Fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Timisoara, plasat sub control judiciar! Procurorii DNA il acuza de abuz in serviciu

Fostul sef al al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Timisoara, comisarul sef Mugur Poinar, alaturi de comisarul sef Tarau Alin-Nicusor, fostul sef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.


Potrivit unui comunicat al DNA Oradea, cei doi politisti l-ar fi ajutat pe fiul unui om de afaceri, beizadeaua Victoras Micula, sa scape mai usor dintr-un dosar penal aflat pe rolul instantelor de judecata, inventand o adresa care ar fi permis avocatilor acestuia sa ceara reducerea la jumatate a pedepsei.

Iata comunicatul DNA Oradea:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 14 octombrie 2024, fata de inculpatii:
POINAR LAVINIU MUGUREL, comisar sef de politie, la data faptelor seful Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (B.C.C.O.) Oradea, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata, uzurparea functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si uzurparea functiei;
TARAU ALIN-NICUSOR, comisar sef de politie, la data faptelor sef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (B.C.C.O.) Oradea si in prezent seful Brigazii de Operatiuni Speciale Oradea, pentru savarsirea infractiunilor de uzurparea functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si uzurparea functiei.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel impreuna cu inculpatul Tarau Alin-Nicusor, in calitatile mentionate anterior, ar fi emis, desi nu aveau acest drept, o adresa oficiala in favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din judetul Bihor), astfel incat acesta din urma sa beneficieze de reducerea la jumatate a limitelor pedepselor intr-o cauza penala aflata pe rolul instantei de judecata.

In concret, la solicitarea aparatorilor persoanei respective, judecat intr-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpatii Poinar Laviniu Mugurel si Tarau Alin-Nicusor ar fi emis o adresa prin care ar fi comunicat faptul ca in cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reusit prinderea in flagrant a doi traficanti de droguri de mare risc in baza informatiilor furnizate de catre fiul omului de afaceri din Oradea.

Informatiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea in judecata a faptuitorilor.

Totodata, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel care detinea atributii de solutionare a petitiilor, nu ar fi redirectionat cererile avocatilor persoanei respective catre D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea incalcand astfel prevederile legale.

Ulterior, in data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat ca aceasta adresa nu ar fi fost reala, intrucat datele comunicate de catre B.C.C.O. Oradea, prin adresa mentionata anterior, au fost infirmate in totalitate de catre D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea printr-o alta adresa emisa catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, cei doi inculpati trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care sa se prezinte ori de cate ori sunt chemati la organul de urmarire penala, sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar si sa nu exercite activitati specifice functiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar in cazul inculpatului Tarau Alin Nicusor).

(Comunicat, DNA Oradea)

Leave a Reply