PREMIERA IN JUSTITIE! Interceptarile SRI, eliminate dintr-un dosar penal instrumentat de DNA! “Exclude din materialul probator interceptarile si inregistrarile comunicatiilor”, a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie

justitie

Inalta Curte de Casatie si Justie a hotarat, pentru prima data de la decizia Curtii Constitutionale prin care s-a decis ca SRI nu are dreptul sa puna in aplicare mandatele de ascultare in dosarele penale, sa elimine inregistrarile dintr-un dosar instrumentat de DNA.


Decizia a fost luata saptamana trecuta, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care deputatul PSD Mircea Draghici, alaturi de 38 de primari din Arges si fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, au fost trimisi in judecata pentru pretinse fapte de coruptie.

In acest dosar, Constantin Nicolescu a fost acuzat ca, in baza unei intelegeri cu deputatul Mircea Draghici, a identificat si pus in aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost incheiate contracte de servicii de consultanta si/ elaborare strategii de dezvoltare locala de autoritatile publice locale cu o anumita entitate – SC European Project Consulting SRL București – in care era interesat deputatul PSD, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectiva si pentru acesta din urmă, cu consecinta producerii unui prejudiciu in bugetul unitatilor administrativ teritoriale. Bugetul celor 38 de localitati a fost prejudiciat cu aproape un milion de lei. Intre timp, fostul presedinte al CJ Arges a fost condamnat la 7 ani si opt luni pentru luare de mita.

„Admite, in parte, exceptiile formulate de inculpatii Draghici Mircea Gheorghe, Oana Onela Carmen, CatanaAida Petronela, Cernatescu Gheorghe, Iatagan Constantin. Exclude din materialul probator interceptarile si inregistrarile comunicatiilor efectuate in baza mandatului nr. 003068 din 15.08.2007 emis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Conform art.346 alin.4 Cod procedura penala, constata legalitatea sesizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin rechizitoriul nr.95/P/2011 din 18 noiembrie 2015 al Parchetului de pe langainalta Curte de Casatie si Justitie – Directia NationalaAnticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti, legalitatea administrarii probelor (cu exceptia interceptarilor si inregistrarilor comunicatiilor mentionate anterior), a efectuarii actelor de urmarire penalasi dispune inceperea judecatii”, se precizeaza in minute ICCJ.

Avocatul care a obtinut aceasta hotarare, Florin Durgheu, din Baroul Bucuresti, spune ca a solicitat inlaturarea din materialul probator a interceptarilor si inregistarilor facute de SRI, atat inainte cat si dupa Decizia CCR. De asemenea, Florin Durgheu a precizat ca Decizia CCR este extrem de importanta in conditiile in care este prima de acest gen, pana acum astfel de solicitari fiind respinse de instantele din tara. (V.E.)

 

Leave a Reply