CCIAT deschide un drum drept al afacerilor intre judetul Timis si Japonia (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a organizat, in perioada 5-13 septembrie 2024, o noua misiune economica multisectoriala, dupa succesul celei din martie anul trecut, ce a avut ca obiectiv promovarea firmelor timisene pe piata nipona si atragerea de investitii nipone in judet.


Au participat reprezentanti a 7 companii membre ale CCIAT, din diverse sectoare precum: Lucrari de instalatii pentru sisteme de supraveghere video si audio, sisteme de control acces si pontaj, automatizari usi si porti; Automatizari, proiectare, instalare, verificare si reparatii echipamente electrice; Brokeraj, consultanta si servicii imobiliare; Constructii rezidentiale si non-rezidentiale; Lucrari de invelitori, sarpante si terase pentru constructii; Service si piese pentru autocamioane, semiremorci si utilaje; Productie si distributie de saltele, perne si pilote.

Programul profesional a cuprins o intalnire a delegatiei de afaceri cu E.S. Doamna Geta MEDELEANU, Insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Tokyo, in cadrul careia firmele timisene si-au prezentat activitatea si dorinta de cooperare cu firme din Japonia.

Diplomatul roman a oferit informatii utile despre particularitatile pietei nipone, despre cum se pot face afaceri in Japonia, in contextul Acordului de Parteneriat Economic si Acordului de Parteneriat Strategic dintre Romania si Japonia, documente ce creaza oportunitati mari pentru firmele romanesti  care doresc sa exporte pe piata asiatica.

Totodata, s-a discutat despre revenirea in Japonia a unei importante delegatii de afaceri a CCIAT la Expozitia Mondiala Osaka 2025.

Misiunea economica a fost condusa de Directorul General al CCIA Timis, Mihaela TOMESCU.

Background info

Relatiile privilegiate ale CCIA Timis cu Japonia sunt rezultatul intalnirilor Presedintelui CCIAT, Florica CHIRITA, cu Ambasadorul Japoniei in Romania si cu oficiali ai Organizatiei Japoneze pentru Comert Exterior (JETRO) si Asociatiei Oamenilor de Afaceri Japonezi din Romania (JBA-R), in scopul extinderii si aprofundarii colaborarii dintre comunitatile de afaceri nipone si timisene.

Conform statisticii vamale din Romania, la 31 decembrie 2023, volumul total al schimburilor comerciale ale Romaniei cu Japonia a fost de 1265,7 milioane USD (in crestere cu 13,50% fata de 2022), din care exportul a fost de 824,5 milioane USD (in crestere cu 18,35% fata de 2022) si importul de 441,2 milioane USD (+5,43% fata de 2022), soldul fiind de 383,3 milioane USD in favoarea Romaniei.

Conform datelor inregistrate la O.N.R.C., la 31 ianuarie 2024 erau inregistrate in Romania 407 societati comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 405.126,3 mii USD, Japonia ocupand locul 21 in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina.

La nivelul Judetului Timis, sunt inmatriculate un numar de 3 firme active cu asociati din Japonia. (Sursa: Ministerul Afacerilor Externe/Directia Asia-Pacific; ORC Timis)

(CCIA Timis, Rodica Olinic, consilier RP)

 

Leave a Reply