Generalul Nicolae Ciuca, acuzat ca a citat din Zelea Codreanu la congresul in care a fost desemnat candidatul PNL la alegerile prezidentiale

Istoricul Julius Constantinescu sustine ca Nicolae Ciuca, liderul liberalilor si candidat la alegerile prezidentiale, a citat din Zelea Codreanu la congresul PNL ce a avut loc duminica, 15 septembrie.


Concret, Julius Constantinescu a evidentiat, printr-o postare pe Facebook, care este citatul cu pricina, dar a punctat si ca ”se indoieste” ca Nicolae Ciuca stie macar care este provenienta citatului.

”La Congresul PNL de ieri care l-a desemnat candidatul partidului la prezidentiale, generalul Nicolae Ciuca a avut in discursul sau si un mic moment aproape poetic menit sa emotioneze asistenta national-liberala. Iata citatul: ”Romania este de fapt o adanca solidaritate intre romanii care au fost, romanii de azi si romanii care se vor naste”.

Intamplarea face ca tema mea de doctorat sa fie chiar Garda de Fier, deci am picat pe subiect. Sunt exact gandurile exprimate de Codreanu in “Pentru legionari”, vol. I, aparut la Sibiu in 1936 la Editura “Totul pentru Tara” (ce frumos, chiar in capitolul “Democratia impotriva Neamului”):

Cand zicem neamul romanesc, intelegem: toti romanii vii si morti, care au trait de la inceputul istoriei pe acest pamant si care vor mai trai si in viitor.

Neamul cuprinde:

  1. Toti romanii aflatori, in prezent, in viata.
  2. Toate sufletele mortilor si mormintele stramosilor.
  3. Toti cei care se vor naste romani.”

(Zelea-Codreanu, Corneliu, Pentru legionari, Timisoara, Editura Gordian, 1993, pg. 423)

Sigur, ma indoiesc ca Nicolae Ciuca stia asta (el scrie carti, nu citeste), dar macar consultantii care i-au scris discursul ar fi trebuit sa stie. Sa-mi amintiti sa le trimit o invitatie cand o sa fac un atelier de istorie despre Miscarea Legionara”, a scris Julius Constantinescu pe Facebook. (I.P.)

Leave a Reply