Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara sarbatoreste 35 de ani de la reinfiintare

In 2025, Facultatea de Arte si Design din cadrul UVT sarbatoreste 35 de ani de la reinfiintare, o perioada marcata prin transformarea continua si consolidarea rolului de pilon esential al educatiei artistice din Romania.


Facultatea de Arte si Design (FAD) din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara (UVT) a realizat un bilant la finalul anului 2024, consemnand realizarile remarcabile obtinute intr-o perioada in care s-a consolidat si s-a extins semnificativ impactul institutiei, atat pe plan national, cat si international.

Succesul proiectelor FAD s-a reflectat prin desfasurarea a peste 180 de activitati extracurriculare in cadrul programului „80 de ani UVT”, activitati ce au reunit comunitati diverse si au oferit o experienta artistica fascinanta si completa.

In 2024, activitatile FAD au fost structurate strategic, concentrandu-se pe directii fundamentale pentru dezvoltarea continua a facultatii. Acestea au inclus intarirea legaturilor cu comunitatea alumni, consolidarea parteneriatelor institutionale, implementarea de proiecte europene, promovarea inovatiei educationale si internationalizarea procesului academic, cresterea sustenabilitatii si amplificarea transferului tehnologic, precum si consolidarea relatiilor cu diaspora si mediul preuniversitar. Fiecare dintre aceste initiative a contribuit decisiv la consolidarea reputatiei facultatii in educatia artistica.

Anul 2024 a fost unul de succes remarcabil si pentru studentii FAD, care au obtinut numeroase premii si distinctii la nivel national si international, evidentiind excelenta academica si creativitatea deosebita a facultatii. De asemenea, cadrele didactice au fost recunoscute pentru realizarile lor, obtinand premii la evenimente de prestigiu, precum Gala premiilor UVT, Salonul Anual al Artelor Vizuale – editia XCIV UAP Timisoara, Salonul Anual al Artelor Vizuale UAP Romania 2024 si altele. Printre evenimentele-cheie ale anului s-au numarat concursuri inovative, precum „Pasaje” si „Student Challenge Innovation”, care au stimulat gandirea creativa si au promovat inovatia in randul studentilor.

Facultatea de Arte si Design din cadrul UVT a continuat sa apropie arta de publicul larg prin evenimente remarcabile, precum seria de podcasturi, acordarea titlului „Doctor Honoris Causa” doamnei Doina Lemny, tururi ghidate, Open Day, Expozitia Consortiului de Grafica din Romania, Expozitia Absolventilor organizata in cinci spatii alternative din Timisoara si Gala de Moda. De asemenea, s-au desfasurat numeroase expozitii nationale si internationale realizate in colaborare cu studenti si cadre didactice din toate specializarile (pictura, grafica, sculptura, arte decorative, moda-vestimentar, conservare-restaurare, foto-video, design), conferinte, ateliere de creatie si evenimentul emblematic „Design Connect”, care a reunit profesionisti si artisti din comunitatea locala si nationala.

In domeniul cercetarii academice, au fost publicate lucrari valoroase prin anualele „Caiete de Arte si Design”, „Ateliere”, „Retrospectiva si Cronici”, „Galeria cu Plantani”, promovand excelenta si inovatia in domeniul artistic. Simpozioanele pentru doctoranzi au avut un impact semnificativ asupra cercetarii academice, subliniind angajamentul facultatii fata de formarea de specialisti.

Un proiect memorabil al anului 2024 a fost „Tramvaiul Cultural”, care a devenit un simbol al mobilitatii culturale, promovand creatiile si activitatile studentilor, dar si comunitatea Universitatii de Vest din Timisoara in ansamblu. Acesta a atras atentia nationala si internationala asupra institutiei, reflectand public o dimensiune de directa implicare in viata comunitatii.

„Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara continua sa deschida noi orizonturi in educatia artistica, raspunzand cu succes provocarilor actuale si avand un impact semnificativ asupra dezvoltarii culturale a comunitatii. Scoala timisoreana de arte si design a avansat semnificativ in atentia publicului si a specialistilor din tara si strainatate, atat prin programele de studii atractive pentru noile generatii de studenti, cat si prin zecile de proiecte interactive desfasurate in cadrul programului „80 de ani UVT”, prin care energiile creatoare si-au gasit confirmarea in fata publicului din comunitatea locala, ori a publicului de pe scenele nationale si internationale”, este mesajul transmis de rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.(UVT, Horea Bacanu)

 

Leave a Reply