Grupul IULIUS, unul dintre cei mai mari dezvoltatori mixed-use de regenerare urbana din Romania, a continuat sa faca progrese in implementarea strategiei de sustenabilitate la nivelul intregului portofoliu. IULIUS a dezvoltat peste 310.000 mp de retail, in doua proiecte mixte (Palas Iasi si Iulius Town Timisoara), reteaua nationala de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iasi, Cluj-Napoca si Suceava) si proiectele Family Market din Iasi, precum si 242.000 mp de spatii office, in 15 cladiri clasa A situate in Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.
Raportul de Sustenabilitate 2023 al companiei, realizat cu referire la standardele internationale de raportare GRI (Global Reporting Initiative), evidentiaza rezultate concrete in ceea ce priveste grija pentru mediu, unul dintre pilonii fundamentali ai strategiei grupului.
Astfel, IULIUS a inregistrat:
- reducerea cu 24% a emisiilor de gaze cu efect de sera
scaderea cu 26% a consumului total de energie
reducerea cu 19% a deseurilor eliminate prin depozitare
*cifre valabile in raport cu 2019
Referitor la impactul in comunitate, IULIUS a continuat sa se implice activ in proiecte culturale, educationale si de sustinere a antreprenorilor locali. Dintre reperele anului 2023, amintim rolul de partener principal al Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii si continuarea programului de internship Rising Stars, la care s-au inscris 427 de studenti.
„IULIUS a creat, prin proiectele sale de regenerare urbana, hub-uri pentru comunitate si poli de dezvoltare economica regionala. Abordarea noastra este sa refacem, prin investitiile noastre, legatura comunitatilor cu orasele. Cream spatii care sa raspunda nevoilor actuale ale comunitatii, dar le proiectam astfel incat sa faciliteze tranzitia catre un viitor mai sustenabil. In acest sens, anul trecut am finalizat strategia de reducere a emisiilor de carbon in colaborare cu International Finance Corporation si am continuat sa investim in comunitatile in care suntem prezenti”, a spus Dan-Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.
Peste 500.000 de mp certificati LEED
Comunitatile create in jurul proiectelor majore ale IULIUS, care insumeaza aproximativ 1,8 milioane de oameni, apreciaza politicile de sustenabilitate implementate de grup, potrivit sondajelor realizate de companie. Astfel, 51% dintre repondentii timisoreni, 42% dintre ieseni, 32% dintre clujeni si 43% dintre suceveni sunt de acord ca grupul a facut demersuri in directia sustenabilitatii.
Unul dintre obiectivele strategice este reducerea amprentei de mediu in conformitate cu initiativele globale privind schimbarile climatice. Acest lucru se traduce prin dezvoltarea de cladiri sustenabile si performante. Astfel, intregul portofoliu IULIUS detine certificari verzi sau este in curs de certificare. Peste 500.000 de mp sunt certificati LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Proiectul office emblematic Palas Campus din Iasi, inaugurat in 2023, este beneficiarul primului credit verde din Romania, in valoare de 72 de milioane de euro, obtinut de la International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, care confirma eficienta energetica sporita a cladirii (cu 40% mai mare decat in cazul altor cladiri).
13 hectare de gradini urbane create de la zero
IULIUS este, de asemenea, unul dintre cei mai mari creatori de gradini urbane, devenite ancore pentru comunitate. Din portofoliu fac parte 3 gradini la Palas Iasi, Iulius Town Timisoara si Iulius Mall Cluj, cu suprafata totala de 130.000 mp, realizate prin investitii de 18 milioane de euro. Acestea includ 80.000 de arbori si arbusti maturi si au devenit scena celor mai importante manifestari, gazduind peste 1.000 de evenimente anual.
La capitolul managementul eficient al deseurilor generate, IULIUS a reusit, in 2023, reducerea cu 19% a deseurilor menajere, in raport cu anul 2019, iar tinta setata pentru 2025 este cresterea cu 50% a ratei de reciclare. In ceea ce priveste gestionarea resurselor de apa, reducerea consumului in 2023 a fost de 24% comparativ cu 2019.
100.000 de locuitori in Orasele de 15 minute create prin proiectele IULIUS
O preocupare ramane integrarea proiectelor in tesutul urban, astfel incat sa contribuie la o dezvoltare sustenabila, iar in acest sens IULIUS a alocat 190 de milioane de euro, incluzand facilitatile pentru comunitate, parcurile si solutiile de infrastructura. Proiectele de regenerare urbana create de IULIUS respecta principiile Orasului de 15 minute, in care toate elementele necesare vietii cotidiene pot fi accesate pe jos, intr-un sfert de ora. Astfel, 10% din populatia urbana a oraselor in care sunt dezvoltate proiectele, in total 100.000 de locuitori, se afla pe o raza de 15 minute fata de locatiile IULIUS. In plus, in toate proiectele, distanta medie fata de cele mai apropiate statii de transport public este de maximum 200 de metri.
IULIUS sustine schimbarea viziunii privind mobilitatea urbana prin investitii care creeaza infrastructura velo si incurajeaza mersul pe jos. Au fost amenajate peste 1.000 de locuri de parcare, iar in toate cladirile de birouri exista facilitati pentru cei care vin cu bicicleta la munca (vestiare, dusuri).
In ceea ce priveste impactul in comunitate, IULIUS s-a implicat si in 2023 in numeroase proiecte, cum ar fi: campaniile de impadurire (Every tree has a story), de reutilizare, reciclare si utilizarea eficienta a resurselor (Fashioning Sustainability, Green Bag), sustinerea proiectelor culturale (Partener principal al Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, TIFF – Transilvania International Film Festival 2023), wellbeing (IULIUS Outdoor Office Day), competitii sportive (Semimaratonul Iasului, Alergotura), programe de internship (Rising Stars at IULIUS) si sustinerea antreprenoriatului (Go Local).
Noua generatie de proiecte
Noile proiecte de regenerare urbana anuntate la Cluj-Napoca si Constanta, care vor presupune investitii de peste 1,3 miliarde de euro, ridica stacheta in ceea ce priveste sustenabilitatea. Proiectul RIVUS de la Cluj, care este in etapa de obtinere a autorizatiei de constructie, revitalizeaza fosta platforma industriala Carbochim si creeaza o oaza verde in centrul orasului, de peste 4 hectare, oferind vizitatorilor acces, in premiera, la raul Somes. Proiectul semnat de reputatul birou de arhitectura UN Studio din Olanda, pune accentul pe reducerea amprentei asupra mediului prin elemente inovatoare. La Constanta, proiectul mixed-use va include un parc si o gradina botanica, cu un focus evident asupra cresterii accesului comunitatilor la natura.
Despre IULIUS
Compania IULIUS este dezvoltator si operator real estate specializat in proiecte mixed-use de regenerare urbana din Romania, cu o experienta de peste 25 de ani in real estate si cu o prezenta in patru mari orase din tara – Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava. Valorea investitiilor realizate in Romania depaseste 1,2 miliarde de euro.
Portofoliul sau cuprinde peste 310.000 mp de retail, in doua proiecte mixed-use de regenerare urbana (Palas Iasi si Iulius Town Timisoara), reteaua nationala de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iasi, Cluj-Napoca si Suceava) si proiectele Family Market din Iasi (Miroslava si Bucium). Proiectele sunt lidere de piata la nivel regional si inregistreaza anual peste 70 de milioane de vizite.
In doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori si operatori de spatii office clasa A, construind, sub brandul national United Business Center, poluri regionale de business si comunitati creative multinationale in trei centre universitare importante ale Romaniei – Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. In total, 15 cladiri verzi, cu o suprafata totala de peste 242.000 mp, in care sunt prezente peste 142 de birouri de companii, unde lucreaza peste 29.500 de angajati.
Compania IULIUS are in dezvoltare doua proiecte mixed-use de reconversie urbana, la Cluj-Napoca si Constanta, investitii estimate la peste 1,3 miliade de euro.
(Iulius Town, Departament PR, Consuela Dobos)