Acte false pentru cetateni din Ucraina, Rusia si Moldova! Procurorii au descoperit peste 10.000 de beneficiari, care au platit mita de pana la 400 de euro

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza, miercuri, 20 noiembrie, 90 de perchezitii intr-un dosar in care functionari publici din judetul Botosani sunt suspectati de luare de mita pentru emiterea de acte de identitate false pentru cetateni din Republica Moldova, Ucraina si Rusia. Documentele atesta domiciliul acestor persoane la diferite adrese, fara stirea proprietarilor, prin intocmirea de declaratii false.


Prin unele documente au fost schimbate si numele, data nasterii sau alte detalii pentru persoanele care au platit. 10.000 de astfel de documente au fost realizate doar intr-o comuna din Botosani. Pentru emiterea actelor se primeau intre 350 si 400 de euro.

„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ofiteri din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au pus in executare, in cursul zilei de azi, 20 noiembrie 2024, 90 de mandate de perchezitie domiciliara la sediile unor institutii publice si locuintele unor persoane fizice.

Activitatile operative sunt realizate intr-o cauza penala in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita si fals informatic de catre functionari publici de pe raza judetului Botosani, precum si cu privire la savarsirea infractiunilor de dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata”, a transmis, miercuri, Parchetul General.

Procurorii precizeaza ca ancheta vizeaza destructurarea unei retele care, prin intermediul unor functionari publici din doua servicii de evidenta a populatiei si doua primarii, a obtinut documente de identitate romanesti neconforme cu realitatea pentru persoane nascute in Republica Moldova, Ucraina si Federatia Rusa.

„Datele nereale se refera la domiciliul persoanei, care  este fictiv deoarece beneficiarul nu a locuit si nici nu va locui vreodata la adresa respectiva, dar si la alte atribute de identificare ale persoanei, respectiv nume, prenume, data nasterii, locul nasterii, totul cu scopul obtinerii de catre beneficiar a unui act de identitate care face dovada identitatii, a cetateniei romane si, dupa caz, a domiciliului sau a resedintei in Romania. Datele, care in unele cazuri prezinta o identitate diferita de cea detinuta in mod real de catre beneficiari, sunt incluse in Registrul National de Evidenta a Persoanelor (RNEP)”, arata Parchetul General.

Potrivit procurorilor, concret, beneficiarii au obtinut cartile de identitate, cu stabilirea domiciliului la imobile apartinand unor cetateni romani care au decedat, iar partajul succesoral nu a fost efectuat, care sunt netrasportabili sau plecati in strainatate, fara acordul lor, prin intocmirea in fals a declaratiilor de luare in spatiu si implicit fara prezenta lor in fata functionarului de la Serviciul de evidenta a persoanelor.

Pentru emiterea actelor se primeau intre 350 si 400 de euro

„Astfel, intr-o comuna din judetul Botosani figureaza aproximativ 10.000 de cetateni originari din Ucraina, Republica Moldova si Federatia Rusa, marea majoritate avand domiciliul la diferite adrese, fara acordul prealabil al proprietarilor, sau in baza unor declaratii de luare in spatiu neconforme cu realitatea, prin contrafacerea semnaturii proprietarilor sau a unor adeverinte emise de reprezentanti ai primariei, in care a fost consemnat in mod nereal dreptul de proprietate.

Din cercetari reiese ca functionarii din cadrul primariei de comuna mentionate, precum si din cadrul primariei unui oras din acelasi judet, ar fi eliberat in fals adeverinte de rol agricol pentru imobile care nu au destinatia de locuit si ar fi atribuit numere cadastrale unor anexe gospodaresti pentru a putea fi luati in spatiu cetateni ucrainieni, totul contra unor sume de bani”, arata procurorii.

Potrivit acestora, sumele de bani platite pentru obtinerea unei carti de identitate romanesti ar fi fost cuprinse intre 350-400 de euro si variau in functie de serviciile oferite de catre intermediar.

Procurorii au stabilit ca banii se imparteau astfel:

100-150 de euro/persoana celor dispusi sa ia in spatiu, in mod fictiv, cetateni nascuti in Republica Moldova, Ucraina si chiar in Federatia Rusa, la imobile pe care le detin, in marea lor majoritate fara titlu locativ valabil, cunoscand ca acestia nu vor locui vreodata la adresa;

intre 50-100 de euro/persoana functionarilor publici din cadrul Serviciului de Evidenta a Populatiei pentru indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu in legatura cu primirea, introducerea, fara drept, in RNEP de date neconforme realitatii, care se refera la domiciliul persoanei, cunoscand ca este fictiv, dar si a altor date de identificare a persoanei, precum si eliberarea in regim de urgenta a cartilor de identitate neconforme realitatii; exista situatii cand in doua zile beneficiarul a obtinut atat cartea de identitate, cat si pasaportul;

50 de euro se imparteau altor functionari din cadrul celor doua primarii pentru eliberarea unor documente necesare eliberarii actelor de identitate si anume chitante, adeverinte de rol fiscal, efectuarea de copii de pe documentele de stare civila, dar si taxa pentru eliberarea documentelor, in valoare de 7 lei. (V.E.)

Leave a Reply