Avocatul Catalin Dancu, trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi accesat ilegal baza de date a Politiei si a solicitat informatii secret de serviciu

Catalin Dancu, supranumit „avocatul vedetelor”, fost consul general al Romaniei la New York (2017-2019), este acuzat de DNA ca a accesat ilegal date ale Politiei. Dancu neaga invinuirile si spune ca se considera „total nevinovat”, scrie News.ro.


DNA a anuntat ca un subcomisar de la Politia Autostrazi din cadrul IGPR a fost trimis in judecata pentru ca ar fi infiintat si organizat un salon de infrumusetare de pe urma caruia a obtinut venituri de 260.000 de lei, lucru incompatibil cu functia sa.

Potrivit DNA, in acelasi dosar este implicat si avocatul bucurestean, care l-ar fi instigat pe politist sa-si puna colegii sa acceseze sistemul informatic al Politiei.

Procurorii Sectiei de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie, din cadrul DNA, au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a ofiterului de politie George Cristian Mirica, subcomisar la Brigada Autostrazi a IGPR, pentru infractiuni privind operatiuni financiare efectuate ca acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic in forma continuata (in modalitatea instigarii), participatie improprie la infractiunea de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice (in modalitatea instigarii), informeaza DNA.

Potrivit anchetatorilor anticoruptie, in aceeasi cauza a fost trimis in judecata si Catalin Dancu, avocat in cadrul Baroului Bucuresti si fost consul general al Romaniei la New York. Acesta este acuzat de participatie improprie la infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic in forma continuata (in modalitatea instigarii) si participatie improprie la infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice, in modalitatea instigarii.

Sursa citata mai mentioneaza ca, in perioada in perioada iulie 2023 – iunie 2024, la solicitarea avocatului din Baroul Bucuresti, subcomisarul de la Politia Autostrazi si-ar fi determinat colegii, in afara atributiilor de serviciu, sa acceseze bazele de date administrate de IGPR, pentru a obtine date despre alte persoane, nedestinate publicitatii. Cum se apara Catalin Dancu Dancu se declara nevinovat si spune ca si-a desfasurat activitatea in dosarul respectiv „sub mandat de avocat ales”.

„Activitatea mea in acest dosar am desfasurat-o sub mandat de avocat ales, iar toate diligentele efectuate in relatia cu Politia Rutiera au fost sub autoritatea acestei imputerniciri avocat-client”, a declarat Catalin Dancu, potrivit replicaonline.ro. Cunoscutul avocat bucurestean sustine ca nu a solicitat „niciodata” informatii „secrete” si nu a cerut „niciodata fara drept” aceasta informatie.

„Nu am urmarit niciodata, in cariera mea profesionala, sa imi exercit atributiile in relatia cu clientii intr-un mod ilegal”, afirma Catalin Dancu. Avocatul respinge „cu toata fermitatea” acuzatia adusa de DNA si isi asigura „toti clientii”, dar si opinia publica de „totala” sa nevinovatie in ceea ce priveste acuzatia respectiva.

„Imi voi continua eforturile de a demonstra in fata instantei competente erorile pe care DNA le comite cu privire la persoana mea si sunt convins ca instanta va analiza si va confirma nevinovatia mea in cauza”, a mai sustinut avocatul Catalin Dancu. Dancu a devenit celebru in tara datorita numelor clientilor pe care i-a reprezentat in diverse procese- Radu Mazare, Dinu Patriciu, Mihai Pacepa, Gigi Becali sau Dumitru Sechelariu. (Vlad Enciu)

Leave a Reply