Notar public din Oradea trimis in judecata de procurori, dupa ce a deschis abuziv procedura succesorala intr-un dosar cu o avere de 1,8 milioane de lei

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Oradea, au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:


– OCHIS LUCIA DOINA (foto, stanga), notar public, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si fals intelectual;
– Ghizela Balan, persoana fizica fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si uz de fals;
– Sebastian Burca, persoana fizica fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunii de instigare la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In prezenta cauza s-au desfasurat cercetari cu privire la modalitatea in care, in perioada 2019-2020, cele doua persoane fizice mentionate anterior au fost implicati in transmiterea, pe cale succesorala, a bunurilor apartinand unei persoane in varsta de 87 de ani, decedata in conditii suspecte in cursul lunii august 2019.

Astfel, in perioada 2019 – 2020, inculpata Ochis Lucia Doina, in calitate de notar public, cunoscand caracterul fals al testamentului olograf furnizat de catre cei doi inculpati persoane fizice, ar fi deschis procedura succesorala notariala privind masa succesorala ramasa dupa defunct, iar ulterior ar fi emis incheieri si certificate de legatar/suplimentare de legatar in beneficiul inculpatei B.G.M. privind bunuri din mostenirea respectiva, a caror valoare insumata este de 1.854.867 lei.

In calitatea sa de notar public, inculpata Ochis Lucia Doina, desi avea obligatia ca, anterior validarii testamentului olograf, sa verifice pe baza unei expertize grafice, indeplinirea tuturor conditiilor legale de validitate ale testamentului olograf, si anume scrierea, semnarea si datarea de catre testator a acestui inscris, nu a facut acest lucru.

Totodata, in urma cercetarilor efectuate a reiesit faptul ca, in cursul anului 2020, inculpata Ochis Lucia Doina ar fi continuat sa emita incheieri finale si certificate de legatar catre inculpata B.G.M. chiar si dupa ce ar fi luat la cunostinta ca existau mostenitori legali care contestau testamentul si ca inculpatul B.S.D. era cercetat de organele judiciare pentru infractiunea de omor, in legatura cu decesul persoanei in varsta de 87 de ani.

In cauza a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin celor doi inculpati persoane fizice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii. (V.E.)

Leave a Reply