Teatrul National din Timisoara, prima premiera a stagiunii 2024 – 2025: Spectacolului DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO, de Michele Santeramo

Teatrul National din Timisoara invita publicul duminica, 6 octombrie 2024, de la ora 19, in Sala Mare, la prima premiera a stagiunii 2024 – 2025. Au mai ramas cateva zile pana la intalnirea publicului cu premiera absoluta a spectacolului DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO de Michele Santeramo.


DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO este o savuroasa si, totodata, o profunda formula de introspectie, dar si o pledoarie pentru asumarea propriului destin. Pornind de la una dintre cele mai tulburatoare povesti de dragoste din literatura universala, CYRANO DE BERGERAC de Edmond Rostand, piesa dramaturgului italian Michele Santeramo este o pledoarie pentru alegeri bazate pe propriile valori intelectuale si spirituale.

Povestea unui Cyrano care are convingerea ca dragostea, educatia si cultura sunt instrumentele cu ajutorul carora oamenii vor putea sa isi determine singuri destinul, asa cum si el alege un destin diferit de cel pe care i l-a trasat autorul lui reflecta – cu intelegere, cu sarm, cu umor si, totodata, cu  deplina luciditate – o posibilitate noua in aceasta lume polarizata, mereu in criza de opinie si de optiune.

Roberto Bacci este regizor si fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia, institutul in care, incepand cu 1985, celebrul regizor si teoretician al teatrului, Jerzy Grotowski, a trait si a creat tot restul vietii.

Colaborator al lui Grotowski, dar si al lui Peter Brook, Eugenio Barba sau al fondatorilor Living Theatre – Julian Beck si Judith Malina, director al unor importante festivaluri de teatru din Toscana, Roberto Bacci a montat in cele aproape cinci decenii de activitate, numeroase spectacole la Piccolo Teatro di Pontedera, mai apoi Compagnia Laboratorio di Pontedera, dar si in alte tari ale lumii, spectacole prezentate atat in Italia, cat si in alte tari din Europa, America Latina si Orientul Mijlociu.

Spectacolul reuneste pe scena Teatrului National cativa dintre actorii cei mai iubiti ai Timisoarei – Matei Chioariu, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan si Cristina König, carora li se alatura cea mai noua membra a trupei Nationalului, Cristina Rotaru Chiperi, inca masteranda a Facultatii de Muzica si Teatru si, nu in ultimul rand, exceptionala scenografa Corina Gramosteanu.

Biletele sunt disponibile online pe www.tntm.ro sau fizic, la Agentia de bilete „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, intre orele 11:00 – 19:00. (TNT, Geta Petrovici)

Fotografii: Adrian Piclisan

Leave a Reply