoane.
“In aplicarea dispozitiilor art. 371 din Codul penal, in cazul infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice, pentru existenta infractiunii, violentele, amenintarile sau atingerile grave aduse demnitatii nu trebuie sa fie comise impotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violentele, amenintarile ori atingerile grave aduse demnitatii, care tulbura ordinea si linistea publica, sa fie savarsite, in public, impotriva unei persoane”, au decis judecatorii Curtii Supreme.
O fapta se considera savarsita in public, potrivit Codului penal, atunci cand este comisa intr-un loc care, prin natura sau destinatie, este accesibil publicului mereu, indiferent ca sunt prezente sau nu persoane, precum si daca este comisa in orice alt loc accesibil publicului,atunci cand sunt de fata cel putin doua persoane. Totodata, o fapta se considera savarsita in public atunci cand este comisa “intr-un loc neaccesibil publicului, insa cu intentia ca fapta sa fie auzita sau vazuta si daca acest rezultat s-a produs fata de doua sau mai multe persoane”, conform actului normativ. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial si impune tuturor instantelor o interpretare unica a Articolului 371 din Codul Penal.
“Procurorul se poate sesiza si din oficiu pentru aceasta infractiune, Tulburarea ordinii si linistii publice, si nu exista posibilitatea retragerii plangerii de catre victima. Pana acum, politistii si procurorii nu incadrau faptele aici, daca era vorba despre o singura victima. Considerau ca s-a comis aceasta infractiune doar daca se bateau mai multe persoane in centrul orasului, ceea ce nu era in regula, pentru ca favoriza agresorii. Acum Inalta Curte a stabilit ca aceasta este incadrarea corecta, ca infractiune. Chiar si atunci cand este o singura persoana victima a unei agresiuni se poate retine aceasta infractiune. Daca se deschide urmarirea penala pe aceasta infractiune, agresorul nu mai poate scapa prin retragerea plangerii”, explica avocatul Florin Kovacs. (G.I.)
de-acuma nu va trebui sa se retraga nicio plangere, pentru ca nici nu vor fi depuse! amenintarile tot vor exista, insa mai devreme, inainte de a fi sesizati procurorii