Universitatea Politehnica Timisoara a lansat joi, 16 ianuarie 2025, un nou proiect de practica pentru studenti, in valoare de aproximatix un milion de euro, finantat prin Fondul Social European Plus (FSE+), in cadrul Programului de Educatie si Ocupare, conform contractului de finantare nr. G2024-99190/24.12.2024.
Intitulat „ROBO-STEP: Stagii de practica in Mecatronica si Robotica la UPT”, proiectul, coordonat de s.l. univ. dr. ing. Robert Kristof, se adreseaza in primul rand studentilor Facultatii de Mecanica, dar poate fi accesat si de cei ai altor facultati.
Prezent la conferinta de lansare, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a subliniat importanta deosebita a unor astfel de proiecte, mai ales acum, cand piata muncii nu mai este la fel de ofertanta ca in trecut, iar formarea unor abilitati practice si a unor competente tehnice si non-tehnice este deosebit de utila pentru integrarea ulterioara a studentilor.
La randul sau, decanul Facultatii de Mecanica, prof.univ.dr.ing. Dragos Utu, a adaugat ca aceste proiecte (pentru Facultatea de Mecanica fiind al doilea) sunt avantajoase atat pentru studenti, care isi formeaza astfel deprinderile practice necesare, cat si pentru companii, care vor putea recruta astfel specialisti bine pregatiti.
Proiectul, care se va incheia la 31 decembrie 2026, isi propune sa contribuie la cresterea ratei de participare a studentilor la programe de invatare la locul de munca prin dezvoltarea si implementarea unor parteneriate noi sau extinse intre mediul de afaceri si universitati.
Scopul principal este facilitarea tranzitiei studentilor de la statutul de studenti la cel de angajati, prin dobandirea de competente practice si transversale relevante pentru piata muncii, in domenii precum mecatronica, robotica si modelarea CAD 3D.
Proiectul se adreseaza unui grup tinta format din 251 de studenti ai Universitatii Politehnica Timisoara, inmatriculati in programe de studii de nivel ISCED 6-8 (licenta, masterat si doctorat), cu varste intre 18 si 35 de ani si care provin din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei (Vest, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia).
Principalele rezultate asteptate ale proiectului includ:
Participarea a 251 de studenti la stagii de practica in domeniile mecatronica, robotica si modelarea CAD 3D, contribuind la dezvoltarea competentelor lor practice si profesionale;
Organizarea de activitati educationale si de orientare profesionala, inclusiv:
Workshop-uri si sesiuni de coaching pentru 251 de studenti, axate pe competente tehnice si socio-emotionale;
Servicii de consiliere si orientare profesionala, finalizate cu 251 de profiluri individuale pentru participanti.
Implementarea a patru programe de training specializate, cum ar fi operarea robotilor industriali colaborativi, utilizarea software-ului CAD, programarea Python si folosirea automatelor programabile, la care vor participa toti cei 251 de studenti;
Semnarea si dezvoltarea de parteneriate noi si extinse intre Universitatea Politehnica Timisoara si mediul de afaceri pentru a sustine stagii de practica si a adapta oferta educationala la cerintele pietei muncii;
Finalizarea cu succes a stagiilor de practica de catre 251 de studenti, cu acordarea a:
251 de subventii pentru participarea la stagii in valoare de 1.440,00 RON pentru fiecare student;
50 de premii de excelenta pentru studentii cu performante remarcabile.
Cresterea nivelului de pregatire al studentilor pentru piata muncii, prin dobandirea de competente digitale, antreprenoriale, tehnice si verzi, necesare pentru o economie moderna si sustenabila.
Valoarea totala a proiectului este de 4.920.962,06 RON distribuit astfel:
- Finantare nerambursabila in valoare de 4.822.532,92 RON echivalentul a 98% suportata de Uniunea Europeana
Cofinantare in valoare de 98.429,14 RON echivalentul a 2% suportata de Universitatea Politehnica Timisoara.
(Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)