Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI), sub acuzatia de abuz in serviciu.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.
Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie.
Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.
In perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de politie Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel.
De asemenea, in perioada 2014 – 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumelor de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.
Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe si Pavel Gabriel-Nicolae, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse prin savarsirea, de catre cei trei inculpati, a infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatii Nicolae Gheorghe, Oprea Gabriel si Pavel Gabriel-Nicolae.
In acest dosar au mai fost trimisi in judecata Nicolae Gheorghe, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale), Pavel Gabriel-Nicolae, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Zarnica Nelu, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale), dar si Iacob Marian-Danut, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale). (V.E.)