Peste 60 de cadre medicale de la Spitalul Judetean Timisoara au fost audiate in ultimele zile la Politia Timis, in calitate de martori, in dosarul decesului fostei paciente Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, instrumentat de procurorii bucuresteni.
“Cazul este instrumentat de Parchetul Judecatoriei Sector 1 Bucuresti, iar Politia Timis este comisie rogatorie si audiaza cadrele medicale de la Spitalul Judetean Timisoara, esalonat, pe parcursul mai multor zile. Inclusiv saptamana viitoare vor mai fi audieri”, au declarat surse judiciare.
Cercetarile procurorilor au inceput in toamna anului trecut, dupa ce ficele arhitectei, Cristina si Smaranda, au deschis o actiune in instanta prin care cer ca atat cele doua spitale de urgenta, Floreasca si cel din Timisoara, cat si medicii de renume care au tratat-o sa fie trasi la raspundere pentru moartea Ancai Petrescu.
“A fost evident vorba despre malpraxis si avem dovezi medicale, de la legisti, care vor fi depuse la dosar. Nu vrem bani, despagubiri, nu vrem nimic, decat ca acesti oameni sa nu mai faca rau nimanui”, a declarat una dintre fiicele arhitectei.
Managerul Spitalului Judetean Timisoara, medicul Marius Craina, a precizat, la randul sau, ca a aflat ca sunt zeci de medici, asistente si infirmiere audiati in cauza.
“Nu stiu cine sunt cei audiati, am aflat ca au fost deja la Politie si au dat declaratii mai multe zeci de cadre medicale de la noi, mai ales de la ATI”, a confirmat Craina.
Arhitecta Anca Petrescu a fost internata la Spitalul Judetean Timisoara in vara anului 2013, in urma unui accident rutier suferit pe raza judetului Timis. La cateva luni dupa externare, pacienta a decedat la Spitalul Floreasca din Bucuresti, in urma unei presupuse infectii intraspitalicesti.
Familia arhitectei i-a acuzat de malpraxis pe toti medicii care au ingrijit-o pe Anca Petrescu.
Medicii timisoreni au sustinut ca nu sunt vinovati pentru decesul prematur al acesteia si ca din spitalul lor pacienta a plecat “pe picioarele ei”. Mai mult decat atat, directorul unitatii spitalicesti de atunci, Iulius Juganaru, afirma ca familia arhitectei le-a multumit medicilor timisoreni ca au salvat-o, iar dupa decesul acesteia si-au exprimat regretul ca au cerut transferarea ei intr-un spital din Capitala.
“Noi am tratat-o pe Anca Petrescu, nu am omorat-o! Medicii de aici au salvat-o dintr-un accident cumplit, in urma caruia a avut nevoie de multe zile pentru a-si reveni. Familia doamnei arhitect a solicitat, apoi, transferarea pacientei la Bucuresti, pentru a fi mai aproape de casa. A plecat de la noi cu o usoara infectie de plaga, care prin administrarea unui tratament corect cu antibiotice nu ridica absolut nicio problema. In rest, femeia a plecat pe picioarele ei de la noi. Daca ar fi contactat la noi vreo infectie nosocomiala, starea ei de sanatate nu i-ar fi permis transferul”, declara medicul Iulius Juganaru.
Reamintim ca familia Ancai Petrescu a facut acuzatii de malpraxis, dupa ce legistul titular al cazului, dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul sef al Sectiei “Prosectura Medico-Legala” din INML, a declarat ca in momentul in care a fost transferata la Bucuresti, Anca Petrescu contactase o infectie intraspitaliceasca foarte grava. “Vom arata ca au aparut niste infectii, ca sunt de spital si se impun masurile necesare, dar daca noi putem sa spunem ca moartea este suta la suta din cauza spitalului din Timisoara, sigur ca am putea vorbi de o vinovatie penala din partea medicilor si a managerilor spitalului”, a declarat medicul (V.E.)
Absolut orice operatie implica riscuri. Iar sa dai medicii, asistentele in judecata pt o infectie nosocomiala sau de plaga e….tipic romanesc. Cine sa plateasca? 70 de persoane? Mare e gradina.