Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Branzeu” Timisoara (SCJUPBT), un pilon al sistemului medical din vestul Romaniei, marcheaza o jumatate de secol de activitate. Cu 4.700 de angajati, 1.182 de paturi si o traditie solida in inovatie si excelenta, unitatea a fost sarbatorita intr-un eveniment dedicat realizarilor sale remarcabile.
Fondarea unui simbol medical
Istoria SCJUPBT a inceput in anii ’70, prin eforturile unor personalitati medicale precum prof. dr. Pius Branzeu, prof. dr. Stefan Gavrilescu, conf. dr. Ion Lighezan si prof. dr. Ferdinand Nistor. Proiectul a fost creionat de arhitectul Nicolae Dancu, iar spitalul a fost inaugurat in toamna anului 1974, cu o capacitate initiala de 1.030 de paturi si 13 sectii clinice.
Anii ’70 si ’80 au fost marcati de progrese semnificative: primele transplanturi de rinichi din Romania, introducerea endoscopiei urologice si dezvoltarea endoscopiei tubului digestiv. Dupa 1990, spitalul a continuat sa inoveze, cu inaugurarea departamentului de tomografie computerizata si extinderea diagnosticului cu ultrasunete.
Modernizare in vremuri dificile
Desi perioada post-revolutionara a fost caracterizata de o stagnare in constructia de spitale noi, SCJUPBT a reusit sa se modernizeze prin trei investitii majore:
Clinica de Ortopedie (1999) – construita cu fonduri guvernamentale.
Casa Austria (2003) – realizata cu sprijinul profesorului Johannes Poigenfürst din Viena, gazduind compartimente esentiale pentru politraumatologie, chirurgie plastica si unitatea functionala pentru arsi.
Centrul OncoGen (2015) – dedicat terapiilor genice si celulare in tratamentul cancerului, finantat prin fonduri europene.
Proiecte de viitor
Spitalul isi continua dezvoltarea cu obiective majore:
Noua maternitate, inaugurata recent printr-un proiect transfrontalier Romania-Ungaria.
Extinderea Unitatii de Primiri Urgente (UPU) – o cladire moderna care va include un nou bloc operator, sectia ATI chirurgicala, un centru pentru mari arsi si o pista de elicopter. Proiectul face parte dintr-un program national amplu si este in stadiu avansat de executie.
Un centru de excelenta in sanatate
SCJUPBT ofera servicii de top in numeroase specialitati medico-chirurgicale, explorari paraclinice si imagistice. Totodata, unitatea este cel mai mare centru de primiri urgente din vestul Romaniei, deservind o regiune extinsa. Activitatea didactica universitara si proiectele de cercetare completeaza profilul complex al spitalului.
O comunitate dedicata sanatatii
„Mai mult decat orice, SCJUPBT este o mare comunitate umana, formata in prezent din peste 4.700 de angajati, de diverse profesii si generatii, la care se adauga zecile de mii de oameni care au activat in trecut in unitatea noastra, de la infiintare pana in prezent, toti aducandu-si obolul pentru un scop nobil comun: sanatatea si viata semenilor nostri.
La multi ani Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Pius Branzeu Timisoara!”, a transmis prof. dr. Dorel Sandesc, managerul spitalului, alaturi de conf. dr. Andreea Rata, director medical.
Spitalul Judetean Timisoara ramane un simbol al medicinii din Romania, inovand si evoluand pentru a raspunde nevoilor pacientilor si comunitatii. (I.P.)
Sursa: Ziua de Vest