Intreprinderea sociala din Timisoara care colecteaza ulei alimentar uzat, pe care il transforma in lumanari ecologice parfumate, premiata la nivel european

OilRight, o intreprindere sociala de insertie din Timisoara, a fost distinsa cu premiul european Social Firms Europe 𝐂𝐄𝐅𝐄𝐂 𝐀𝐰𝐚𝐫𝐝 𝟐𝟎𝟐𝟒, la sectiunea „Initiative noi in antreprenoriatul social”.


Premiul, care evidentiaza inca din 1998 organizatii ce se dedica incluziunii sociale si sustinerii dezvoltarii durabile prin antreprenoriat responsabil, a fost acordat la conferinta anuala dedicata antreprenorilor sociali, cu tema: ”Europa de azi: noi provocari, noi oportunitati pentru antreprenoriatul social”. Evenimentul, organizat la Lisabona, Portugalia, in perioada 18-20 septembrie 2024, de Social Firms Europe CEFEC, a adus impreuna antreprenorii sociali din toata Europa pentru a impartasi bune practici si a construi un dialog constructiv cu autoritatile europene.

Acest premiu european recunoaste eforturile echipei OilRight de a aduce solutii inovatoare si sustenabile in domeniul antreprenoriatului social, contribuind la protectia mediului si la incluziunea sociala.

OilRight colecteaza uleiul alimentar uzat, un deseu care polueaza apele si solul si infunda tevile de canalizare, pe care il transforma intr-un produs valoros: lumanari ecologice parfumate, realizate de persoane din grupuri vulnerabile. Aceasta initiativa are un impact dublu, reducand poluarea si oferind oportunitati de angajare si reintegrare pentru cei marginalizati.

La gala de premiere au participat peste 150 de reprezentanti din 19 tari, iar obtinerea sa reprezinta o apreciere a valorii si relevantei OilRight in peisajul european al economiei sociale.

„Pentru OilRight, acest premiu este o recunoastere onoranta a muncii noastre si a impactului pe care il avem in comunitate, alaturi de colegii nostri cu si fara dizabilitati. Este o confirmare a increderii partenerilor si a sustinerii clientilor nostri. Ne dorim sa onoram acest premiu continuand sa luptam pentru reducerea poluarii si pentru incluziunea persoanelor cu nevoi speciale”, spune Roxana Damaschin-Tecu, co-fondator OilRight.

Aceasta realizare confirma faptul ca OilRight este un exemplu de succes in domeniul antreprenoriatului social si demonstreaza potentialul proiectelor sustenabile de a crea o diferenta reala in comunitatile locale.

Despre Social Firms Europe CEFEC:

Social Firms Europe CEFEC este prima retea de economie sociala la nivel european, care a luat fiinta in 1987 si de atunci organizeaza, in fiecare an, conferinta anuala dedicata antreprenorilor sociali, facilitand colaborarea, prezentarea de  bune practici, realizarea de cercetari in domeniu si fundamentarea unor actiuni de advocacy si lobby in dialog cu autoritatile europene. Incepand cu 1998, CEFEC organizeaza si o competitie pentru antreprenorii sociali, cu doua sectiuni: buna practica in economia sociala si initiative noi in antreprenoriatul social. Anul acesta juriul a votat in unanimitate pentru OilRight din Romania si VIA Integration din Germania.

Despre OilRight:

OilRight este o intreprindere sociala de insertie din Timisoara, cu statut si de unitate protejata autorizata, care colecteaza ulei alimentar uzat pe care il transforma in lumanari ecologice parfumate si in materie prima pentru producerea de biodiesel. Prin angajarea persoanelor din grupuri vulnerabile, OilRight sprijina incluziunea sociala si ontribuie la reducerea deseurilor si poluarii, iar prin oferirea de ateliere educative contribuie la cresterea constientizarii cu privire la cele doua teme: sustenabilitatea si incluziunea.

OilRight este membru in RISE Romania – reteaua romana a economiei sociale, parte din Comisia nationala pentru economie sociala (prin ordin al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale) si are un parteneriat strategic cu Fundatia de Abilitare Speranta, care, prin programul UnLoc, ofera servicii sociale angajatilor sai cu dizabilitati. (I.P.)

Leave a Reply