Litigiul folcloric dintre Olguta Berbec si Niculina Stoican a ajuns pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. In prima instanta, cantareata din Timis a pierdut procesul

In urma cu un an, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti a ajuns dosarul in care doua cantarete de muzica populara se judeca pentru paternitatea unei opere muzicale folclorice. Este vorba de solista Olguta Berbec care a dat-o in judecata, in toamna anului 2021, pe cantareata Niculina Stoican, acuzand-o ca ar fi plagiat piesa sa “Dragoste veche si noua”. 


Litigiul folcloric dintre cantaretele de muzica populara Olguta Berbec si Niculina Stoican a ajuns pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce, in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti, Olguta Berbec a pierdut procesul cu Niculina Stoican. „Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active ca fiind neintemeiata. Respinge cererea ca fiind neintemeiata. Admite in parte cererea paratei privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata. Obliga reclamanta la plata catre parata a sumei de 13.059 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata in sedinta din 26.09.2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, de catre grefa instantei”, a decis Tribunalul Bucuresti.

In motivarea hotararii, judecatorul a explicat ca textul, orchestratia, aranjamentul operei paratei nu sunt similare celor apartinand operei reclamantei, doar linia melodica fiind similara/ identica, aspect care, date fiind cele precizate, nu atrage posibilitatea constatarii incalcarii unor drepturi consfintite de Legea nr. 8/1996. Astfel, in opinia instantei, cele doua opere pot coexistenta in spatiul public, fiind esentialmente variante de melodii de inspiratie folclorica/de folclor.

Litigiul a debutat in septembrie 2021, cand Novac-Berbec Olguta (nume de scena Olguta Berbec), in calitate de reclamanta, a chemat-o in judecata la Tribunalul Bucuresti pe parata Stanescu Niculina-Eugenia (nume de scena Niculina Stoican).

In motivarea cererii, reclamanta a aratat este un autor si interpret de muzica populara consacrat, iar in anul 2015 a devenit titular de drepturi de autor asupra operei muzicale ”Dragoste veche si noua”, opera muzicala fiind incarcata pe platforma YouTube in contul oficial la data de 18.04.2017.

La inceputul anului 2021, parata, cunoscuta cu numele de scena Niculina Stoican, a incarcat, tot pe platforma online a YouTube, aceeasi melodie al carei titular de drepturi de autor este reclamanta, melodia pe care a promovat-o sub denumirea ”Iar mi-e dor de Mehedinti”, atribuindu-si atat calitatea de autor, cat si calitatea de artist.

Reclamanta, considerand prin urmare ca linia melodica a piesei Niculinei Stoican este identica cu aceea a operei sale ”Dragoste veche si noua”, a solicitat instantei:

  • Sa constate ca melodia ”Iar mi-e dor de Mehedinti” – autor si interpret Niculina Stoican – reprezinta o reproducere fara drept a operei muzicale ”Dragoste veche si noua” cu privire la care reclamanta detine drepturi de autor si drepturi conexe;

  • Sa interzica utilizarea in orice mod si prin orice mijloace a operei muzicale ”Iar mi-e dor de Mehedinti” – copie exacta a melodiei ”Dragoste veche si noua” – fara acordul reclamantei;

  • Sa oblige parata la scoaterea din circuitul comercial a copiilor efectuale ilegal, respectiv stergerea din mediul online a tuturor interpretarilor operei muzicale ”Iar mi-e dor de Mehedinti” (spre exemplu : videoclip; interpretare live in emisiuni; Facebook live etc);

  • Sa oblige parata la publicarea dispozitivului hotararii in 2 ziare nationale de larga circulatie, pe cheltuiala acesteia;

  • Sa fie obligata la plata cheltuielilor de judecata.

Dupa ce a pierdut procesul la Tribunalul Bucuresti, Olguta Berbec – casatorita in Timis cu taragotisul Renus Novac, din Banloc – a atacat hotararea la Curtea de Apel Bucuresti.

La termenul de miercuri, 11 septembrie, instanta a decis sa amane judecarea cauzei, acordand urmatorul termen la data de 20.11.2024, pentru emiterea unei adrese catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. (G.I.)

One thought on “Litigiul folcloric dintre Olguta Berbec si Niculina Stoican a ajuns pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. In prima instanta, cantareata din Timis a pierdut procesul

Leave a Reply