AUR, prin Ilie Sarbu, a criticat Primaria Timisoara pentru ca a “instrainat” 3 parcele de teren in favoarea ONG-ului Oncohelp si a solicitat o dezbatere publica – in ultima zi din cele 117 in care puteau si nu au facut-o – pentru a pune sub semnul intrebarii legalitatea si oportunitatea acestei extinderi, sustinute de executivul orasului. Toate acuzatiile AUR s-au dovedit neintemeiate, singurul obiectiv fiind circul.
Efectul este intarzierea construirii noului corp al Clinicii Oncohelp cu 2 luni, fapt ce va afecta accesul bolnavilor de cancer la tratamentele necesare.“Stiti ce inseamna o luna pentru un bolnav de cancer”, l-a intrebat Tania Tunas, pacient oncologic, pe Ilie Sarbu, de la AUR, in dezbaterea publica de marti.
Paula Romocean, vicepreprimar USR al Timisoarei, care a moderat dezbaterea, a declarat sustinerea executivului pentru acest proiect si a indemnat “politicienii sa caute gaseasca solutii, nu sa puna bete in roate”.
In favoarea proiectului de extindere a vorbit Oana Gheorghiu, presedinta Asociatiei Daruieste Viata“, aflata intr-un parteneriat cu Asociatia OncoHelp din 2014. Ea a clarificat ca Oncohelp este un ONG non-profit, nu o afacere privata, asa cum au insinuat reprezentantii AUR si a raspuns acuzatiilor si ironiilor consilierului Ilie Sarbu.
“Am construit un spital de oncologie la Bucuresti, iar interesul meu aici este ca, din 2011, am facut proiecte in Timisoara. Noi, un ONG, am renovat clinica de oncologie pediatrica de la spitalul lui Turcanu si nu inseamna privat.
Un ONG nu inseamna privat, ci inseamna beneficiu public. As vrea sa cer, tuturor politicienilor din tara asta, sa opreasca acest discurs care este complet antinational. Ceea ce fac ONG-urile nu este privat, ci este in beneficiu pacientilor, ceea ce face si OncoHelp.
Am donat si am facut impreuna cu OncoHelp sectia de radioterapie, tocmai in beneficiu pacientilor, mai ales din zona Timisoara. De fiecare data cand ajungem sa facem ceva, ne confruntam cu oamenii din statul roman care nu ridica un deget sa ajute, ci pun piedici proiectelor.
Mi se pare ca ar trebui sa avem mai multa deschidere, intr-o tara in care nu se construiesc spitale, in care avem 100.000 de pacienti bolnavi diagnosticati cu cancer in fiecare an.
Aceste dezbateri ar trebui sa treaca dincolo de interesele personale sau politice si ar trebui sa fiti umar langa umar, indiferent de unde veniti, sa ajutati astfel de initiative”, a declarat Oana Gheorghiu in dezbaterea publica.
Serban Negru, presedintele Asociatiei Oncohelp, a explicat importanta acestei extinderi pentru pacientii oncologici:
“Anul trecut am avut 10.000 de pacienti in tratament, 4.300 de pacienti noi. Am avut 43.000 de internari, asta inseamna 3600 de internari pe luna. Am avut aproape 40.000 de consultatii si toate astea se desfasoara intr-o institutie subdimensionata. Nu am venit sa cer vreun ban, aici. Cer doar ingaduinta sa putem dezvolta o cladire pentru comunitatea.
Ati pus intrebarea ce avem de castigat. E destul de evident ce avem de castigat cu totii. Ati spus ca suntem un spital privat. E un termen voit peiorativ, care ni se adreseaza frecvent, atunci cand se sugereaza, cumva, ca am avea vreun interes financiar, ca ne intereseaza banii de fapt. E bine, vreau sa va spun ca de 20 de ani nu luam niciun ban de la niciun pacient, niciodata.
Acum 10 ani, in 31 martie 2015, am inaugurat primul aparat de radioterapie cu tehnologie moderna, in Timisoara si am tratat 12.481 de pacienti la radioterapie. Mai mult de jumatate din ei probabil sunt vindecati pentru ca au facut radioterapie cu tehnologie moderna. Gratuit!
Vreo 9.000 dintre ei veneau din alte parti si le-am asigurat casa si masa gratuit, desi statul roman nu deconteaza cazarea la pacientii internati pe spitalizare de zi, din resurse proprii, prin donatii. Statul roman, sistemul, e depasit si noi incercam sa suplinim deficientele sistemului”, a declarat medicul Serban Negru. (USR Timis)