Zona Antenelor: Cel mai nou cartier din centrul Timisoarei se va construi pe un teren in suprafata de 44 hectare, fost spatiu industrial

Zona Antenelor, cu o suprafata de 44 hectare, va beneficia de o ambitioasa transformare din fost spatiu industrial in cel mai nou cartier din Timisoara. Primaria Municipiului Timisoara impreuna cu proprietarii de terenuri din zona si cu specialisti au elaborat viziunea de dezvoltare a acestei zone intr-un cartier compact si modern. Primarul Dominic Fritz a prezentat Strategia de Dezvoltare a Zonei Antenelor, miercuri, 18 septembrie, intr-un eveniment public la care au participat peste 300 de timisoreni.


„Pornim cu o viziune a reurbanizarii Timisoarei si asta inseamna ca vrem sa aducem oamenii inapoi in oras. Incepem aici, in Zona Antenelor, printr-o gandire coerenta, printr-o densitate potrivita, cu o conexiune mai buna intre cartiere. Aceasta Strategie este baza de la care incepem planificarea unei zone cu potential urias”, spune primarul Dominic Fritz.

Zona, situata intre calea ferata, complexul Iulius Town/Openville si cartierul Lipovei, este in prezent ocupata de centre comerciale, cladiri industriale sau terenuri nefolosite. Primaria Timisoara a inceput un proces impreuna cu proprietarii de terenuri pentru a da o noua viata zonei.

Rezultatul este o strategie pentru construirea de locuinte, spatii comerciale si a unui parc de pana la 7 hectare. Totodata, vor fi scoli, gradinite, drumuri sigure pentru pietoni, biciclisti si soferi, dar si suficiente locuri de parcare. De asemenea, va fi construit un centru cultural modern, cu potential de atractie pentru tot orasul.

Conform strategiei, cartierul va avea 12 cvartale/zone cu constructii. Noua dintre acestea vor fi pentru blocuri cu locuinte si spatii comerciale la parter, cu parcari multietajate si spatii verzi pentru locuitori in curtile interioare. Un cvartal va fi pentru cladiri cu functiuni mixte. Aceste dezvoltari vor fi realizate de investitori privati.

Primaria va amenaja o zona cu cresa, gradinita si scoala pentru copii, precum si un nou centru cultural al orasului. In centrul cartierului va fi amenajat un parc de 5-7 hectare, unde locuitorii se vor putea relaxa, face sport sau iesi la plimbare. Parcul va avea mai multe locuri de joaca, piatete, gradini cu apa si zone verzi cu vegetatie inalta pentru umbra.

”Prin aceasta strategie aratam ca suntem in stare sa gandim pe termen lung, dincolo ciclurile electorale, intr-o perioada in care democratiile se afla peste tot sub presiune sa livreze o calitate ridicata a vietii”, completeaza primarul Timisoarei, Dominic Friz.

Cartierul va avea noi strazi, cu doua drumuri principale pe directiile nord-sud si est-vest, care vor oferi acces la mijloacele de transport public. Viziunea proiectului pune accent pe accesibilitatea pentru pietoni si biciclisti, avand prevazute mai multe pasaje pietonale si o retea de piste pentru biciclete, conectate la infrastructura deja existenta in Timisoara. Mai multe dintre aceste investitii vor fi realizate prin parteneriat public-privat, conform planului de actiune stabilit.

Strategia include si proiecte importante pentru Timisoara, precum Pasajul Baader, care va lega Calea Circumvalatiunii de strada Enric Baader (peste calea ferata, prin pasajul de la Iulius Town). Acest proiect face parte din modernizarea liniei de tren din Timisoara, realizata de Ministerul Transporturilor. De asemenea, Primaria planifica o conectare a strazilor Mihail Kogalniceanu si Divizia 9 Cavalerie, pentru a extinde liniile de tramvai de la Gara de Est pana la Bulevardul Cetatii. In plus, zona Antenelor va avea acces direct la Gara de Est si la o noua statie de tren in zona Oituz.

Strategia va trece prin procesul de consultare publica in perioada imediat urmatoare, va fi analizat de institutiile competente si de alesii locali, iar apoi va fi supusa aprobarii Consiliului Local. Urmatorii pasi sunt elaborarea documentatiilor de urbanism tip PUZ pentru reglementarea terenurilor in parte. Acestea vor cuprinde si setul de masuri compensatorii pentru proprietarii privati.

Elaboratorul strategiei este firma de arhitectura si urbanism A.PLAN. Valoarea contractului pentru servicii este de 210.000 lei (fara TVA).

Strategia in varianta de draft este disponibila aici.

(Primaria Timisoara, Biroul Comunicare)

Leave a Reply