Timisoara ramane centrul evenimentelor culturale si in 2024 / VEZI programul expozitiilor, concertelor si spectacolelor din luna octombrie

Luna octombrie aduce din nou o multime de evenimente in Timisoara. Orasul va fi plin de activitati care ii vor invita pe timisoreni si pe vizitatori sa se bucure de oferta diversa de expozitii, spectacole de teatru, concerte si alte intamplari culturale pe care orasul le ofera.


Prezentele evenimente fac parte din Mostenirea Timisoara 2023, parte a Programului Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023”.

Inca din prima parte a lunii, publicul va putea admira expozitiile parte din Bienala Timisoreana de Arhitectura, in diverse locatii. Expozitia principala Beta 2024: Cover Me Softly se desfasoara intre 13 septembrie si 27 octombrie la Comenduirea Garnizoanei din Piata Libertatii.

In sfera artelor vizuale este si Expozitia Tara de Foc care va fi deschisa in perioada 18 octombrie – 1 februarie 2025 la Kunsthalle Bega, situata pe strada Circumvalatiunii nr. 10. O alta expozitie demna de vizitat este expozitia de fotografie Glas: O interpretare simfonica a muzicii traditionale bulgaresti, care va fi deschisa publicului intre 20 octombrie si 4 noiembrie la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe bulevardul Constantin Diaconovici Loga, nr. 2.

Aceasta expozitie aduce in prim-plan imagini care surprind farmecul muzicii traditionale din Bulgaria si ofera vizitatorilor ocazia de a explora cultura acestui patrimoniu muzical. Orasul Paralel revine in Elisabetin cu un nou eveniment, Party in Elisabetin, se va desfasura in zilele de 1-2, 15, 21-22 octombrie, la Portalul Orasului Paralel, pe Strada Ioan Curea 2. Evenimentul promite momente pline de muzica si distractie, celebrand astfel cultura si creativitatea din acest cartier.

Festivalul LA PAS 2024 va avea loc intre 4 si 6 octombrie la FITT, pe strada Aries 19.

Locuitorii Timisoarei vor avea parte de trei zile dedicate gastronomiei artizanale, culturii sustenabilitatii si hranei bune, curate si etice. Participantii vor avea ocazia sa interactioneze cu oameni pasionati din comunitate, sa descopere preparate uimitoare si produse autentice. Vor fi organizate ateliere pentru toate varstele, dezbateri esentiale despre sustenabilitate si concerte care vor anima atmosfera.

Stagiunea de dans contemporan DINAM, editia a IV-a se va desfasura intre 6 si 31 octombrie, in locatii multiple din oras. O noua editie revine la Timisoara cu un program plin de spectacole, sesiuni de Q&A cu artistii, o proiectie de film de dans si ateliere.

Performance-ul „Corpul meu de necontrolat” va avea loc pe 10 octombrie, de la ora 18:00, la Facultatea de Automatica si Calculatoare, pe strada Vasile Parvan 2. Acest performance isi propune sa exploreze limitele corpului si perceptia de sine, in timp ce ii indeamna pe spectatori sa mediteze asupra interactiunii dintre miscare, control si expresie artistica.

Orasul se pregateste pentru cele 25 de ore de teatru non-stop (editia XIV-a), un eveniment dedicat iubitorilor de teatru, ce va avea loc pe 12-13 octombrie, in diverse locatii.

Festivalul Taifas va avea loc intre 15 si 20 octombrie, in locatii diferite, avand ca tema libertatea, explorata in contextul lumii Balcanilor. Vizitatorii se vor putea bucura de proiectii de film, poezie, un concert de muzica lautareasca autentica si delicioase preparate din bucataria balcanica. Festivalul promite si un Disco Party balcanic, alaturi de multe alte surprize pentru toate varstele.

Parte a festivalului Taifas este si concertul Corina Sirghi alaturi de Taraful Jean Americanu, care va avea loc pe 16 octombrie, de la ora 19:00, la Filarmonica Banatul Timisoara, situata pe Bulevardul CD Loga nr. 2.

Science&Wine aduce impreuna stiinta si cultura, pe 17 octombrie, de la ora 19:00, la ARChA, situata pe Bdul. Mihai Viteazu, nr. 1, UPT.

Simpozionul International „Why Culture Matters”, editia a II-a se va desfasura intre 17 si 19 octombrie, in intervalul orar 08:00-17:00, la FABER, situat pe Splaiul Penes Curcanul 4 – 5. Acest eveniment reuneste specialisti si pasionati de cultura din diverse domenii pentru a explora importanta culturii in societatea contemporana.

„Levintza – o Revolutie altfel” are loc pe 19 octombrie, la ora 19:30, in Sala Multifunctionala a Consiliului Judetean Timis, si isi propune sa celebreze 35 de ani de la Revolutia romana din 1989 intr-un mod inedit .Proiectul evoca doua figuri emblematice: designerul vestimentar si creatorul de costume de teatru Doina Levintza, alaturi de artistul vizual italian de renume international Piero Marsilli Libelli.

Festivalul International de Teatru – Sunlight Theatre Perfomative Dialogues II se va desfasura intre 19 si 30 octombrie, in locatii multiple. Acest festival reuneste artisti din diverse colturi ale lumii pentru a explora si celebra arta teatrala prin intermediul dialogurilor performative.

Urmatoarele evenimente fac parte din oferta culturala generala a Timisoarei. Gala Giacomo Puccini va avea loc pe 3 octombrie, la ora 19:00, in Piata Victoriei. Acest eveniment dedicat marelui compozitor italian promite o seara deosebita, in care muzica sa va rasuna in inima orasului.

Din 3 octombrie, publicul va putea admira expozitia „Secrete Intretesute”, care va fi deschisa pana pe 24 noiembrie la FABER, Splaiul Penes Curcanul 4-5.

Festivalul SIMULTAN 2024, se intampla intre 3 si 6 octombrie la MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, bd. Take Ionescu, nr. 83, continua explorarea relatiei dintre arta, tehnologie si societate prin diferite metode si practici artistice.

Spectacolul invitat de Teatrul German de Stat Timisoara: „Rabbit Hole” va avea loc pe 6 octombrie, la ora 19:00, la CRAFT – Centrul Regional de Afaceri, Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22.

Premiera spectacolului „De Bergerac. Fantasme din Cyrano” va avea loc pe 6 octombrie, la ora 19:00, in Sala Mare a Teatrului National “Mihai Eminescu”, strada Marasesti 2.

Spectacolul „Vaduva vesela” are loc in premiera pe 13 octombrie, incepand cu ora 18:00, la Sala Operei din cadrul Operei Nationale Romane, pe strada Marasesti 2.

Pe 24 octombrie, de la ora 18:00, va avea loc vernisajul „Repetitii pentru pace” (Rehearsal for Peace) semnat de Anca Benera si Arnold Estefan. Evenimentul se desfasoara la Casa ISHO, situata pe Bdul. Take Ionescu, nr. 46C, etaj 1.

Luna se incheie cu premiera spectacolului „VOYEUR”, care va avea loc pe 30 octombrie, la ora 19:00, in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul Timisoara.

Aceasta luna promite sa aduca o oferta bogata de evenimente culturale care evidentiaza creativitatea si diversitatea Timisoarei.

Programul Cultural National „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” este finantat de Municipiul Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

(Asociatia Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii)

 

 

Leave a Reply