Curtea de Apel Timisoara a pronuntat marti, 12 decembrie, sentinta definitiva in cazul lui Florea Dascalu, fost director al Directiei de Intretinere Drumuri Nationale si Autostrazi din cadrul CNAIR. Acesta a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, trafic de influenta si permiterea accesului la informatii clasificate.
Decizia vine dupa ce Tribunalul Arad il condamnase initial la trei ani si jumatate de inchisoare, dar fara a include acuzatia de luare de mita.
Curtea de Apel Timisoara a admis apelul DNA si a respins contestatia lui Florea Dascalu, reevaluand pedepsele. Potrivit hotararii definitive, acesta a fost condamnat astfel:
- 1 an si 6 luni de inchisoare pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii clasificate;
3 ani de inchisoare pentru luare de mita;
4 ani si 6 luni de inchisoare pentru trafic de influenta in forma continuata.
Prin contopirea pedepselor, instanta a aplicat o sentinta rezultanta de 6 ani de inchisoare in regim de detentie.
Conform DNA, in perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, Florea Dascalu ar fi primit in mod repetat sume de bani si alte foloase, in valoare totala de 37.060 lei, de la un om de afaceri. In schimb, acesta si-ar fi folosit influenta asupra functionarilor publici pentru a facilita castigarea unor contracte si lucrari de intretinere rutiera si deszapezire. De asemenea, Dascalu ar fi oferit informatii clasificate pentru a sprijini actiunile omului de afaceri.
In urma unui flagrant organizat de DNA, Dascalu a fost prins in timp ce primea suma de 10.000 de lei.
Instanta a mentinut masura sechestrului asupra unei sume de 27.060 lei si a dispus restituirea catre DNA a altor 30.000 de lei ridicati in urma anchetei. O parte din bani va fi eliberata martorului-cheie, Marius Iosif Cosma.
Sentinta definitiva survine dupa un proces in care Tribunalul Arad il achitase initial pe Dascalu pentru luare de mita, condamnandu-l doar pentru trafic de influenta si permiterea accesului la informatii clasificate. Apelul DNA a dus la reevaluarea acuzatiilor si agravarea pedepsei.
Curtea de Apel Timisoara a decis, de asemenea, sa sesizeze Curtea Constitutionala, la cererea inculpatului, cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate. (V.E.)