Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara a gazduit marti, 12 noiembrie 2024, vernisajul epozitiei „Povestile Timisoarei – O calatorie vizuala prin Timisoara”, rezultat al unui proiect comun in care au fost implicati reprezentanti de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, de la Scoala Gimnaziala nr.19 „Avram Iancu” si de la UPT.
Expozitia cuprinde peste 50 de desene realizate de elevii Liceului Teoretic „Grigore Moisil” si ai Scolii Gimnaziale nr.19 „Avram Iancu”, elevi care in ultima perioada au participat la o serie de ateliere creative, au realizat desene ale unor cladiri din Timisoara si s-au documentat cu povesti despre acele cladiri.
In cadrul vernisajului, dr.ing. Diana Andone, directorul Departamentului de Educatie Digitala, a prezentat o scurta introducere a proiectului si a importantei sale pentru tineri si pentru comunitate.
Coordonatoarea proiectului, prof. Magda Gurzun, a evidentiat activitatile realizate de elevi in cadrul proiectului, multumind Universitatii Politehnica Timisoara pentru sprijinul acordat atat in derularea proiectului, cat si n realizarea expozitiei.
Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, le-a vorbit elevilor si celorlalti participanti la vernisaj despre istoria de 104 ani a UPT, mentionand ca Liceul Teoretic „Grigore Moisil” este cel care da cei mai multi studenti, si a subliniat importanta creativitatii pentru noile generatii ce vor urma o facultate.
Tot in cadrul vernisajului, asist.dr.arh. Brandusa Havasi, de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism a UPT, a evidentiat rolul artei si al arhitecturii in educatia tinerilor si in promovarea patrimoniului cultural local.
Dintre elevii participanti la proiect, Bogdan Crisan, cel care a realizat logo-ul proiectului, si Robert Hadnagy, realizatorul unui joc pe tema data, au marturisit surprizele placute descoperita cu ocazia documentarii lucrarilor.
In incheierea vernisajului, vizitatorii au fost invitati sa participe la un tur ghidat al lucrarilor, insotiti de cadrele didactice coordonatoare, care au impartasit detalii despre inspiratia si tehnicile folosite in realizarea desenelor.
De asemenea, elevii au avut oportunitatea de a se bucura de experiente imersive oferite de Spotlight Heritage Timisoara prin aplicatia proprie de realitate virtuala, descoperind orasul si patrimonul cultural al acestuia in lumea digitala.
Evenimentul a incurajat realizarea unei conexiuni mai profunde intre tanara generatie si bogatia culturala a orasului, in timp ce sustine dezvoltarea talentelor artistice emergente. Expozitia reprezinta o celebrare a artei, dar si o modalitate de a sublinia importanta protejarii si valorificarii patrimoniului arhitectural al Timisoarei pentru viitoarele generatii. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)