Alina Bargaoanu, experta recunoscuta in domeniul comunicarii si al dezinformarii, conferinta la Universitatea de Vest din Timisoara

Universitatea de Vest din Timisoara gazduieste un nou eveniment din seria „Conectati la Viitor”, o serie de conferinte de popularizare a stiintei deschise comunitatii. Alina Bargaoanu va sustine o conferinta intitulata „Criza Stiintei sau Criza Spatiului Public? Consideratii despre Ascensiunea Discursului Pseudo-Stiintific”. Evenimentul va avea loc in data de 21 octombrie 2024, la ora 18, in Amfiteatrul A01 UVT.


Alina Bargaoanu, experta recunoscuta in domeniul comunicarii si al dezinformarii, va vorbi despre modul in care discursul pseudo-stiintific castiga teren in spatiul public si impactul pe care acesta il are asupra perceptiilor si deciziilor din societatea moderna.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Comunitatea academica a Universitatii de Vest din Timisoara si-a asumat si un rol formator, prin care este vizata definirea studentilor si absolventilor nostri ca buni cetateni, implicati in viata cetatii. Societatea moderna se transforma accelerat, mai ales datorita globalizarii retelelor de comunicare si revolutiei tehnologice digitale, iar acest context amplifica si o tendinta centrifuga a argumentelor stiintifice in formarea perceptiei publice, favorizand ascensiunea unui tip de discurs pseudo-stiintific, care face loc exagerarilor si atitudinilor radicalizate. Prin noua conferinta din seria „Concectati la viitor”, oferim comunitatii locale un nou prilej de aprofundare a dimensiunilor acestui fenomen contemporan, al ascensiunii discursului pseudo-stiintific, dar si de dezbatere a consecintelor previzibile induse de realitatile spatiului public contemporan. Va asteptam!”

Alina Bargaoanu este profesor universitar, decan al Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, SNSPA Bucuresti; membra a consiliului consultativ al Observatorului European pentru Media Digitala (European Digital Media Observatory) si a grupului de lucru „Communication & Health Literacy”, membra a High-Level Expert Group on Fake News and Online Disinformation, Comisia Europeana (2018); dar si autoare a numeroase carti, articole academice si articole de opinie pe teme legate de dezinformarea in mediul digital, schimbarile tehnologice, precum si raportul dintre tehnologie si democratie.

Conferinta va fi moderata de Coralia Sulea, care va ghida dialogul intr-o maniera captivanta si interactiva.

Pentru mai multe informatii despre eveniment si despre seria „Conectati la Viitor”, va invitam sa urmariti canalele oficiale de comunicare ale Universitatii de Vest din Timisoara, website si social-media.

Proiectul face parte din Programul cultural national ”Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Timisoara.Next, derulat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Conferinta este co-finantata de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii. (Universitatea de Vest din Timisoara, Horea Bacanu)

 

Leave a Reply