Fostul ministru Adriean Videanu si sotia sa, “pensionarii” opriti pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro, pe care nu le-au declarat

Adriean Videanu si sotia sa sunt ”pensionarii” romani opriti pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro pe care nu le-ar fi declarat. Fostul ministru al Economiei a confirmat pentru G4Media ca a fost controlat de un vames de pe aeroportul german si a spus ca ”eram in tranzit din Elvetia spre Romania”.


Informatia despre doi pensionari romani opriti la Munchen a fost publicata in premiera de Digi24, care nu a publicat si numele celor doi.

Videanu a declarat pentru G4Media ca a fost vorba despre ”o neintelegere cauzata de faptul ca nu am stiu legislatia UE, care spune ca taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara UE trebuie platite in primul stat membru in care am ajuns, si nu in Romania, tara unde am rezidenta fiscala”.

Fostul ministru al Economiei a mai spus ca era vorba despre ”un colier pentru sotia mea si un ceas, ambele cumparate din Elvetia si care erau in ambalaje, cu toate facturile aferente. Vamesul a sustinut ca trebuie sa platesc in Germania atat taxele, cat si TVA, si pana la plata tuturor sumelor ei au retinut bijuteriile. Am platit taxele cerute, dar le-am comunicat ca voi contesta administrativ decizia, pentru ca eu cred ca e normal sa platesc TVA acolo unde am resedinta fiscala, adica in Romania”, a mai spus Videanu.

Printre bijuteriile gasite in posesia celor doi se numara un ceas in valoare de 150.000 de euro si un colier de aproape jumatate de milion de euro, potrivit Digi24 .

Adriean Videanu a fost achitat definitiv in acest an de un complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul deschis de DIICOT in 2012 privind achizitia de gaze de la stat de catre compania afaceristului Ioan Niculae. Cei doi fusesera achitati si pe fond, in 2022, iar DIICOT a facut apel.

Adriean Videanu a fost unul dintre cei mai influenti lideri ai fostului PDL, partidul ex-presedintelui Traian Basescu. El a fost primar al Capitalei pentru un mandat (2005-2008) si apoi ministru al Economiei. El a renuntat sa candideze pentru un al doilea mandat ca urmare a tensiunilor cu Basescu. Videanu este considerat unul dintre artizanii introducerii cotei unice de impozitare de catre Alianta DA dupa 2005.

El nu mai este implicat politic si conduce grupul de firme Theda Mar cu afaceri in domeniul materialelor de constructii si energiei. (V.E.)

Leave a Reply