Asociatia Hands across Romania impreuna cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Inspectoratul Scolar Timis si Universitatea Politehnica Timisoara, cu sprijinul Fundatiei UniCredit, au organizat, la sfarsitul acestei saptamani, doua evenimente care au avut ca scop promovarea invatamantului tehnologic dual. Evenimentele sunt parte a proiectului „Meseria – viziunea viitorului meu”.
Conform datelor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT), in anul scolar 2023 -2024, Timisul s-a clasat pe locul 12 la nivel national in ceea ce priveste gradul de ocupare a locurilor disponibile pentru invatamantul tehnologic dual. Ponderea invatamantului dual in judetul Timis este de 7,2% din cei 31,3% cat reprezinta invatamantul profesional.
Primul eveniment a fost o dezbatere despre rolul dirigintilor si consilierilor scolari in orientarea profesionala a elevilor la care au participat peste 60 de cadre didactice din judetul Timis.
In contextul unei societati in continua schimbare si evolutie, rolul dirigintelui in educatia elevilor nu se limiteaza doar la aspectele academice, ci se extinde si la orientarea lor profesionala. Dirigintele este un partener vital in parcursul de dezvoltare si orientare a elevilor sai, contribuind la pregatirea lor pentru viitorul profesional si personal.
Un diriginte implicat in orientarea profesionala a elevilor va cauta sa ii ghideze catre descoperirea propriei identitati profesionale, sa ii motiveze sa-si stabileasca obiective realiste si sa le ofere sprijin in explorarea diferitelor optiuni de cariera. De asemenea, dirigintele poate facilita organizarea de sesiuni de consiliere vocationala, participarea la targuri de cariere sau la programe de practica in diverse domenii.
Alaturi de familie, rolul dirigintelui in orientarea profesionala a elevilor este fundamental in formarea si pregatirea acestora pentru viata activa, contribuind la cresterea gradului de satisfactie si de succes in cariera. Prin intermediul relatiei speciale pe care o are cu elevii, dirigintele poate deveni un mentor de incredere si un ghid util in explorarea si construirea propriului drum profesional.
Cea de a doua intalnire – cu reprezentantii mediului de afaceri – a avut loc, vineri, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara al CCIAT, la eveniment participand atat reprezentantii unor companii multinationale, cat si ai unor firme locale, pentru care invatamantul tehnologic dual reprezinta o optiune de a creste calitatea si profesionalizarea fortei de munca.
«Ce ne-am propus in cadrul proiectului „Meseria – viziunea viitorului meu” este sa informam cadrele didactice, elevii si parintii despre oportunitatea invatamantului tehnologic dual, pentru ca sa avem cat mai multi tineri integrati pe piata muncii. Prin aceste sesiuni de formare a dirigintilor si consilierilor scolari ne dorim sa aiba in vedere si optiunea invatamantului dual in sesiunile de consiliere profesionala. De asemenea, un rol cheie il are mediul de afaceri, iar cu sprijinul doamnei Florica Chirita, presedintele CCIAT, am avut o intalnire extrem de consistenta cu reprezentantii firmelor din judetul Timis. Provocarile pentru reusita invatamantului dual sunt multe si am reusit sa identificam mare parte dintre problemele cu care se confrunta angajatorii. In continuare partea de informare a copiilor si parintilor este una dintre problemele majore, iar misiunea noastra este sa facilitam accesul la informatii si sa fim liantul dintre familii, scoala si mediul de afaceri. », a declarat Mihaela Sandu, presedinte Asociatia Hands across Romania.
Cele doua intalniri organizate de Asociatia Hands across Romania reprezinta inceputul campaniei de informare si constientizare a elevilor si parintilor despre oportunitatile invatamantului tehnologic dual din judet.
Pentru informatii suplimentare: Mihaela Sandu – mihaela.sandu@handsacross.ro/0723 433 816
Despre Hands Across Romania
Asociatia Hands Across Romania (HAR) este o organizatie non-guvernamentala care activeaza in domeniul educatiei, lucrand impreuna cu partenerii sai pentru a oferi persoanelor vulnerabile acces la educatie si la o viata decenta. Este membru al Aliantei Europene pentru Ucenicie si al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copii din Romania (FONPC). HAR actioneaza ca un „hub” intre societatea civila si institutiile guvernamentale si/sau sectorul privat. In anul 2017 Asociatia a demarat proiecte de dezvoltare a invatamantului profesional dual reusind sa ajunga anual la peste 10.000 de copii si parinti. Din 2020 a fondat VoHub – coalitia pentru promovarea invatamantului profesional dual. Oferim consiliere vocationala pentru adolescenti si adulti si suntem foarte activi in actiuni de advocacy pentru a ne sustine activitatea.
Despre UniCredit Bank
UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, o Banca Comerciala Pan Europeana cu o oferta unica de servicii in Italia, Germania, Europa Centrala si de Est.. In Romania, UniCredit Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti. UniCredit Bank isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si sa fie o parte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea. Grupul raspunde unei game variate de nevoi a clientilor sai printr-o retea de parteneri specializati: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Services, UniCredit Insurance Broker.
Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati:
UniCredit Bank, Departamentul Identitate si Comunicare
Anca Hasegan, anca.hasegan@unicredit.ro, tel. 0723653072
(Comunicat, Hands Across Romania)