Prag pentru conducere sub influenta drogurilor, similar celui pentru alcool? Inalta Curte va da astazi un raspuns

Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa decida luni, 11 noiembrie, daca introduce un prag de la care conducerea sub influenta drogurilor intra sub incidenta penala, similar celui existent in cazul alcoolului. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ a amanat, in 16 septembrie, pentru termenul de azi, luarea unei decizii in acest sens, dupa ce a fost sesizat, pe acest subiect, de Curti de Apel din tara in cazul unor dosare penale privind conducerea sub influenta substantelor psihotrope, transmite News.ro.


In fapt, prin incheierea din 16 februarie 2024, Curtea de apel Brasov a sesizat Inalta Curte sa pronunte o hotarare pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: „In cazul infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive, prevazuta de art.336 alin.2 din Codul penal, pentru realizarea cerintei esentiale preexistente ca inculpatul sa se fi aflat sub influenta unor substante psihoactive este suficient sa se constate prezenta in probele biologice a substantei psihoactive, indiferent de concentratia acesteia, influenta asupra capacitatii de a conduce fiind prezumata absolut ori daca aceasta prezumtie este una relativa, putand fi combatuta prin mijloace de proba stiintifice, potrivit carora, in ciuda prezentei substantelor psihoactive intr-o concentratie minimala, persoana nu se afla sub influenta substantelor psihoactive, cu afectarea capacitatii de a conduce autovehicule pe drumurile publice?”

Solicitarea Asociatiei Declic

Intr-o adresa trimisa in cursul acestui an Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Asociatia Declic mentioneaza mai multe chestiuni pe care instanta ar trebui sa le aiba in vedere, intre care faptul ca existenta unor substante psihoactive in corpul soferului poate fi rezultatul administrarii unor medicamente paracetamol, ibuprofen (Bioflu, Ibusinus) care pot contine Pseudoefedrina sau Codeina. De asemenea, unele suplimente alimentare cum sunt cele din canepa si uleiul de canabis contin reziduri de Canabis. „De altfel, aceste medicamente au dat rezultate pozitive la testele rapide efectuate de Politia Rutiera cu consecinta deschiderii unor dosare penale si a incarcarii inutile a sistemului de justitie”, mentioneaza Declic.

Cat timp raman drogurile in organism

In prezent, legislatia din Romania nu prevede o anumita concentratie pentru raspunderea penala,spre deosebire de consumul de alcool, unde limita pentru raspunderea penala este o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange. Studiile arata ca substanta psihoactiva poate ramane in organism chiar si 30 de zile  de la consum.

In sange, drogurile nu raman perioada indelungata, spre exemplu LSD-ul ramane doar 3 ore, amfetamina 12 ore, cocaina 48 de ore, dar in urina perioada este mult mai lunga, zile la rand. Spre exemplu, canabisul ramane in sange doar cateva ore dupa consum, dar THC (substanta activa din canabis) iese din sange si din urina chiar si dupa 30 de zile. Cel mai mult, astfel de substante raman in par, in cele mai multe cazuri chiar si 90 zile de la expunere. (V.E.)

Leave a Reply