400 de studenti ai Universitatii Politehnica Timisoara vor efectua stagii de practica pe piata muncii, in cadrul unui proiect in valoare de 2,5 milioane de lei

Universitatea Politehnica Timisoara a organizat joi, 28 noiembrie 2024, conferinta de lansare a proiectului „Formeaza-ti viitorul prin stagii de practica! – FormPract”, in cadrul caruia studentii din anii terminali sunt sprijiniti pentru trecerea de la scoala la viata activa. Proiectul FormPract vizeaza imbunatatirea procesului de insertie pe piata muncii pentru 400 de studenti prin dobandirea competentelor necesare integrarii si mentinerii pe o piata a muncii moderna, flexibila si dinamica.


Grupul tinta este format din 350 de studenti din anii II si III licenta si 50 de studenti masteranzi, selectati astfel:

60 de studenti din cadrul Facultatii de Inginerie din Hunedoara;

60 de studenti din cadrul Facultatii de Inginerie Chimica, Biotehnologii si Protectia Mediului;

100 de studenti din cadrul Facultatii de Constructii;

120 de studenti din cadrul Facultatii de Mecanica;

60 de studenti din cadrul Facultatii de Management in Productie si Transporturi.

La lansarea proiectului, in valoare de aproape 2,5 milioane de lei, coordonat de conf.univ.ec.dr.ing. Luisa Dungan, au participat reprezentanti ai conducerii UPT, ai facultatilor si ai companiilor implicate in proiect si studenti, care, in luarile de cuvant, au subliniat avantajele acestor stagii de practica: internship platit, dobandirea de cunostinte si abilitati, cursuri de dezvoltare personala pentru potentiali antreprenori.

Dupa cum sublinia conf.univ.ec.dr.ing. Luisa Dungan, manager de proiect, in conditiile in care tehnologia avanseaza in ritm alert, e necesar ca, in pregatirea studentilor pentru viitoarea insertie pe piata muncii, facultatile sa nu se bazeze doar pe cunostinte teoretice ci, prin colaborarea cu companiile, componenta aplicativa, in special pe noile tehnologii, sa creasca.

Pentru ca tot grupul tinta sa beneficieze de o pregatire complexa si completa pe piata muncii, in contextul actualelor cerinte ale potentialilor angajatori, studentii vor participa nu doar la programe de practica, ci si la programe de informare si consiliere profesionala, workshop-uri si seminarii specifice, ateliere de dezvoltare a competentelor traansversale.

Programele de formare includ cursuri de expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene, manager proiect (pentru masteranzi). De asemenea, se vor organiza si cursuri de formare a competentelor antreprenoriale: antreprenoriat social, antreprenoriat inovativ, antreprenoriat digital, eco-antreprenoriat.

Nu in ultimul rand, proiectul urmareste crearea unei retele inovative INCO (Inteligent Connection) care presupune semnarea a minim 10 acorduri de parteneriat, organizarea a 20 de intalniri cu cadre didactice din universitate si partenerii de practica, pentru a discuta noile tehnologii aparute, pentru a cunoaste nevoile pietei muncii si pentru a adapta curricula la acestea. De asemenea, vor fi organizate 5 match-making studenti-firma pentru a facilita intalnirea membrilor grupului-tinta cu firmele din domeniu. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply