O noua serie de participanti incheie, in aceasta saptamana, cursurile de limba japoneza organizate de Centrul Jutsu de la Universitatea Politehnica Timisoara, care a reusit sa coaguleze deja o adevarata comunitate interesata de cultura japoneza. O perioada foarte potrivita pentru un bilant al activitatilor, mai ales ca tot acum s-a incheiat si UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi, un festival cu program bogat, apreciat atat de participanti, cat si de Ambasada Japoniei care, de altfel, are si o pagina dedicata acestuia pe site-ul sau.
Kakehashi inseamna „punte de legatura” in limba japoneza si acesta este si conceptul sub semnul caruia Centrul Jutsu a programat o saptamana densa de activitati educationale, artistice si academice de o mare diversitate, menite sa faciliteze atat dialogul intercultural, cat si schimbul atat de necesar de experienta tehnica si stiintifica.
In deschiderea evenimentului, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a salutat participantii, subliniind interesul enorm de care s-au bucurat atat cursurile de limba japoneza organizate la UPT, cat si evenimentele culturale organizate de Centrul Jutsu.
Pe parcursul unei saptamani intregi, Centrul Jutsu, condus de prof.dr. Camelia Nakagawara a organizat si desfasurat o serie de activitati pentru publicul larg timisorean: recital de pian cu piese japoneze, expozitia de ikebana si kimonouri Kakehashi – Connecting Bridges, prezentarea „Japonia, locuri si peisaje si reprezentarea lor in arta: poduri faimoase”, filmul artistic – The Lines That Define Me (Liniile care ma definesc) – povestea unei transformari personale prin caligrafia cu pensula, o demonstratie si un atelier pentru public cu artista ikebana Monica Veress, seara jocului Uta-garuta, cu o demonstratie realizata de clubul de karuta afiliat Centrului Jutsu UPT, filmul anime „Suzume”, prezentat de Anime Culture Club din Cluj si altele.
Festivalul a fost onorat cu prezenta chiar de ambasadorul Japoniei in Romania, Excelenta Sa Takashi Katae, care a sustinut, in Sala Senatului UPT, o prelegere cu tema „Overview of Japan’s foreign policy and Japan-Romania strategic partnership”.
In cadrul prezentarii sale, distinsul oaspete a realizat o trecere in revista a situatiei geopolitice mondiale actuale, subliniind faptul ca tara sa este mai apropiata de valorile euro-atlantice, iar in acest sens a fost semnat, anul trecut, parteneriatul strategic intre Japonia si Romania.
De asemenea, ambasadorul Japoniei in Romania a mentionat companiile japoneze prezente in Romania, orasele infratite din cele doua tari, legaturile culturale stabilite, aratand ca prezenta Centrului Jutsu la Universitatea Politehnica Timisoara reprezinta o oportunitate pentru cresterea in continuare a relatiilor de colaborare pe linie de educatie, cercetare, cultura si investitii economice. De asemenea, a avut loc un dialog cald al ambasadorului Japoniei cu cursantii din programul de limba si cultura japoneza al Centrului Jutsu, pe care i-a incurajat sa continue.
Punti de legatura au fost stabilite si prin conectarea online cu una dintre institutiile nipone de invatamant superior de top, Universitatea Tohoku din Japonia, Institutul International de cercetare IRIDeS, un institut specializat in prevenirea dezastrelor si inlaturarea efectelor acestora. Profesori si cercetatori ai acesteia – Fumihiko Imamura, Miwako Kitamura, Orika Komatsubara – au prezentat o serie de fime documentare realizate de jurnalistul Michihiro Chikata, invitat special al festivalului, despre dezastrele petrecute in Japonia (cutremure, inundatii, tsunami, accident nuclear), subliniind eforturile depuse pentru limitarea efectelor acestora.
De asemenea, au fost evidentiate lectiile invatate in special dupa cutremurul si tsunami-ul din 2011, studiile aparute in domeniul managementului dezastrelor, studierea fenomenelor, reconstructia fizica dupa dezastre, dar si necesitatea vindecarii traumelor provocate de dezastre, inclusiv prin intermediul artei. Prezentarile au fost urmate de o serie de intrebari adresate online de cadre didactice si studenti din Universitatea Politehnica Timisoara, prezenti la eveniment.
In incheierea UPT Nippon Autumn Fest – Kakehashi, dupa o saptamana densa, plina de evenimente care subliniaza puntile de legatura dintre Romania si Japonia, Sala Senatului Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit difuzarea, in premiera in Romania, a documentarului „Caderea regimului Ceausescu”, prezentat chiar de realizatorul acestuia, jurnalistul si corespondentul special NHK (postul national de televiziune al Japoniei), Michihiro Chikata, care a vorbit despre experienta sa in 1989, cand a venit in Romania in toiul Revolutiei.
In pragul zilei nationale a Romaniei si a celebrarii a 35 de ani de la Revolutie, evenimentul s-a dorit a fi o punte de legatura pretioasa intre Romania si Japonia, oferind perspectiva japonezilor despre tara noastra si istoria ei tumultuoasa. In prezentarea documentarului, Michihiro Chikata a rememorat detalii despre cum a fost acesta realizat si a prezentat fotografii inedite care imortalizeaza evenimentele din 1989, primite de la numerosi romani anonimi in acele zile. Un set de 160 de fotografii si cartea lui Michihiro Chikata despre evenimentele din decembrie 1989 au fost donate Universitatii Politehnica Timisoara.
Kakehashi – UPT Nippon Autumn Fest” a fost un eveniment finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte Timisoara.
Centru Jutsu de la Universitatea Politehnica Timisoara va organiza, si in 2025, atat cursurile de limba japoneza, cat si evenimente care sa aduca mai aproape de timisoreni elemente ale culturii japoneze. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)